Acer zet de Travelmate X313 in de markt als een notebook voor het zakelijke segment. Deze review richt zich dan ook op het zakelijk gebruik van dit apparaat. De X313 heeft windows 8 pro aan boord. Deze is gratis te upgraden naar windows 8.1 (wat ik ook onmiddellijk gedaan heb). Op de rechterbovenhoek van de X313 is een stikkertje geplakt waarop ‘Ultrabook’ staat. Blijkbaar moeten we het als een ultrabook beschouwen. Al met al geef ik de Travelmate X313 een 8.
De X313 wordt door Acer terecht in het zakelijke segment aangeboden. Of de prijs correct is kan ik niet goed inschatten, maar gezien de concurrentie zou die wel eens te hoog kunnen zijn.
Dit type notebook is goed in te zetten in een werkomgeving. Voor zowel docenten als managers heeft het veel te bieden. De X313 is in veel opzichten een volwaardige notebook en kan als zodanig worden ingezet. Voor flexibel werken biedt de cover met ingebouwd toetsenbord veel mogelijkheden. Voor vast werk is de bijgeleverde cradle een goede uitbreiding. Switchen tussen het gebruik van de cradle en de cover is onhandig. Dit vergt wat oefening en het blijft een beetje behelpen.
Het scherm heeft niet een hoge pixeldichtheid. Voor professioneel gebruik heb je hier geen nadeel van. Een voordeel is bijvoorbeeld dat lettertype en iconen groot genoeg blijven. Windows 8.1 en de meest gangbare office-software draait soepel. Helaas wordt hij met Windows 8 geleverd en zul je eerst een paar uur moeten uittrekken voor de upgrade naar windows 8.1.
Toetsenbord en cover
Er wordt een bluetooth toetsenbord met de X313 meegeleverd. Deze zit in de cover verwerkt. De cover heeft met zijn zwarte (nep-leren) buitenkant een zakelijke uitstraling. Over de cover en de wijze waarop het toetsenbord hierin is verwerkt is goed nagedacht. Het ‘openklappen’ en ‘dichtklappen’ van de cover gaat heel makkelijk. Er is een soort sleuf vlak boven het toetsenbord aangebracht waarin de ‘tablet’ kan worden vastgeklemd. De tablet komt zo onder een fijne hoek ten opzichte van het toetsenbord te staan. Wat goed bedacht (of goed van de iPad afgekeken) is: bij het dichtklappen van de cover valt de X313 automatisch in een slaapstand, en bij het openklappen komt hij weer automatisch uit de slaapstand. Wel moet je iedere keer weer inloggen. Gelukkig is er de mogelijkheid om, naast het inloggen met een normaal windows-acount, een pincode in te stellen waarmee je kunt inloggen.
Het toetsenbord heeft een prettige indeling. De toetsen zijn niet te klein en zeker voor mensen die met tien vingers kunnen typen is het goed te doen. De toetsen zelf zijn daarentegen ronduit onprettig. De hoeveelheid misslagen is beduidend hoger dan bij een normaal toetsenbord. Je moet iedere toetsaanslag behoorlijk hard doen wil je zeker weten dat het wordt herkend. Je hebt het gevoel dat je iedere toets echt een tik moet geven (en zo klinkt het ook). Echt subtiel een stukje typen is er dus niet bij. (Mensen die op een ouderwetse typemachine hebben leren typen vinden dit misschien nog wel fijn.) Overigens wen je er wel aan.
De X313 zit klemvast in de cover. Je hoeft niet bang te zijn dat hij er spontaan uit zou vallen. Daar zit wel één nadeel aan. Het uit de cover halen is niet heel handig en voelt wat klunzig. Om dit te doen moet je namelijk de bovenkant van de cover een beetje naar achter buigen (dit deel van de cover is een beetje flexibel plastic, dus dat kan zonder dat er iets stuk dreigt te gaan). Vervolgens moet je je vingers tussen de ontstane ruimte tussen X313 en cover zien te wurmen. Als dat gelukt is kun je hem makkelijk uit zijn cover duwen. Een complicerende factor hierbij is dat je met je rechter wijsvinger de powerknop moet zien te ontwijken, wat niet meevalt.
Het geheel voelt degelijk aan en dichtgeklapt heeft het wel een zekere zakelijke uitstraling. Opengeklapt heeft het het meest weg van een netbook, behalve dan dat er achteraan in de cover een soort knik ontstaat die een netbook niet heeft. Op een plat oppervlak staat het geheel stevig. Maar ook op schoot staat hij redelijk stevig, mits je stil zit.
Cradle, beeldscherm en pen
De X313 komt met een zogenaamde cradle. Een wit plastic, lelijk uitgevallen soort docking-station waar de tablet goed in te schuiven is. Deze cradle ondersteund zowel een landscape als een portret-opstellig en heeft drie usb-uitgangen, een hdmi-uitgang, een vga-poort en een netwerk-aansluiting. De tablet moet uit de cover gehaald worden om de cradle te kunnen schuiven. Dat is jammer. In het gebruik is het juist zo prettig dat de tablet stevig in zijn cover zit en dat je het geheel makkelijk opklapt en meeneemt.
