Bedrijfssoftwareleverancier SAP schrapt de licentiekosten voor het gebruik van de user interface SAP Fiori en SAP Screen Persona. Aanvankelijk bracht de softwareleverancier extra kosten in rekening voor het gebruik van die interfaces, bedoeld voor een meer persoonlijke en gebruiksvriendelijke inrichting van SAP Business Suite-software. Gebruikers klaagden dat de ontwikkeling van die interface al uit de onderhoudsfee is betaald. De bedrijfstop is overstag gegaan en heeft de extra licentiekosten geschrapt.
De aankondiging om de licentiekosten voor de interface te schrappen komt van SAP-ceo Bill McDermott. Hij sprak tijdens SAPphire Now in Orlando. Het bericht volgt op de druk die vanuit de wereldwijde gebruikerscommunity, verenigd in het netwerk Sugen (SAP User Group Executive Network) is uitgevoerd op de directie van het softwarebedrijf.
De Vereniging van Nederlandstalige Sap Gebruikers (VNSG) is tevreden met het besluit. Astrid Zwiers, voorzitter van de VNSG. ‘Dit is een belangrijke wijziging in het belang van alle SAP-gebruikers. Nu kunnen klanten zonder financiële drempels Fiori en Screen Personas inzetten om de gebruikersvriendelijkheid van SAP te verbeteren. Zwiers noemt het het ‘een goede stap van SAP’ om de koers te wijzigen.
Fiori
Fiori werd in 2013 gepresenteerd. De eerste reactie van het wereldwijde gebruikersnetwerk Sugen was tweeledig. Aan de ene kant waardeerde het de nieuwe gebruikersinterface en beschouwde het als een echte verbetering voor gebruikers van de SAP Business Suite. Aan de andere kant was Sugen teleurgesteld over het feit dat voor Fiori een licentie moest worden betaald.
De SAP-gebruikers waren van mening dat verbeteringen in de gebruikersinterface al zijn betaald via het jaarlijkse onderhoud. De internationale gebruikersvereniging, waarvan de VNSG een belangrijk onderdeel uitmaakt heeft bijna een jaar lang met de softwareleverancier gebakkeleid over de licentiekosten voordat de leverancier de extra licentiekosten introk.
Komt het niet doordat SAP hete adem van Mendix in de nek voelt?
@Reza
Grapje zeker ?
Mendix is een ontwikkelplatformpje waar wat vederlichte zelfgemaakte appjes in elkaar kunnen worden geknutseld.
SAP is een bewezen en mature ERP client server oplossing voor volwassen bedrijven.
@KJ:
Het is waar wat je zegt maar……….. Mendix is goed bezig met haar Agile app`s in de ERP-wereld. Er zijn klanten die verschillende ERP-functionaliteiten als losse app`s aanschaffen dan een grote en stugge ERP-oplossing. SAP is zeker een degelijke ERP-oplossing maar ze krijgen steeds meer last van klanten die meer flexibiliteit verwachten waar SAP niet snel een antwoord op kan geven. Bovendien de kosten van SAP zijn heel hoger dan losse en flexibele app`s van Mendix.
Ik zeg niet dat je SAP moet beter vervangen door bijvoorbeeld Mendix (dat kan niet en dat is ook zeker financieel niet interessant) maar als je aan ERP gaat beginnen dan kun je afhankelijk van je behoefte, organisatie, business en nog veel andere dingen naar lichte, flexibele en voordelige Agile app`s zoals Mendix kijken. Deze ontwikkeling ziet SAP verder sterker worden!
Bovendien wat vind je van opensource ERP?
@Reza
Op MKB schaal is het lastig om de juiste balans te vinden tussen flexibiliteit en standaardisatie. SAP heeft al een keer of 4 geprobeerd zo’n product uit te brengen, maar het blijkt dat kleine bedrijven vaak net zulke gecompliceerde businessprocessen hebben als grote bedrijven. Het neerzetten van een in beton gegoten standaardprodukt mag aantrekkelijk zijn vanuit het oogpunt van de (cloud)leverancier (duidelijke software lifecycle, applicatie ziet er bij elke klant hetzelfde uit), de klanten zoeken toch meestal veel meer flexibiliteit.
