Het Amerikaanse beveiligingssoftwarebedrijf Vasco Data Security heeft Risk IDS overgenomen en breidt daarmee zijn portfolio met software voor authenticatietechnologie uit. Het Engelse Risk IDS uit Nottingham levert beveiligingsoplossingen aan de internationale bankwereld die met name gericht zijn op online transactierisicomanagement en intelligente authenticatie. De overname past in de strategie van Vasco om zich te versterken en klanten beter te beschermen tegen de steeds agressievere hackeraanvallen.
De basistechnologie van Risk IDS, het zogeheten Dynamic Challenge Platform, is geoptimaliseerd voor stabiliteit en hoog volume. Het platform is ontwikkeld om het profiel van een gebruiker die toegang tot het systeem vraagt, op basis van het risicoprofiel dat met de transactie geassocieerd is, te evalueren. Het bestaat uit een ‘real time analyse engine’ die gebruik maakt van regel- en statistische technieken waardoor de kans om direct fraude op te sporen wordt verbeterd.
Vasco zal de risico gebaseerde authenticatietechnologie van Risk IDS in de toekomst integreren in het productaanbod. Deze vorm van authenticatie voorziet in een flexibeler authenticatieproces waardoor hogere risicoprofielen te maken krijgen met zwaardere voorwaarden. Zodra het risicoprofiel hoger is, stelt het de applicatie in staat naar extra verificatiegegevens te vragen zoals de locatie van de gebruiker, de kenmerken van een apparaat, het bedrag van een transactie et cetera.
Volgens Ken Hunt, voorzitter en chief executive officer van Vasco, worden zijn klanten steeds vaker geconfronteerd met een groeiend aantal geavanceerde aanvallen van criminele hackers die dusdanig gestructureerd zijn dat dagelijks nieuwe vector aanvallen plaatsvinden. ‘Onze focus is om klanten te beschermen tegen deze steeds groeiende horizon aan bedreigingen en deze zelfs een stap voor te blijven. De aankoop van Risk IDS ondersteunt Vasco in deze missie.’
Financiële voorwaarden van de transactie zijn niet vrijgegeven. Verwacht wordt dat de acquisitie geen impact zal hebben op de financiële cijfers van Vasco in 2014.
Boeiende ontwikkelingen op dit vlak. Langzaam maar zeker ontstaan er een paar commerciele partijen die centrale en sterke authenticatie van gebruikers mogelijk maken. Zoals Vasco of RSA. En tegelijkertijd doen partijen als Google of Facebook ook hun best om te komen met dergelijke standaarden.
Wat ik interessant vind is waar dit heen gaat. Voor diverse partijen (overheid, webshops) is het erg waardevol om een centrale en gegarandeerde digitale identiteit te hebben. Maar toch wil dit niet doorbreken (de Belgen is het wel gelukt met eID). Waarom niet? Privacy, kosten of toch standaardisatie?
Enige overdenkingen hierover alhier: http://securitysander.wordpress.com/2014/06/03/digitale-identiteit-pseudo-anonimiteit/
@SecuritySander
Kopen is nog niet integreren, Vasco was ooit eigenaar van DigiNotar;-)
Verder weet ik niet waar jij je wijsheid vandaan haalt maar eID van zuiderburen is ongeveer net zo succesvol als DigiD bij ons, tenminste het gebruik ervan. Verder gaan de discussies over digitale identiteit en privacy al terug tot de jaren 90 omdat het uiteindelijk niet zo zeer een technisch maar maatschappelijk vraagstuk is.
@Ewout Dekkinga:
Kopen is zeker nog niet integreren. Maar het gaat mij meer om de grote lijnen: je ziet dat een aantal grote partijen oplossingen aan het neerzetten zijn. Zowel de traditionele partijen als vasco of rsa, maar ook de nieuwe als google of facebook. Dit naast de meer maatschappelijke discussies die de overheid voert (zie ook bijvoorbeeld de discussie over EPD. Ben erg benieuwd waar we uiteindelijk uitkomen. En ik ben dan wel voorstander van realiseren, en naar ik begreep is in belgie al wel een eid kaart beschikbaar, terwijl wij er allen nog over praten…