De cradle is dus wel heel prettig om een normale bureau-opstelling te kunnen benaderen, maar in combinatie met de cover is het toch wat onhandig in gebruik.
Het beeldscherm is prettig te lezen. Met zijn 11.6-inch is hij groot genoeg voor de meeste toepassingen. De metro-interface van windows 8.1 is uiteraard goed geschikt voor het touch-screen. Maar ook in desktopmodus worden desktop-iconen en de taakbalk-iconen niet te klein. Dat is bijzonder prettig. Alles is goed te zien en ook nog goed te bedienen. Het office-pakket blijkt zelfs de menu-items en icoontjes in de werkbalken iets groter te maken ten behoeve van touch-input. Het scherm reageert goed op touch-input. Filmpjes draaien zonder haperingen en het geluid erbij is zeer acceptabel. Overigens heb ik geen vergelijking gedaan met andere notebooks/tablets van hetzelfde kaliber. Wat er van mijn positieve ervaring overblijft bij direct vergelijk kan ik slecht voorspellen.
Aan de zijkant van de X313 zit een micro hdmi-uitgang. Er wordt ook een adapter bijgeleverd naar vga. Aan deze vga-adapter kan prima een beamer worden aangesloten, of een andere externe monitor. Maar hiermee kan maximaal een resolutie van 1280 X 1024 worden aangestuurd. Een hogere resolutie levert een wazig beeld op. Als je de adapter niet gebruikt maar een monitor met een hdmi-kabel aansluit wordt een hogere resolutie wel ondersteund.
Er is een pen meegeleverd. Deze pen heeft een raar uitziend puntje, maar werkt wel redelijk goed. Maar de pen ligt niet lekker in de hand. Om de één of andere reden is hij bijzonder zwaar. Voor zakelijk gebruik zit de tablet meestal in zijn cover, en dan is de pen niet handig in gebruik. Als je zou willen tekenen moet je de tablet plat leggen. Maar bij tekenen gebeurt het te vaak dat een getekende lijn niet goed wordt doorgetrokken, alsof je de pen steeds even hebt opgetild. Dit is vrij hinderlijk. Ik acht de kans klein dat ik de pen veel ga gebruiken. Het ziet er wel sjiek uit, zo’n pen aan de zijkant van de cover. Het oog wil ook wat…
Software en energie
Standaard is Windows 8 als besturingssysteem meegeleverd. Onbegrijpelijk dat ze niet direct Windows 8.1 hebben geïnstalleerd. Om het nog erger te maken moeten er eerst een hele reeks updates geïnstalleerd worden voordat Windows 8.1 zich wil laten installeren. Al met al ben je heel wat uurtjes zoet voordat je daadwerkelijk met het gebruik van de X313 kunt beginnen.
Bij de X313 zitten het onvermijdelijke McAfee en een maand-licentie voor het gebruik van het Microsoft Officepakket 2013(Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Acces en Publisher). Naast de desktopvariant van Onenote is er ook een metro-applicatie Onenote. Dit kan verwarrend zijn omdat beide applicaties er anders uitzien, maar wel dezelfde notitieblokken tonen. Maar deze verwarring is inherent aan het gebruik van Windows 8 pro. Feitelijk draaien er twee besturingssystemen door en naast elkaar. De metro-interface en de desktopvariant. Het is aan te raden zo snel mogelijk een toepassing als Classic Shell te installeren. Dan worden de beide varianten beter geïntegreerd.
Tegenwoordig worden cloud-oplossingen als Dropbox, Skydrive/Onedrive, Google Drive en Owncloud veelvuldig gebruikt. Aangezien de X313 een volwaardige versie van Windows 8 heeft zijn al deze cloud-oplossingen te gebruiken. Dit maakt het makkelijk om zowel op een notebook te werken als daarnaast op een vaste pc.
Alle software lijkt soepel te werken. Er zijn geen crashes geweest. Wel heb ik verschillende malen een vertraging gehad. Na enig zoekwerk bleek dit te liggen aan de scan van McAfee. Na wat instellingen van McAfee te hebben gewijzigd trad deze vertraging niet meer op.
Het accugebruik is lastig te beoordelen. Als je denkt een tablet te hebben dan valt de accuduur tegen. Wanneer je de X313 echter als een notebook beschouwt (zoals Acer zelf doet) dan is de accuduur zo slecht nog niet. Het grootste verbruik is toch wel het scherm. Maar zelfs als je de helderheid van het scherm op een kwart zet is het nog zeer goed te zien. Alleen in de felle zon is de helderste stand nodig. In de slaapstand lijkt hij nauwelijks energie te gebruiken.
