Cloud computing daagt je uit om op een nieuwe manier naar it te kijken. Het biedt fascinerend nieuwe mogelijkheden. En sommige taken worden zo eenvoudig dat we heel anders kunnen gaan werken. Cloud computing daagt je ook uit om je angst onder ogen te zien. De angst dat de technologie zo ingewikkeld wordt dat we die niet meer kunnen beheersen. De angst dat anderen in onze systemen inbreken.
Voor een deel is de angst gezond. Er wordt te veel, te gemakkelijk, in de cloud geschoven door mensen die nauwelijks besef van risico’s hebben. Van die Bob de Bouwer types die zeggen: ‘Kunnen we dat maken? Nou en of!’. Daar gaan ongelukken van komen.
Toch kun je doorslaan.
Want natuurlijk heeft technologie risico’s. Maar trap niet in de Bob de Beveiliger val: ‘Kan iemand dit hacken? Nou en of’. Alles is te hacken. Je kunt ook om het leven komen bij het oversteken van de straat. Geloof me, ik ken de voorbeelden. Maar gaan we daarom de straat niet meer op?
Cloud computing daagt ook mij uit. Wat is mijn rol nog? In het begin dacht ik eraan om uit de it te stappen, omdat voortaan iedere gebruiker zelf zijn dingen in de cloud kan regelen. Maar ik heb gemerkt dat er toch belangrijke vragen overblijven. Cloud computing daagt mij uit om mijn eigen plek daarin te zoeken, ook als ik niet zeker weet wat de antwoorden zijn.
Cloud security is een grote uitdaging. De verschuivende verantwoordelijkheden zijn een rode draad in mijn cursus cloud security, en ook daar ga je geen pasklare antwoorden krijgen. Je zult opnieuw, telkens opnieuw, zelf moeten overwegen wat jouw verantwoordelijkheid is en wat die van een ander is. Wat heb jij te doen, wat heb je aan een ander te laten? Wat kan jij fout doen, wat kan die ander fout doen, en hoe reageer je daar dan op? En terwijl technologie voortschrijdt, verschuift ook die grens voortdurend, en heb je opnieuw je plek te zoeken. Vaak bestaat dat uit minder zelf doen, en meer toezicht.
En als technologie jouw vak is, dan heb je dat in je. Want de doorsnee it’er heeft al meerdere technologische omwentelingen meegemaakt. Daar kan er echt nog wel een bij.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Eens met deze opinie, maar
“En als technologie jouw vak is, dan heb je dat in je. Want de doorsnee it’er heeft al meerdere technologische omwentelingen meegemaakt.”
Dat IT-ers goed met veranderingen om kunnen gaan is in mijn ogen een misvatting. Klinkt leuk, lijkt alleen niet waar. IT-ers zijn net mensen en blijven ook gewoon in dingen hangen. Een smartphone adopteren kan iedereen, maar daadwerkelijk anders met je vak omgaan en nieuwe technologie omarmen en absorberen… dat valt vies tegen hoor. Sterker nog, ik durf te beweren dat de adoptie van cloud computing voornamelijk tegen gehouden wordt door IT-ers.
@Henri:
“Sterker nog, ik durf te beweren dat de adoptie van cloud computing voornamelijk tegen gehouden wordt door IT-ers.”
Zoals de fabrikanten van kaarsen de invoering van de lamp niet hebben tegengehouden, zo houden de IT-ers de invoering van de cloud niet tegen. Er zijn duizenden IT-ers, maar miljoenen gebruikers. En dus krijgen gebruikers wat ze willen: flexibele en betaalbare diensten in dit geval.
Francine, Leuke analogie, net als dat de scriptgeleerden de boekdrukkunst niet tegen konden houden.
Toch zit er een kleine kink in de vergelijking die wel degelijk van belang is.
Een kaars is het product van een kaarsenmaker net als een handgeschreven boek het product is van een schriftgeleerden. De IT afdeling van een organisatie is echter niet de producent van IT, maar meer de afdeling die het faciliteert.
De IT afdeling kan cloud computing niet tegenhouden, maar wel ernstig vertragen en dat is wat ik nu veel tegenkom. Daarmee stelt de afdeling niet de klant (interne organisatie), maar zichzelf centraal…
@Francine Srponck: Allemaal leuk en aardig, hoor, die cloud-hype en zeker in een aantal gevallen dé oplossing voor het ontsluiten van bepaalde diensten en data.
Maar daar moet je als organisatie wél **behoefte** aan hebben! Verder dan de bekende marketingkreten ‘ontzorgen’ en ‘flexibiliteit’ gaat het denken van de cloud-cowboys veelal niet.
Wij hebben geen IT-ontzorg-behoefte en aan flexibiliteit al helemaal geen niet met een constant personeelsbestand en maar zeer geleidelijk groeiende data-behoefte.
We hebben enkele applicaties naar de cloud verhuisd omdat we dan eenvoudiger de toegang voor derden konden realiseren, maar verder is er geen enkel voordeel aan het feit dat je alle zeggenschap over je eigen IT en daarmee je hele bedrijfsvoering in handen van een flitsende IT-boer geeft. Geen enkel voordeel dat je bedrijfsvoering met een hele meute in een vaag datacenter wordt weggestopt op een bosje gedeelde servers waar je zelf net eens bij kunt om ze te beheren.
Cloud is een hype, een toverwoord waarna velen stoppen met nadenken. “Geen idee waar deze trein heengaat, als je er maar in zit!” lijkt in veel gevallen het credo van de beleidsmakers.
