De eind vorig jaar aangekondigde in-memory database van Oracle is beschikbaar. Dat liet topman Larry Ellison gisteravond weten in een webcast. Daarmee begeeft het bedrijf zich op een snelgroeiende markt waarop ook IBM, Microsoft en SAP een gooi doen naar het marktleiderschap.
Dat de Oracle Database 12c nu ook volledig in het werkgeheugen van een server kan draaien, komt eerder dan analisten hadden verwacht. Het geeft aan dat Oracle de druk van concurrenten op dit vlak voelt. SAP biedt al een paar jaar Hana, waarmee zijn Business Suite software in het werkgeheugen kan worden gedraaid. Ook IBM, Microsoft en Teradata hebben databases die in het werkgeheugen kunnen draaien. Het voordeel van in-memory databases is dat bewerkingen sneller kunnen plaatsvinden, omdat er geen lees- en schrijfacties nodig zijn naar het opslagmedium. Volgens Oracle kan een database tot een factor 1000 sneller worden door gebruik te maken van de in-memory optie.
Real-time enterprise
In de webcast schetste ceo Ellison hoe bedrijven real-time enterprises kunnen worden als ze in staat zijn real-time data-analyses te combineren met zeer snelle transacties binnen bestaande applicaties. ‘Een real-time enterprise neemt snelle, op data gebaseerde beslissingen, speelt direct in op klanteneisen en optimaliseert continu de belangrijkste processen’, aldus de topman.
Noemde Larry Ellison HANA bij introductie nog onnodig en “complete wacko” met de gedachte dat een in memory database mogelijk was, komt Oracle nu als “last to arrive on the scene” met hun eigen product, who’s wacko?
http://www.youtube.com/watch?v=4vKOb6HAz-8
@Leo: Larry heeft het vaak genoeg goed gehad, dit keer niet inderdaad..
Maar dit is natuurlijk veel generieker toepasbaar dan de HANA die enkel voor SAP analytics is gebouwd.
Ben benieuwd naar de eerste Proof-of-Concepts of dat qua performance net zo spectaculair als Exadata gaat worden.
Wel interessant ook dat je hiermee niet perse je complete DB in het geheugen hoeft te laden, soms is dat namelijk helemaal niet nodig en zou je onnodig veel geheugen nodig hebben. Ook heb je geen hardware lock-in zoals je bij HANA wel hebt.
@JW, ik ben ook benieuwd of Oracle een orginele oplossing heeft bedacht, echter HANA is niet persé een add-on op SAP (COPA of BW) het kan ook met generieke data van welke vorm dan ook (flatfile/HTML/DB) geladen worden waar bovenop apps draaien die de data representeren, en on demand: niet alle data vanuit de bron hoeft volledig geladen te zijn.
Daarnaast heeft HANA een slim compressie mechanisme waardoor data vele malen kleiner wordt, ongetwijfeld heeft Oracle dit gecopieerd.
Hardware lockin is niet van toepassing, weliswaar draait HANA op een custom Linux (SLES) maar op (certified) hardware van diverse vendors: HP/IBM/NEC/DELL ect.