Vier waterschappen hebben opdracht gegeven aan Esri Nederland, advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en MUG Ingenieursbureau. Deze drie bedrijven gaan het nieuwe geo-informatiesysteem, gebaseerd op het Arcgis-platform en Geonis, configureren en inrichten in nauwe samenwerking met de waterschappen. De samenwerkende waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Rijn en IJssel, en Vechtstromen willen met het nieuwe informatiesysteem een aantal belangrijke primaire processen ondersteunen. Het betreft het beheer van het watersysteem, de waterkeringen, de persleidingen, de rioleringsgebieden en de uitvoering van de schouw.
Ict-uitvoeringsorganisatie Het Waterschapshuis stopt vanaf september dit jaar met het beheer en onderhoud van de huidige geografische applicatie Iris. De vier waterschappen besloten om regionaal de handen ineen te slaan en gezamenlijk een nieuw systeem te laten ontwerpen en in te richten. De gekozen oplossing gaat een deel van de functionaliteit van het huidige Iris vervangen. De basis van het nieuwe systeem is het Arcgis-platform, uitgebreid met een flexibele schil op basis van Geonis. Deze applicatie, die een flexibele schil vormt om Arcgis, helpt organisaties met het beheer en het onderhoud van hun (ondergrondse) infrastructuren.
Dit nieuwe geo-informatiesysteem moet er vooral voor zorgen dat complexe functionaliteit, zowel in- als buiten onze kantoorlocaties gebruiksvriendelijker wordt, zegt Bert Ludikhuize, gemandateerd opdrachtgever namens de waterschappen. ‘De standaard software maakt het mogelijk om de omgeving als geheel beheersbaar te maken en te houden. Tegelijkertijd is het systeem flexibel; ieder deelnemend waterschap kan de inrichting naar eigen behoefte aanpassen’, aldus Ludikhuize.
Eind dit jaar gaat het eindresultaat in ieder geval geïmplementeerd worden bij de waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Rijn en IJssel en Vechtstromen. Optionele partijen zijn waterschappen Zuiderzeeland en Vallei en Veluwe.