Nederland is in trek bij buitenlandse investeerders. Het aantal investeringen nam in 2013 met 18 procent toe. Daardoor zijn 50 procent meer nieuwe banen ontstaan dan in 2012. Ruim een vijfde van die nieuwe banen is in de ict ontstaan. Dat blijkt uit het Global Locations Trends 2014 rapport dat is gepubliceerd door IBM.
Jaarlijks analyseert IBM Global Business Services de buitenlandse investeringstrends. De onderzoekers: ‘Uit de resultaten blijkt dat Nederland 370 investeringsprojecten heeft aangetrokken in 2013. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van 2012. De nieuwe investeringen zullen ongeveer 9200 nieuwe banen creëren, een stijging van 52 procent ten opzichte van de zesduizend arbeidsplaatsen in 2012.’ Volgens IBM gaat het in beide gevallen om een historisch record.
‘Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen’, stelt Roel Spee, global leader van locatie-adviseur IBM-Plant Location International (PLI), maker van het trendrapport. Spee: ‘Nederland beschikt over een aantal sterke punten, zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur en sterk arbeidspotentieel. De personeelskosten zijn binnen West-Europees verband zeer concurrerend.’
Uit het onderzoek komt naar voren dat bedrijven uit de Verenigde Staten met hun investeringen zorgen voor 35 procent van de nieuwe banen. Meer dan in andere landen zijn bedrijven uit China en India belangrijke investeerders. China levert 10 procent van de nieuwe banen, India 8 procent. Alleen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk (16 procent) scheppen meer arbeidsplaatsen.
Huawei en wipro
Gelet op de geografische spreiding van de investeringen blijft West-Nederland dominant met 68 procent van de projecten en 56 procent van de banen. Zuid-Nederland trok 29 procent van de nieuwe arbeidsplaatsen aan (19 procent van de projecten). In Noord- en Oost-Nederland ging het om respectievelijk 7 en 8 procent van de nieuwe banen en 2 en 1 procent van het aantal projecten.
Het gebied dat IBM bestempeld als de ‘Amsterdamse agglomeratie’ haalde 141 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam en Den Haag met elk 44 projecten. Ict-projecten die het hoogste aantal nieuwe banen creëren zijn: investeringen in het IBM-dienstencentrum in Groningen (350 banen), het nieuw kantoor van Huawei in Voorburg (280 banen) en Wipro: nieuw kantoor in Eindhoven (270 banen).
Spee: ‘Nederland is wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen slechts beperkt getroffen door de crisis. Het presteert nu opnieuw sterker dan voor de crisis. Dit geldt zeker niet in dezelfde mate voor alle andere West-Europese landen. De loonmatiging die Nederland al jaren geleden heeft ingezet, speelt hierin een belangrijke rol.’
China en India
Volgens Spee is het verder bemoedigend dat bedrijven uit de groeilanden China en India de weg naar Nederland blijven vinden, terwijl hun investeringen wereldwijd het laatste jaar niet verder groeiden dan in de voorgaande jaren.
IBM ontslaat eerst honderden mensen om vervolgens goedkopere arbeidskrachten in Groningen aan te trekken met allerlei gemeente en Europese subsidies. Dat zijn geen nieuwe banen maar verplaatsen van banen.