Procam, ontwikkelaar van jong hoogopgeleid Iit-talent, lanceert de Pre-flight checklist. Met deze gratis tool kunnen it-managers, hr-managers en cio’s hun eigen visie op de it-arbeidsmarkt afzetten tegen de wensen en eisen van jong it-talent. De checklist resulteert in een handige infographic die presenteert of de organisatie klaar is om jong it-talent succesvol te vinden, binden en te laten excelleren.
Zo geeft de infographic weer aan welke werkomgeving it-talenten de voorkeur geven, wat zij belangrijk vinden bij hun eerste baan, welke functies zij het liefst willen vervullen en wat het verschil is tussen vraag en aanbod op de it-arbeidsmarkt. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd met marktcijfers en afgezet tegen de verwachtingen van de gebruiker. Met deze tool geeft Procam organisaties inzichten en handvaten om uiteindelijk een vruchtbare arbeidsrelatie met it-starters aan te gaan.
Procam heeft contact met 75 procent van alle laatstejaars hbo en wo it-studenten en doet structureel onderzoek onder jong talent. Hierdoor is de talentontwikkelaar in staat om een representatief beeld te schetsen van wat de gemiddelde jonge it’er zoekt in een baan en welke waarden hij belangrijk vindt. Procam heeft deze tool ontwikkeld om organisaties te helpen de it-organisatie te verjongen. Het vinden, binden en laten excelleren van jong talent dat hiermee gemoeid is, blijkt nog vaak een lastige klus.
Over ’talent’ is de voorbije jaren, vooral sinds 2008, al heel veel geroepen en geschreven. Saillante is natuurlijk dat ieder die iets publiceert toch vooral victorie en succes kraait.
Ik heb altijd geroepen dat er iets was met dat ‘gedoe’ over het zoeken naar talent, war on talent, talent in NL vrijwel niet beschikbaar dus moeten wij onze ogen richten op… en aanverwante.
Wat is hier namelijk aan de hand?
Men heeft allerlei en allerhande tools om dat talent te kunnen ‘assessen’ alleen is daar telkens weer wat vreemds mee. Telkens hebben ze daar…. ‘een talent’ voor nodig. In het overgrote gros hebben we het hier over een reeks van testjes en niet te vergeten daarnaast het CV.
Presentatie vs pretentie
Dat talent is natuurlijk ook niet achterlijk en weet de weg naar het internet te vinden waar het zich voorbereiden p die assessments betreft en bereid zich degelijk voor. Alle publicaties die hen ondersteunen bij het perfectioneren van hun persoonlijk cv zijn in die tussentijd wel gelezen en er word gebruik gemaakt van een vocabulaire die dat jonge talent feitelijk niet eens kan worden togedicht.
Linkedin en facebook worden gepromoveerd toto version 3.0 want 99% van de recruiters en managers kijken daar natuurlijk als eerste.
Maar nou is er telkens weer iets vreemds met die hele gang van zaken van die recruiters, HR professionals en die ‘Talen Managers’, waar Nederland klaarblijkelijk sinds 2008 koploper in is. Plots stikken wij van de talentmanagers die…. als we de publicaties geloven en volgen, dat talent toch maar niet blijken te kunnen vinden.
Feitelijk
Ik heb in de loop van de jaren, vooral na 2008, nogal wat mensen op dit vlak gesproken en hoe jonger hoe onnadenkender en arroganter. Natuurlijk weten zij allemaal talent te (h)erkennen. Wat een vraag. Ieder had zo zijn/haar eigen exclusieve manier om…. Maar het vreemde was, dat men telkens weer de hulp van dat talent nodig had om….
Even wat cijfertjes….
– 100% had nog nooit gehoord van de 95 – 4 – 1 regel
– +65% van die Talent Managers komen niet uit het veld waarvoor zij talent ‘scouten’.
– 98% had hun mening na het lezen van een CV en een blik op die social media al klaar
– 95% heeft die mening nooit gevalideerd of geverifieerd met het betreffende talent
– +45% van de cv’s bevatten delen, onderdelen die niet stroken met de realiteit.
