Het Rijk heeft Bas Eenhoorn benoemd tot nationaal commissaris digitale overheid. Als overheidsbrede regisseur voert hij de komende vier jaar een programma uit dat de basis legt voor één ict-infrastructuur. Het idee voor de benoeming komt uit de koker van minster van binnenlandse zaken Ronald Plasterk. De benoeming moet het beheer van grootschalige ict-projecten en de samenwerking tussen overheden verbeteren. De benoeming moet er ook toe leiden dat kosten voor ict-projecten binnen de overheid beter in de hand worden gehouden.
In de taakomschrijving van de nationaal commissaris digitale overheid, die 1 augustus 2014 van start gaat, staat dat Eenhoorn beleidsontwikkeling en vernieuwing aan moet jagen: ‘Hij bevordert het tot stand komen van voorzieningen voor de digitale overheid, zorgt ervoor dat het beheer van essentiële voorzieningen goed is geregeld en stimuleert het gebruik van die voorzieningen.’
De commissaris moet een generieke digitale infrastructuur samenstellen uit bestaande en in ontwikkeling zijnde voorzieningen, standaarden, basisregistraties en producten die essentieel zijn voor zowel het functioneren van de overheid als de digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven.
De commissaris krijgt ook de taak om een passend governance- en financieringsarrangement tussen medeoverheden, uitvoeringsorganisaties en het Rijk in te richten. Volgens het Rijk moet de digitale infrastructuur net zo structureel opgezet worden als de fysieke infrastructuur van wegen-, spoor- en waternetwerken, maar het benadrukt dat elke organisatie verantwoordelijk blijft voor de eigen digitale diensten.
Faillissement
Bas Eenhoorn (1946) studeerde geografie aan Rijksuniversiteit Groningen en werkte ruim twintig jaar als burgemeester. In 1996 stapte hij over naar het bedrijfsleven; eerst als partner van Ernst & Young, vervolgens als vice-president bij ict-dienstverlener Capgemini. In die functies hield hij zich onder andere bezig met ict-vraagstukken. Tot zijn benoeming tot nationaal commissaris digitale overheid combineert Eenhoorn zijn ervaring met automatiseringsprojecten met ervaring in het openbaar bestuur.
Hij was in 2007 als toezichthouder betrokken bij het faillissement van 4ITrust, een forensisch accountancybureau waarin onder meer Nina Brink investeerde.
Momenteel is Eenhoorn waarnemend burgermeester in Vlaardingen. Hij kreeg landelijke bekendheid als burgermeester van Alphen aan den Rijn, toen daar op 9 april 2011 een man in het winkelcentrum De Ridderhof zes mensen doodschoot.
Goede zaak!
Ben dan wel nieuwsgierig hoe we deze rol moeten zien in relatie tot een rijks CIO en een rijks CTO?
Als beloning voor het poten uitdraaien van de overheid bij Cap krijgt hij nu een elitebaantje. Misschien dat Nina straks minister van ICT wordt.
Wel bijzonder dat men van mening is dat vernieuwing, zeker op het vlak van ICT, van een kerel van 68 moet komen. En ook nog precies zo’n kerel die nauwe banden heeft met een van die bedrijven die doorgaans zijn zakken goed vult met IT projecten bij de overheid. Projecten die als ze al niet helemaal mislukken, toch op zijn minst een paar keer over de kop gaan wbt budget (lees: de zojuist genoemde zak nog wat beter vullen).
Een jonger en meer objectief persoon zou volgens mij een betere keus zijn geweest.
Ties,
Leeftijd mag geen issue zijn, objectiviteit uiteraard wel.
Pascal, waarom mag leeftijd geen issue zijn? Net als voorkomen. Of je een knappe minister president hebt of iemand die totaal niet goed overkomt, daarin kan nogal een verschil maken als het gaat om buitenland politiek.
Het positieve aan dit bericht is wellicht dat heer Eenhoorn precies weet hoe het spelletje werkt en nu aan de andere kant van de tafel daarvan gebruik kan maken.
Maar iemand van 68 benoemen heeft wel degelijk een economisch effect, er is namelijk weer 1 werkloze meer in dit land doordat deze functie ingevuld wordt door iemand die niet als werkloos kan worden aangemerkt 🙂 en ook nog eens minder belasting betaald…
#JustSayin’
He, heeft de overheid iemand gevonden die wel weet wat een IP adres is ?
Een eenhoorn is een mythologisch dier met een hoorn op zijn hoofd, de functie lijkt me dan ook een fabel als ik naar de taakstelling kijk.
Een ex-Capper in deze functie is een teken aan de wand dat de Amerikaanse draaideur cultuur tussen bedrijfsleven en overheid hier ook steeds verder door dringt. Om nog maar te zwijgen dat de taak die hij inhoudelijk in moet vullen navenant onmogelijk is. Je zou bijna denken dat het zijn taak is om ervoor te zorgen dat de boel gigantisch mislukt.
@Felix Voor deze functie lijkt me dat wel de minste vereiste. Dat Elias dat niet wist vond ik nu geen enkel probleem.
Yeah right! gezien de huidige politiek (lees de afgelopen 20 jaar) zal het wel weer een “vrint van” zijn en een stroman van een of andere multinational die er weer voor gaat zorgen dat de opdrachten bij de juiste “vrinden” terecht komen.
Of ben ik weer te zwartgallig? 🙂