Het gebruik van draagbare meetapparatuur die gekoppeld is aan een netwerk, zogenoemde 'wearables', vergroot de productiviteit en tevredenheid van werknemers. Dat concluderen de Londense universiteit voor management studies Goldsmiths en cloud- dienstverlener Rackspace na gezamenlijk onderzoek. Daarnaast waarschuwen ze voor uitdagingen. Een medewerker die drie wearables gebruikt, verzamelt al gauw tot 30 GB data per week. Dat vormt een uitdaging voor opslag en de belasting van het ict-netwerk van bedrijven.
Voor het onderzoek werd een groep medewerkers uitgerust met een sensor die de hersenactiviteiten meet, bewegingssensoren en apparatuur die de werkhouding analyseert. Bij de onderzoekgroep die de wearables drie weken lang gebruikte, nam de productiviteit met 8,5 procent toe en de tevredenheid over de werkgever steeg met 3,5 procent.
Op verschillende momenten tijdens het onderzoek liet de data, afkomstig van de verschillende apparaten, een toename zien in alertheid en werktevredenheid. Er werden daarnaast ook positieve correlaties tussen blootstelling aan daglicht versus alertheid, duur van de slaap en productiviteit gemeten. De resultaten laten zien dat draagbare technologie, wanneer zij op de juiste manier wordt gebruikt, voordelen kan hebben op het werk. Een andere, belangrijke voorwaarde is dat het gebruik ervan wordt ondersteund door zowel de werknemers als het management en er een juiste ict-infrastructuur gebruikt wordt die alle data kan vastleggen, analyseren en direct toegankelijk kan maken.
Volgens de onderzoekers vormt de verzamelde data een grote uitdaging voor de ict-omgeving van bedrijven. Werknemers die meerdere wearables gebruiken verzamelen volgens de onderzoekers zo’n 30GB aan data per week. Vervolgens moeten die gegevens nog geanalyseerd worden.
Privacy en security
De onderzoekers delen een stappenplan om het succes van wearables op de werkvloer te vergroten. Daarin staat onder meer dat bedrijven die ermee aan de slag gaan, eerst helder moeten hebben wat het doel is, bijvoorbeeld productiviteit verhogen of de tevreden van medewerkers vergroten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste apparatuur te kiezen, het project zo goed mogelijk aan te sturen en tijdig te communiceren met belanghebbenden.
Volgens de onderzoekers spelen privacy- en beveiligingsvragen een minder grote rol dan aanvankelijk werd gedacht. Medewerkers zijn door het gebruik van mobiele apparaten bekend met zakelijke inmenging in de privé-sfeer.
‘De crux van draagbare technologie is hoe deze apparaten gebruikt kunnen worden ter verbetering van iemands leven. Dat kan zijn op het gebied van gezondheid, fitness, focus, concentratie, productiviteit en zelfs werktevredenheid’, legt Nigel Beighton, cto Europa van Rackspace uit. ‘Maar het gaat niet zozeer om het apparaat an sich. Het gaat om de data en de waardevolle inzichten die de gegevens voor de gebruikers zelf kunnen opleveren, maar ook voor de bedrijven waar ze werkzaam zijn. In essentie gaan draagbare technologie en big data hand in hand.’
Ik mis volgens mij iets in het artikel:
Voor het onderzoek werd een groep medewerkers uitgerust met een sensor die de hersenactiviteiten meet, bewegingssensoren en apparatuur die de werkhouding analyseert. Bij de onderzoekgroep die de wearables drie weken lang gebruikte, nam de productiviteit met 8,5 procent toe en de tevredenheid over de werkgever steeg met 3,5 procent.
Hier wordt verder niet op ingegaan. Dus alleen door te meten verhoog je de productiviteit ??? Nu ben ik geen expert op dit gebied, maar dit klinkt mij toch redelijk onwaarschijnlijk.