– 12%-15% van de cv’s bevat elementen van valsheid in geschrifte
Ratio en conclusie
Persoonlijk ken ik drie werkelijke talentmanagers. En die hebben een paar dingen met elkaar gemeen.
– Zij komen uit het veld waar zij zich met dat talent ophouden
– Zij hebben een blinde passie voor hun vakgebied
– Zij zijn seniors op hun vakgebied en weten kennis over te brengen
– Zij zijn natuurlijke coaches en gebruiken geen ‘papieren trucjes’
– Zij Weten hoe met materie en mensen om te gaan
– Zij zijn bevlogen en sociaal.
Als ik dan even naar voorgaande cijfertjes kijk, de huidige arbeidsmarkt, mijn ervaringen met werk en opdrachtgevers en die mensen die zichzelf vooral talent managers zien. Kan het niet anders dan dat de intentie van dit artikel zal leiden tot een statistische mogelijkheid talent te vinden, aan zich te binden, en te laten excelleren op….
– 4%
Zou je bijna aan het denken moeten zetten.
Ik ben toch ook wel erg benieuwd wat nu precies dat talent is waar zo naar gezocht wordt.
Ik heb even de moeite genomen de Procam site te bekijken en hoewel je daar niet echt verder komt voldoet de info die ik daar zou kunnen vinden aan het verwachtings patroon.
Welnu zo’n automatisch scout programma voor talent is niet zo lastig te maken
Hier maar even een voorzetje:
– Kandidaat beschikt over:
HBO certificaatje
MCSE certificaatje
CISCO Certifikaatje
dotNet Certificaatje
php Certificaatje
vlotte babbel
stropdas knoop Certificaatje
leasebak ervaring
Offie iets kan, daar is echt niemand in geintereseerd.
Inmiddels is het zo dat zelfs mijn directe vakbroeders denken dat echt talent enkel nog voorkomt onder ‘bejaarden’, terwijl ik uit mijn eigen netwerk weet dat dit beslist niet zo is !
Pascal,
Helemaal mee eens. Certificaten zijn leuk maar vaak puur theoretisch.
Ik heb er zelf ook aardig wat op zak, maar doe er in de praktijk ook niet dagelijks iets mee. Praktijk kennis is in mijn ogen vele malen belangrijker.
Beste Numoquest.
Het gedachtengoed van Procam is gebaseerd op het feit dat iedereen talent heeft, en dat je juist talent moet ontwikkelen door het individu centraal te stellen. Het begint met tijd nemen en één simpele vraag: Wat vind jij leuk? Dit is een continu proces, en eindigt niet na één assessment. Een certificaat of diploma is een mooi begin, maar wat heb jij daaraan wanneer je niet goed waar je eigen kwaliteiten en vooral ambities liggen?
Onze Preflight checklist is vooral bedoeld om discrepantie te laten zien tussen wensen van talent en werkgever. Dus precies zoals Numoquest zegt, mensen aan te moedigen zich beter in te leven in het talent wat ze zoeken. De resultaten in de infographic zijn een gewogen gemiddelde onder 900 IT-studenten in 2013, in de wetenschap dat ieder individu uniek is.
Beste David,
Je antwoord is open en eerlijk en ik waardeer het dat je als bedrijf reageerd op reacties.
Echter je beantwoordt de essentiele vragen niet (om te beginnen wat nu precies talent is)
Daarnaast bevestig je met je antwoord eigenlijk slechts wat ik al vreesde.
In mijn carriere is mij zelden gevraagd of ik iets leuk vind om te doen.
Het werk moet gewoon gebeuren, en als er tijd over is ga je maar klusjes doen die je zelf leuk vind.
Of ik ergens goed in ben wordt ook niet gevraagd, wat relevant is, hoe snel kan jij zelfstandig (dus zonder al die tijd en geld verspillende onzincursussen van tegenwoordig) kennis eigen maken.
En dan bedoel ik kennis die werkelijk nieuw voor je is.
Dus niet de nieuwste versie van Exel maar ben jij in staat het ene moment een bug uit een IP stack te halen, het volgende moment een lowlevel driver voor een specifieke chip te maken en vervolgens een ERP probleem op te lossen.
Ik durf te beweren dat voor het opsporen van zulk talent geen standaard controllelijst voor handen is.