Nederlanders maken zich vooral zorgen om de beveiliging van hun betaalgegevens, het risico op afluisteren door overheden en identiteitsdiefstal. Maar vergeleken met ons omringende landen zijn we minder angstig voor beveiligingsincidenten. Dat blijkt uit de Unisys Security Index 2014 van de Amerikaanse beveiligingsleverancier Unisys.
Het bedrijf ondervroeg wereldwijd elfduizend mensen over veiligheid. Aan het onderzoek werkten vijfhonderd Nederlanders mee. Nederlanders maken zich het meeste zorgen maken over diefstal van gegevens van hun betaalpassen en identiteitsdiefstal. Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent zich zorgen maakt dat criminelen hun betaalpas of creditcard-gegevens in handen krijgen of gebruiken, terwijl 72 procent zich zorgen maakt over identiteitsdiefstal die kan leiden tot ongeautoriseerde toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie.
Unisys ondervroeg de respondenten ook over plannen voor Europees internet. De meeste Nederlanders (51 procent) staan onverschillig tegenover dat voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om een veilige Europese datanetwerk op te zetten. 30 procent van de respondenten is voor een Europees datanetwerk. 14 procent is tegen het idee, omdat ze vinden dat het wereldwijde internet een open netwerk hoort te zijn.
Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys: ‘Jongeren zijn feller tegen het idee van een afgeschermd internet dan ouderen. Jongeren zien internet als het ware als de straat, ze weten dat het nooit 100 procent te beveiligen is.’ Volgens Vlaming kunnen Nederlandse gebruikers, bedrijven en instellingen zelf een cruciale rol spelen en moeten ze alles doen wat in hun macht ligt om zich te onderscheiden door klantendata en hun ip beter te beschermen tegen cyberaanvallen en fysieke dreigingen.
Afluisterschandaal
Vlaming merkt dat de onderhandelingen met klanten verandert zijn: ‘Sinds de discussies over afluisterschandalen door overheden merk ik dat bedrijven al in de offerte vragen of we kunnen garanderen dat ze niet worden afgeluisterd door overheden. Tot een jaar terug kwam die vraag niet voor. Wij zijn een Amerikaans bedrijf en hebben te maken met de Patriot Act. Vandaar dat we Nederlandse organisaties, met name overheden, altijd adviseren om data op te slaan binnen de Nederlandse landsgrenzen.
Unisys onderzoekt niet alleen de mening over ict-beveiliging maar trekt de vragen ook breder. Het kijkt bijvoorbeeld naar nationale veiligheid en een meer algemeen gevoel van veiligheid onder burgers.
In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland voelen Nederlanders zich een stuk veiliger. De Unisys Security Index komt in Nederland uit op 66, waar het een paar jaar geleden nog rond de 100 lag. Duitsers maken zich veel meer zorgen over hun veiligheid. De index staat daar op 146.
We zijn allemaal bezorgd over identiteitsdiefstal, maar sturen zonder blikken of blozen een kopietje paspoort mee met een sollicitatie, we laten het paspoort zomaar kopieren bij een hotel enz.
We maken ons zorgen over de veiligheid van betalen, maar klikken achteloos op linkjes in E-Mails, downloaden alle hebbedingetjes die ons Aangeboden worden, en controleren voor geen meter welke apps er op de telefoon gepushed worden.
We leggen het probleem dus het liefst ergens anders neer.