Printerfabrikant Canon is naar de rechter gestapt in een poging te verhinderen dat de Regionale ICT-Dienst (RID) Utrecht een aanbesteding voor afdrukapparatuur gunt aan concurrent Ricoh. Deze aanbesteding was in eerste instantie gewonnen door printerdienstverlener OSN. Die bleek echter toch niet aan alle voorwaarden te kunnen voldoen en viel af. Na een herbeoordeling viel de keuze op Ricoh. Canon claimt nu dat de keuze op hen had moeten vallen.
De RID Utrecht is de ict-dienstverlener voor de gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de regionale sociale dienst Kromme Rijn. De RID schreef eind vorig jaar een aanbesteding uit voor de levering en verhuur van afdrukapparatuur voor vier jaar (met een optie tot verlenging van tweemaal één jaar). Het ict-servicecentrum verwacht 110 afdrukapparaten af te nemen. Het aantal afdrukken per jaar wordt geschat op zeven miljoen (monochroom) en twee miljoen (kleur).
Vijf partijen deden mee aan de aanbesteding: OSN, Canon, Ricoh, Xerox en Sharp. RID gunde de opdracht medio februari in eerste instantie aan OSN, maar trok de voorlopige gunningsbeslissing in nadat tijdens de verificatiefase was gebleken dat het Nieuwegeinse bedrijf toch niet aan alle eisen kon voldoen.
Niet eerlijk verlopen
De opdracht werd vervolgens aan nummer twee – Ricoh – gegund. Canon, de nummer drie, kan zich hierin echter niet vinden en heeft daarom een kort geding aangespannen dat op 10 juni 2014 diende bij de Rechtbank Midden-Nederland. Uit de dagvaarding blijkt dat Canon vindt dat RID Utrecht een foutieve scorebeoordeling heeft uitgevoerd met betrekking tot het onderdeel prijs. Hierbij moesten de inschrijvende partijen voor vijf punten prijswensen afgeven. Het eerste punt betrof de huurprijs van de afdrukapparatuur. Die lag bij de partijen OSN, Ricoh en Canon – tussen de 700.000 en de 1,1 miljoen euro.
Op de volgende vier punten, die te maken hadden met specifieke functionaliteit en afspraken rond storingen, verhuizingen en retouren, dienden de drie partijen prijsstellingen van respectievelijk 0 euro (OSN), 0,01 euro (Ricoh) en 0,0000000001 euro (Canon). RID Utrecht oordeelde dat OSN en Canon manipulatieve (niet-realistische) prijsstellingen hadden ingediend en rondde die tarieven af op 0,01 euro. De daaraan verbonden score was dezelfde als die van Ricoh.
Volgens Canon staat nergens in de nota van inlichtingen dat dit soort tarieven niet waren toegestaan noch dat ze zouden worden afgerond op twee decimalen. Het bedrijf stelt dat het met zijn tariefstelling goedkoper is dan Ricoh en op basis hiervan ook meer punten had moeten krijgen dan Ricoh.
Canon vindt dat zijn inschrijving niet naar waarde is beoordeeld en dat RID daardoor in strijd handelt met de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht. Het bedrijf eist in kort geding dat de definitieve gunning aan Ricoh wordt verboden en dat na een herbeoordeling de opdracht aan Canon moet worden gegund.
De voorzieningenrechter van Midden-Nederland doet naar verwachting over twee weken uitspraak.
Sowieso belachelijk dat de lokale overheden nog zo veel printen. Daar is het woord MVO duidelijk nog niet doorgedrongen. Ze hadden het geld beter kunnen steken in digitalisering!
In het Prijzenblad van deze aanbesteding staat:
“6. Het indienen van nulprijzen en opslagen die 0 % bedragen is toegestaan. In dat geval zal de ingediende prijs en/of opslag worden gewaardeerd als respectievelijk € 0,01 of 0,01 %.
7. Het indienen van negatieve prijzen en opslagen is toegestaan. In dat geval zal de ingediende prijs en/of opslag worden gewaardeerd als respectievelijk € 0,01 of 0,01 %.”
Ben benieuwd hoe de rechter hier over gaat oordelen. Uit bovenstaande blijkt dat negatieve en nul-bedragen op 0,01 worden afgerond, maar het dekt niet het bedrag af waar Canon mee heeft ingeschreven. Dat bedrag kan eigenlijk worden beschouwd als een symbolisch/irreëel bedrag:
“4. U dient reële bedragen in te vullen in plaats van symbolische bedragen (ook op onderdelen van de prijswens). Irreële bedragen zullen worden gecontroleerd en eventueel ongeldig worden verklaard volgens de methode neergelegd in de Aanbestedingswet.”
“RID Utrecht oordeelde dat OSN en Canon manipulatieve (niet-realistische) prijsstellingen hadden ingediend en rondde die tarieven af op 0,01 euro”
Bovenstaande doet impliceren dat RID-Utrecht bij de beoordeling heeft geconcludeerd dat dit om manipulatieve inschrijvingen zou gaan, maar uit bovenstaande eisen blijkt dat deze tarieven waren toegestaan en zouden worden aangepast.
Leuke stelling, maar je vergeet twee zaken:
-impact van printed media is nog steeds een stuk hoger, ook voor informatieverwerking.
-afdrukapparatuur en consumables zijn steeds milieuvriendelijker en er wordt veel geryclyced en zero ware geproduceerd. Zoek nu maar eens op hoeveel energie het kost om een document 7 jaar op een server op te slaan en op je ipad te raadplegen….
@H. Beuks helemaal mee eens
@Patrick Roelandt
Impact van printed media neemt gaande weg af. Waarom ontvang ik veel minder (geadresseerde) post dan vroeger? Omdat veel commeriele als overheidsorganisaties alleen al van die portokosten af willen.
Uw tweede opmerking moeten we wel in 2-en delen: dat van die 7 jaar (overigens een regel uit de belastingwetgeving, voor veel documenten is het meer of minder) klopt, maar dat geld ook in het geval ik de informatie print (het is niet zo, ik print het als overheid en dan kan ik het bestand wegggooien). Het verschil zit hem in het feit hoe ik de informatie als burger kan bekijken: via een papieren document met de post verstuurd (wat ook geld kost en milieuvervuilend is) of via een schermpje (wat ook geld kost en milieuvervuilend is).
Zonder diepgravend onderzoek, lijken mij de kosten van het kijken op een schermpje echt goedkoper dan het printen en per post versturen!
Overigens 80% van de informatie van de overheid en commerciele bedrijven zijn pure kennisgevingen en nauwelijks documenten waar actie op ondernomen hoeft te worden (behalve als het foutief is, dat is ook de reden van verstrekking). Er zijn maar weinig officiele documenten waar daadwerkelijk actie op ondernomen moet worden (beschikkingen, exploten, beslissingen).
Het lijkt erop dat kosten belangrijker zijn dan de kwaliteit.
Canon is toch een van de betere in dit lijstje (ze doen ook merendeel het binnenwerk voor HP fabriceren)
Er valt door digitale portals minder papierwerk op de deurmat, dus er wordt al geselecteerd geprint. Maar hetgene wat dan nog geprint wordt, kan dermate belangrijk zijn.
Aanbesteding moet wel met de tijd meegaan. Procedures moeten herzien worden, een goede inkoopafdeling en communicatie met de IT afdeling doet wonderen voor de totaalprijs per geprint velletje.