Zie ook: http://www.rackspace.co.uk/sites/default/files/whitepapers/The_Human_Cloud_-_June_2013.pdf
Rackspace hoopt veel cloudstorage te slijten aan mensen die vrijwillig als datagenerator willen fungeren door het dragen van devices als :
– Jawbone UP (http://jawbone.com/store/buy/up)
– Nike Fuelband (http://www.nike.com/us/en_us/c/nikeplus-fuelband)
Quote op pg 2 van die “study”:
“The study found that 47 per cent of British and American wearable technology users felt more intelligent and 61 per cent felt more informed. 37 per cent stated that wearable technology helped with career development while 61 per cent claimed that their personal efficiency improved. Given these advantages, it is perhaps unsurprising that 13 per cent of wearable technology users never remove the device with another seven per cent admitted to checking the device at least once every five minutes.”
Wellicht ben ik te skeptisch, maar het lijkt mij dat bij het continu inspecteren van de meetwaarden, de produktiviteit zo goed als nihil is.
Je bent mij net voor Pa Va Ke.
Toenemen van productiviteit is leuk. Maar innovatie en slimme ideeen mogen niet vergeten worden.
Toename van productiviteit en tevredenheid zie je wel vaker in dit soort experimenten. Extra aandacht voor de werknemer is daarvoor al voldoende.
Het lijkt me trouwens sterk dat de data een verhoogde ‘werktevredenheid’ laat zien. Hoe wordt dat in hemelsnaam gemeten? Hersengolven? spieractiviteit? Een linkje naar het oorspronkelijke onderzoek lijkt me wel op z’n plaats.
Laten we er van uit gaan dat het niet alleen om meetapparatuur gaat. Dan is het natuurlijk leuk als de productiviteit en tevredenheid omhoog gaat, maar of het voordeel structureel is (misschien worden de resultaten wel gerealiseerd vanwege de nieuwigheid), valt niet te zeggen zonder een lange termijnstudie. Daarentegen is de constatering dat wearables voor een hoge netwerk- en opslagbelasting kunnen gaan zorgen een belangrijk signaal.
Gelukkig kun je als werknemer dit soort privacy schendende maatregelen weigeren. Dus wat dat betreft blijft het een leuk maar onuitvoerbaar experiment.
De werking ervan is overigens vrij simpel. Zorg dat je werknemers weten dat ze constant in de gaten gehouden worden en dan gedragen ze zich een tijdje super netjes. Maar als daar verder geen consequenties aan zitten vergeten ze het ook weer net zo snel en gaan over tot de orde van de dag.
Verbind je er wel consequenties aan dan krijgen het gros van je werknemers meer stress en dat leidt dan weer tot tijdelijke of permanente uitval.
Uiteindelijk is dan ook de meest effectieve en goedkope manier om gewoon sociaal met je werknemers om te gaan.
Moest denken aan dit stripje over de google bril:
http://tinyurl.com/l9vr5qr
KJ Is mij dan weer net voor. Een terugkerende anti van mij is namelijk dat wanneer je kijkt naar de gegenereerde data, de exponent zou toenemen. moet die nog worden geanalyseerd. Crude Data zogezegd.
We beschikken nu eenmaal niet over artificial intellegence die ondershcied kan maken over die data waardoor die data weer uiterst ‘buyest’ word en dus sec commercieel een waarde word toegekend.
We weten allemaal dat commerciële data niet altijd dezelfde waarde heeft voor anderen natuurlijk. Wearables…. wat voor wearables? Ik zie hier weer een sappig verkoopverhaaltje gelardeerd met….
Mooi voorbeeld van “Observer effect”. Hier mooi beschreven: http://en.wikipedia.org/wiki/Hawthorne_effect
Quote vanuit de study pg 2:
“it is perhaps unsurprising that 13 per cent of wearable technology users never remove the device with another seven per cent admitted to checking the device at least once every five minutes.”
Klinkt toch wat ongezond dit. Users die zodanig geobedeerd raken door de data die ze zelf genereren, dat ze elke 5 minuten compulsief moeten checken ..
Ben benieuwd of Rackspace behalve verdienen aan de hosting van deze big-data “oplossing” nog andere plannen heeft. Bijvoorbeeld het inzage geven aan derden (werkgevers en verzekeraars).