In een werksituatie aan een vast bureau kun je de tablet in de meegeleverde cradle schuiven. De accu laadt dan automatisch op.
Mijn ervaring is dat een uur of zes makkelijk haalbaar is bij normaal gebruik (waarbij het scherm dus niet op vol staat).
Bedrijfsomgeving
Aangezien de X313 feitelijk een notebook is (waar het toetsenbord los is bijgeleverd in een mooi jasje) ben ik er ook vanuit gegaan dat ik alle werkzaamheden kan doen die ik voor mijn werk op mijn reguliere notebook ook kan. Wij hebben op het werk verschillende bedrijfs-applicaties, zoals het officepakket, een Exchangeserver en een Citrix-omgeving. Maar ook is er uiteraard een intranet (Sharepoint-gebaseerd). Verder gebruik ik voor mijn werk regelmatig applicaties als Visual Studio en SQL Server (applicaties die veel van een notebook vergen). Tijdens het werk staan er doorgaans zo’n 9 à 10 applicaties open.
De X313 gaat hier niet anders mee om dan een reguliere laptop. Draaien van meerdere applicaties tegelijk, en switchen daartussen, gaat zonder noemenswaardige traagheid. Alle office-applicaties werken goed en, zoals gezegd, passen de grootte van de menu-items aan aan het feit dat het een touch screen is. In de Store staat een volwaardige Citrix-client. Deze werkt goed en start zonder probleem onze Citrix-omgeving op.
De X313 maakt het makkelijker om te werken volgens het bedrijfsuitgangspunt ‘flexibel werken’. We hebben ook meerdere locaties. Veel collega’s willen liever niet met een laptop slepen vanwege het gewicht. Dat probleem heb je met de X313 in ieder geval niet. Algemeen gezegd is het makkelijker om van werkplek te wisselen. In veel gevallen vergemakkelijkt dit het uitvoeren van werkzaamheden.
Deze notebook is uitermate geschikt voor een werkomgeving waarbij je regelmatig moet overleggen, of waar een flex-werk-policy heerst. Wil je echter zowel een extern toetsenbord als een externe muis aansluiten dan ben je afhankelijk van de cradle. Idealiter staat deze op een vaste plek, met aangesloten muis, toetsenbord en monitor, zodat de tablet alleen nog hoeft te worden ingeschoven om te kunnen werken. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat de X313 wordt gebruikt als vervanger van een vaste desktop of laptop.
Voor mensen die vaak moeten presenteren (of les moeten geven met behulp van een beamer) is de X313 mijns inziens uitermate geschikt. Het grote voordeel ten opzichte van tablets met iOS of Android als besturingssysteem is dat je bij de presentatie dezelfde omgeving voor je hebt als die op je werkplek. Windows gaat goed om met het openhouden van meerdere applicaties, en het openhouden van meerdere documenten binnen één applicatie. Met name Android gaat niet goed om met het open willen hebben van, en het switchen tussen, meerdere documenten.
Doordat er een hdmi-vga-adapter is meegeleverd kun je bijna overal je presentatie op een beamer of grote monitor tonen.
Voor docenten en managers/beleidsmakers heeft de X313 veel te bieden. Dat komt door de gunstige combinatie van het bieden van een volwaardige Windows-omgeving (met alle applicaties van dien) en een makkelijk mee te nemen en aan een beamer aan te sluiten apparaat. Voor administratieve doeleinden waarbij veelal een groot scherm gewenst is lijkt het minder geschikt.
Bij veelvuldig vergaderen is de X313 ook een goed apparaat. Vanwege het kleine formaat en de wijze waarop de tablet schuin kan worden gezet is het zeer goed mogelijk aantekeningen, of notulen, te maken zonder dat het apparaat hinderlijk in de weg staat.
Arthur van Alten, ontwikkelaar van webapplicaties bij Hogeschool van Amsterdam
Plussen en minnen
+ Makkelijk in en uit te klappen waarbij de X313 vanzelf in en uit slaapstand gaat.
+ Volledige ondersteuning van normale windows desktop-applicaties naast windows Apps uit de Store.
+ Ook in de volle zon is het scherm nog goed te lezen.
– Accu gaat minder lang mee dan je van een tablet gewend bent.
– De tablet gaat lastig uit de cover.
– Niet alle desktop-applicaties zijn geschikt voor een touch-screen. Zonder een externe muis is het dan moeilijk te bedienen.
Rapportcijfer
Voor zakelijk gebruik geef ik het eindcijfer 8.
Een product voldoet aan de verwachting en dat is nieuws! Sterker, het wordt de kop van het artikel. Is onze ervaring met computers dan zo slecht, dat we er eigenlijk vanuit gaan dat ze gewekte verwachtingen NIET waar maken? In dat geval zitten we midden in een crisis waartegen weinig maatregelen zullen bestaan.