Cloud computing daagt je uit om op een nieuwe manier naar it te kijken. Het biedt fascinerend nieuwe mogelijkheden. En sommige taken worden zo eenvoudig dat we heel anders kunnen gaan werken. Cloud computing daagt je ook uit om je angst onder ogen te zien. De angst dat de technologie zo ingewikkeld wordt dat we die niet meer kunnen beheersen. De angst dat anderen in onze systemen inbreken.
Voor een deel is de angst gezond. Er wordt te veel, te gemakkelijk, in de cloud geschoven door mensen die nauwelijks besef van risico’s hebben. Van die Bob de Bouwer types die zeggen: ‘Kunnen we dat maken? Nou en of!’. Daar gaan ongelukken van komen.
Toch kun je doorslaan.
Want natuurlijk heeft technologie risico’s. Maar trap niet in de Bob de Beveiliger val: ‘Kan iemand dit hacken? Nou en of’. Alles is te hacken. Je kunt ook om het leven komen bij het oversteken van de straat. Geloof me, ik ken de voorbeelden. Maar gaan we daarom de straat niet meer op?
Cloud computing daagt ook mij uit. Wat is mijn rol nog? In het begin dacht ik eraan om uit de it te stappen, omdat voortaan iedere gebruiker zelf zijn dingen in de cloud kan regelen. Maar ik heb gemerkt dat er toch belangrijke vragen overblijven. Cloud computing daagt mij uit om mijn eigen plek daarin te zoeken, ook als ik niet zeker weet wat de antwoorden zijn.
Cloud security is een grote uitdaging. De verschuivende verantwoordelijkheden zijn een rode draad in mijn cursus cloud security, en ook daar ga je geen pasklare antwoorden krijgen. Je zult opnieuw, telkens opnieuw, zelf moeten overwegen wat jouw verantwoordelijkheid is en wat die van een ander is. Wat heb jij te doen, wat heb je aan een ander te laten? Wat kan jij fout doen, wat kan die ander fout doen, en hoe reageer je daar dan op? En terwijl technologie voortschrijdt, verschuift ook die grens voortdurend, en heb je opnieuw je plek te zoeken. Vaak bestaat dat uit minder zelf doen, en meer toezicht.
En als technologie jouw vak is, dan heb je dat in je. Want de doorsnee it’er heeft al meerdere technologische omwentelingen meegemaakt. Daar kan er echt nog wel een bij.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
@Henri
De cloud is gewoon centraliseren van je data, applicaties of services en lijkt daardoor meer op een mainframe in een nieuw jasje dan dat het een revolutionaire vernieuwing is. Kijk je onder de motorkap dan zie je veel principes terugkomen uit de tijd van terminals, VDI is tenslotte ook niet veel meer dan een delivery protocol met kleurtjes. Dus inderdaad zijn principes erachter niet slecht maar geven cowboys (servers afknallen als vee?!?) er een slechte naam aan.
Je mag denigrerend doen naar (technische) IT-ers maar zoals ik al zei met stekker en stopcontact gaat het nog steeds om de infrastructuur, je hebt cloud regiseurs die de fasedraad verkeerd verbinden en dan verbaasd zijn dat de stoppen knallen.
Ik zeg trouwens helemaal niet dat bedrijven geen externe diensten of datacentra moeten gebruiken maar dat de keus hiervoor niet gemaakt moet worden op basis van een slap ouwehoer praatje maar een gedegen business case. En opmerkelijk vaak rammelt deze als gebruikers de cloud diensten zelf gaan kiezen zoals jij eerder al toegaf. De cloud biedt kansen, geen wonderen;-)
Stellen dat providers hun zaakjes niet op orde hebben is trouwens ook discutabel omdat het omgekeerde ook nog weleens geldt voor de gebruikers die gewoon hun IT over de schutting kieperen zoals ik eerder duidelijk maakte met link over achterstallig onderhoud en dat ging ook om Amazon. Uiteindelijk gaat het inderdaad om uitbesteding, wat doe je zelf en wat laat je doen.
Ik zie mezelf niet als anti-cloud maar wel grote-reserves-bij-cloud. Enfin, ik hoef niet te zeggen waarom dat zo is. In tegenstelling tot wat Peter oppert, is het voor mij gewoon zinvol er naar kijken, en, uiteraard zakelijk voor mijzelf, besluiten dat cloud geen toevoegende waarde heeft voor mij. Niet zakelijk, niet anderszins.
Dat ik wel een beeld heb bij gebrek aan veiligheid en beveiliging, dat is eveneens common sense en vooral ervaringen die anderen hebben gehad met hackers of recentelijker de perikelen rond een ter ziele gegane cloudleverancier.
Uiteindelijk is de afweging al of niet gebruik te gaan maken van cloud, zoals initieel de bedoeling was, bij veel van de cloudleveranciers, helemaal geen cloud maar gewoon datawarehousing waarbij het ‘niftig’ staat cloud te roepen.
Wat mij overigens wel bevreemd, telkens weer, zijn al die artikelen die cloud prediken, dat dat ‘de’ weg zal zijn en neen, er is geen weg terug. Daar moet ik dan wel minzaam van glimlachen, zij het dan weer voor een totaal andere reden. Inmiddels weet ik dat ‘customized hosting’ gewoon een prijskaartje heeft dat helemaal niet zo erg verschild van het houden en onderhouden van je eigen inhouse servers.
“Ik zeg trouwens helemaal niet dat bedrijven geen externe diensten of datacentra moeten gebruiken maar dat de keus hiervoor niet gemaakt moet worden op basis van een slap ouwehoer praatje maar een gedegen business case.”
zie je wel,
smerige IT-er retoriek.
Nietwaar Henri ? 🙂
@kj: toezicht doe je inderdaad ook zelf, met ‘doen’ bedoel ik ‘uitvoeren’. maar dat zijn niet per se dezelfde mensen.
@Numoquest: als cloud betekent het professionaliseren van service levering door onafhankelijke partijen, dan zie ik dat als redelijk onafwendbaar.
Economen hebben het dan over verticale disintegratie (en voor IaaS over horizontale integratie). Daar is een hoop kennis over, die je hierop kan loslaten. Dat is een andere column 🙂 maar die theorie lijkt wel deze onafwendbaarheid te voorspellen.
@Henri,
Ik zei niet dat IT-ers goed met veranderingen om kunnen gaan …
Alleen maar dat ze al meerdere generaties techniek hebben meegemaakt.
Hoe je daar antwoord op geeft is je eigen keuze.
Er is een plek voor mensen die scherp op de bal spelen, er is ook nog een plek voor mensen die mainframe COBOL onderhouden. Maar er is weinig plek voor mensen die daar tussen in zitten.