En ben je eenmaal in die fuik gezwommen, dan is er geen weg terug en voor je het weet ben je met je hele hebben en houwen verkocht aan de meestbiedende overnamepartij…
Wat een onzin kalkt Peter weer neer in zijn column, de cloud is tenslotte oud. Centraliseren noem ik niet een nieuwe blik op IT en is eerder een herhaling van zetten. Nieuwe namen voor oude principes aangezien Cloud Computing toch veel overeenkomsten heeft met Utility Computing, iets dat eind jaren 90 al bedacht werd.
Ook Henri gaat weer op zijn oude en versleten stokpaard zitten, ontwikkelaars die gaan beheren is nog nooit een succes geweest zoals we nu zien met opkomst van DevOps. Dat iedereen een stekker in het stopcontact kan steken maakt ze nog geen electricien want het gaat uiteindelijk om de infrastructuur die niet alleen goed aanlegd moet zijn maar ook degelijk gezekerd.
IT staat voor Informatie Technologie en gaat helemaal niet om applicaties maar de bedrijfsinformatie. Al die doe-het-zelvers die zonder nadenken de bruidsschat van een organisatie in de cloud zetten worden vaak onaangenaam verrast als de dienst niet blijkt te zijn wat ze dachten.
Ik gok dat Cloud-scepticus een it-er is 🙂
Ewout, de enige die zonet onzin kalkt ben je zelf. Cloud = oud? Onderbouw dat eens. Ik zie het woord centraliseren bij Peter niet terugkomen, en ook mijn stokpaardje (die ik zeker heb) zie ik in deze niet terugkomen, evenmin dat ik zal beweren dat ontwikkelaars op de beheerders stoel moeten gaan zitten. Nee, beheer verplaatst voor een deel naar de hoge mate van automatisering met cloud computing en blijft ook nog gewoon werk voor een beheerder om met de alerts wat te doen als ze optreden.
En dan je laatste alinea…. Ik weet niet wat je bedoel met in de cloud zetten, maar als je het hebt over een vorm van uitbesteden… dit is een primair proces van je werkgever. Dus zeg je nu eigenlijk dat bedrijven geen externe diensten / data centers moeten gaan gebruiken?
Dat niet alle (cloud) providers hun zaakjes op orde hebben zal ik direct toegeven, maar om je af te zetten tegen cloud computing… dan mis je het gehele punt erachter.
Dat cloud (als synoniem voor internet) ook verkocht wordt door cowboys maakt de principes erachter niet slecht.
Marketeers mag je afbranden zo je wilt, maar als je gaat roepen dat cloud computing hype is en verder niets voorstelt, dan diskwalificeer je jezelf alleen maar… of ben je it-er 😉
@Henri
Jij zegt : “Dat cloud (als synoniem voor internet) ook verkocht wordt door cowboys maakt de principes erachter niet slecht.”
Echter: aan principes heb je als klant helemaal niets, een principe is net zoiets als “best effort” in een SLA. Zoals gewoonlijk heb je het over de theorie en negeer je de praktijk.
@Peter van Eijk
Wat bedoel je precies met ” Vaak bestaat dat uit minder zelf doen, en meer toezicht.” ? Toezicht houden is toch ook iets dat je zelf doet ?
“DE” IT-er bestaat niet. Daarnaast is het ook een te breed begrip geworden.
Daarnaast heeft Ewout wel een punt met de centralisatie sprong. Het is gewoon terug naar een oud principe maar nu met internet er tussen.
Wat zal de buzzterm worden als straks de de-centralisatie terugkomt? Mobile processing?
Technicus,
Cloud computing is uiteraard wel weer een te breed begrip omdat Iaas, Paas en Saas verschillende dingen zijn. Met name met Software as a service merk je dat je helemaal niet centraal werkt, zoals Ewout het vaker noemt, puntoplossingen. Door middel van webservices knoop je van alles aan elkaar, hopelijk met een goede Identity Access Management laag (As a service) ertussen.
kj: Met de principes achter cloud computing bedoel ik voornamelijk het business model. Betalen naar gebruik, minder zelf doen (ijzer beheren), maar meer toezicht (regie over het ijzer wat je als dienst gebruikt).
Een dienst kan dus slecht of evil zijn, maar het uitbesteden van commodity is in zichzelf een goed principe. Dat bedoelde ik daar mee.
Zeker in een tijd dat beveiliging steeds lastiger wordt is dit een pro-cloud computing argument. Een grote dienstverlener weet in de regel meer van beveiliging dan een MKB bedrijf. Aangenomen dat On-Premises (inclusief kasteel beveiliging) een keuze is die steeds minder vaak voorkomt door de wens overal te kunnen werken.
Dat ontwikkelingen niet stil staan, dat weet iedere ITer. Ik heb nog al wat zien komen en gaan maar “cloud” is een speciaaltje omdat die naam aan van alles en nog wat gehangen wordt. Stinknormale Webapplikaties worden als “cloud” verkocht.
Voorlopers hebben altijd de mond vol over hoe goed en mooi dat alles is, ook dat is niet nieuw net zo min als de sceptici.
Echter, dat je cloud-computing kunt gaan doen zonder IT achtergrond wens ik te betwijfelen. Dat zijn verkopers-sprookjes. Hoe je het ook keert of wendt je moet het inpassen in een struktuur waar je nog altijd een beeldscherm/toetsenbord nodig hebt om het te bedienen, en kabels/radiogolven die een en ander verbinden. Dat is techniek. Verder zul je nog altijd naar de continuiteit en integriteit moeten kijken en dus ook naar de security. Dus kom je weer bij de techniek.
Als je niet weet hoe je techniek werkt, wordt je als de autorijder die zich alles laat aansmeren door garages die het niet zo nauw nemen.
Daarom zal “cloudcomputing” zeker geen ITers overbodig maken, de kunst is mee te gaan met de tijd maar wel kritisch blijven en je realiseren dat uiteindelijk die data op een schijf/SSD staan en die kan kapot.