Ict-samenwerkingsorganisatie Surf heeft een persoonlijke opslagdienst voor universiteiten en hogescholen ontwikkeld. Medewerkers, onderzoekers en studenten in het Nederlandse hoger onderwijs krijgen 100 GB opslagruimte tot hun beschikking. De universiteit van Leiden gaat als eerste gebruik maken van de nieuwe dienst. Daarna wordt de opslagdienst geïmplementeerd op vrijwel alle universiteiten in Nederland.
Volgens Surf voorziet de cloud-storage in de vraag naar een veilige en uniforme opslagomgeving voor grote bestanden. De organisatie benadrukt dat gegevens binnen de Nederlandse landsgrenzen worden opgeslagen. ‘Gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en Surf verstrekt geen informatie aan derden’, meldt de samenwerkingsorganisatie.
De Surfdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-platformen en kan benaderd worden via een gratis te downloaden app op iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen via Surf in met hun eigen account voor toegang tot de dienst. Surfdrive omvat onder meer realtime inzicht in uitgevoerde wijzigingen in documenten, optimalisatie voor gebruik met een smartphone, backup & recovery van dertig dagen en een zoekfunctie.
Surfdrive
Corno Vromans, voorzitter van de CvDUR (ict-directeuren van de universitaire rekencentra): ‘Uit een inventarisatie in september 2013 bleek dat de meeste universiteiten naar een verantwoorde persoonlijke storagedienst aan het kijken waren met hoge eisen aan aspecten als privacy en beveiliging. We waren het er snel over eens dat dit een uitgelezen kans was om tot een eerste toepassing te komen in een community-cloud. Samen met Surf hebben we een interessant traject achter de rug met Surfdrive als mooi resultaat.’ Welke diensten Surf in de toekomst binnen de community-cloud aanbiedt, wordt in nauwe samenspraak met de instellingen besloten.
Security en privacy
‘Het aantal online tools dat binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein wordt gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt’, schrijft Surfnet. Erwin Bleumink, algemeen directeur van Surfnet: ‘Onze organisatie werkte bij de ontwikkeling van Surfdrive nauw samen met de universiteiten. Zij stellen terecht hoge eisen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, privacy en security.’ Volgens Bleumink voldoet informatiebeveiliging binnen de dienst aan de hoogste normen. De afspraken over de dienstverlening die Surf maakt met de instellingen zijn ontleend aan het Juridisch Normenkader cloud services hoger onderwijs.
Voor zover ik het begrepen heb is er geen funktionaliteit voor groepen. Dit is erg jammer gegeven de manier waarop in het hoger onderwijs op dit moment in groepen gewerkt wordt.
@ Willem,
Dat zou zeker jammer zijn aangezien dit in mijn ogen essentieel is.