Persoonlijk geloof ik niet in app’s. De faciliteiten tav. software beheer (version control, ontwikkel- en testomgevingen, deployment) schieten meestal tekort en de grenzen tussen de applicatielagen (client, server, database) zijn meestal niet duidelijk afgebakend. Een collectie App’s vormt volgens mij geen geïntegreerde applicatie, vooral niet op datamodel-niveau. Het valt nog maar te bezien hoe stabiel het App model blijft bij een toenemende hoeveelheid van App’s en users en bij (noodzakelijke) wijzigingen in de persistency layer.
Wat ik wel een interessant Open Source ERP pakket vind is ERP5, dat een universele manier heeft gevonden om verschillende business scenario’s mee te modelleren: http://www.erp5.com/feature/why/erp5-advantage-design/view
Deze innovatieve manier van modelleren vereenvoudigt het datamodel aanzienlijk (slechts een tabel of 30 ipv. 70000 SAP tabellen) en maakt veel hergebruik van software mogelijk. Hoewel het product eerst op maat werd gemaakt is er nu ook een “standaard” Saas versie die middels het invullen van een spreadsheet snel is te “customizen”.
@KJ:
Mooie aanvulling!
Ik heb zelf nooit eerder direct met SAP te maken gehad maar wel SAP indirect in mijn trajecten meegemaakt. Persoonlijk vind ik SAP voor MKB te groot en te duur in aanschaf, implementatie en onderhoud. MKB is gevoelig voor veranderingen van uit de markt en daardoor behoeven ze meer flexibiliteit. SAP probeert met HANA suite en nog wat andere Business Suites hier een antwoord op te geven. Maar de vraag is of dit toch de oplossing voor MKB is.
Jij gelooft niet in app`s, ikke wel 🙂 Ik geloof er in als je de onderliggende architectuur goed opgesteld hebt dan zou je met een Model Driven Devolopment (MDD)en een lichte presentatie laag de benodigde flexibiliteit en efficiëntie aan de business kunnen geven.
Dank voor je voorbeeld, dat vind ik heel mooi. Ik ken ERP5 niet maar ik vermoed dat ze door een mooie en innovatieve MDD best flexibel en krachtig zijn. Ik ga strax hun site bezoeken.
@Reza
SAP ERP is inderdaad te duur voor het MKB, dat traditioneel het domein is van vendors als Exact en Unit4. SAP levert wel een produkt voor dit segment, “Business by Design” maar het lijkt erop dat er geen development meer plaatsvindt en dat dit produkt een element gaat vormen van het aanbod in de HANA cloud. (http://allthingsd.com/20131019/sap-cutting-back-on-development-of-business-bydesign/)
Er is een hoop mystiek/hype om HANA, maar eigenlijk is het gewoon een column-oriented database met een extreme vorm van caching. Qua maturity vergelijk ik hem op dit moment met Oracle 9.
Wat ERP5 betreft: er is een gratis Demo VM-Ware appliance te downloaden op:
http://www.erp5.com/demo/try/erp5-Try.Online/P-CLOUDIA-Howto.ERP5.VM
kj: zeker mooie aanvulling.
Maar heb net je link bekeken en mijn nekharen prikten. Hoewel ik het idee mooi vind, geloof ik er absoluut niet in. Generieke ERP, da’s pas een levensgevaarlijke stap. Daarnaast zie ik aan de interface al dat dit niet gebruiksvriendelijk kan zijn en waarschijnlijk ouderwets aanvoelt. En in feite delegeer je het maken van een ERP nu ineens naar de organisatie. Elke implementatie vergt heel veel specifieke kennis. Daarnaast heb ik het idee dat elke handelingen heel veel stappen vergt.
@Henri
Wat ERP betreft is de interface grotendeels cosmetisch en oninteressant. Hat gaat erom wat er onder de motorkap plaatsvindt.
Look and feel zitten in de GUI/client laag en zijn (als de zaak tenminste goed is geprogrammeerd) onafhankelijk van de applicatielaag.
Het datamodel bepaalt de accesspaden en uiteindelijk de performance. Als er slechts een 5-tal universele objecten bestaat om alle scenario’s te implementeren biedt dat een enorme mogelijkheid om software te hergebruiken. En dat betekent dat er tegen weinig inspanning veel gerealiseerd kan worden op maatwerkgebied.
Aan de andere kant heeft een teveel aan maatwerk behoorlijke financiele consequenties tav. applicatieonderhoud/software lifecycle en is het ook niet verenigbaar met de cloudgedachte van standaardisering en uniformiteit. Vooral in het MKB wordt niet al te lang nagedacht over optimalisatie van bedrijfsprocessen en moet je inefficienties niet meteen in maatwerk willen omzetten.