Sommigen noemen Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) het kroonsteentje van het internet. Toch wat oneerbiedig voor een instituut dat dit jaar pas zijn twintigste levensjaar viert. Want was internet er toch al veel langer? Zonder internet zou alles toch stilstaan? Zonder AMS-IX zou er simpelweg geen internet zijn zoals we dat kennen. Ook is de AMS-IX de medeaanjager geweest voor alle 'digitale industrie' die in heel Nederland is gegroeid. Op hun More-IP event in Amsterdam vierde AMS-IX onlangs zijn verjaardag.
In 1994 had men niet het idee dat AMS-IX zou uitgroeien tot de grootste internet exchange in de wereld, maar dat internet enorme potentie had was duidelijk. Men zag dat het koppelen van netwerken om verkeer uit te wisselen tot veel zou leiden. En zo begon het met een simpele ethernetswitch. Het groeide snel: in 1997 waren al twintig netwerken aangesloten. In 1998 was het totale volume van gecombineerde netwerken al 26,3 TB/s en werden zelfs al de eerste IPv6 testen gedaan(!).
Gigantische verkeersvolume
In 2000 werden zaken professioneler aangepakt en werd een bv opgericht voor de operatie. Het kon ook niet anders. Inmiddels waren er al honderd netwerken aangesloten. Er volgde de oprichting van het NOC die de alsmaar groeiende verkeersstromen in goede banen moest leiden. Steeds werd geïnvesteerd in de allernieuwste netwerkapparatuur. Simpelweg omdat dat de enige oplossing was om het gigantische verkeersvolume aan te kunnen.
Inmiddels heeft de AMS-IX 670 netwerken aangesloten en is daarmee de grootste internet exchange in de wereld. Daarnaast zijn er naast de twaalf locaties in (Groot-)Amsterdam, vestigingen in Curaçao, Mombasa, Hong Kong en het (sinds kort) New York. Om deze wereldwijde operatie en groei in goede banen te leiden is AMS-IX net over een afstand van honderd meter verhuisd naar het oude kantoor van Hyves, het kan verkeren.
Burgemeester Van der Laan, aanwezig bij de opening in New York en bij het More-IP event, ziet AMS-IX als een van de drie ‘Ports of Amsterdam’, samen met Schiphol en de haven. Een uitspraak om trots op te zijn.
POP op Mars
In een connected wereld zoals de onze zijn we eigenlijk nog maar net begonnen en zal het internet nog sterk groeien. Groei dus ook voor internet exchanges. Maar daarnaast zie je ook groei in wet- en regelgeving die zullen beïnvloeden hoe de exchanges opereren. Thema’s als veiligheid, Europees internet en netneutraliteit zullen hun weerslag hebben, maar hopelijk zo min mogelijk.
Voor nu zal het uitgezette pad van expansie door blijven gaan. De net opgezette POP in New York zal zeker niet de laatste zijn. Ook omdat het model van een open en onafhankelijke internet exchange niet overal bekend is. Waar deze missie dan uiteindelijk heengaat? Op het More-IP event was een van de sprekers André Kuipers die vol enthousiasme en met een prachtige presentatie zijn ruimtereizen besprak. ‘Zal de nieuwe POP van de AMS-IX dan toch op Mars zijn?’
uit het artikel:Thema’s als veiligheid, Europees internet en netneutraliteit zullen hun weerslag hebben, maar hopelijk zo min mogelijk
zo min mogelijk veiligheid en zo min mogelijk netneutraliteit staat hier dus….
heeft de auteur soms een commissariaat bij de NSA?
@Maarten
Als je de zin
“Thema’s als veiligheid, Europees internet en netneutraliteit zullen hun weerslag hebben, maar hopelijk zo min mogelijk”
vertaalt naar bijvoorbeeld
“Thema’s als veiligheid, Europees internet en netneutraliteit zullen de groei kunnen remmen, maar hopelijk zo min mogelijk”
lijkt het me alleszins acceptabel en mogelijk binnen de betekenis te passen.
Maarten,
Dat viel mij ook al op.
Francine brengt in mijn optiek wel de juiste nuance aan.
@ Francine
dat klinkt al een stuk beter 🙂
maar
netneutraliteit hoeft de groei niet te remmen, ik denk zelfs in tegendeel