De schoolexamens zijn weer in volle gang en dat betekent dat het klagen over deze examens ook weer is begonnen. Het LAKS heeft inmiddels meer dan honderdduizend klachten ontvangen. Zelfs de helpdesk van UPC krijgt minder klachten. Er komen de meest stupide klachten binnen. Bij het examen Engels hoorde ik een examenkandidaat op de radio klagen dat er heel veel woorden in stonden die hij helemaal niet kende. Gek hè, het is namelijk een vreemde taal. Vooral als je het niet geleerd hebt.
De meest domme klacht dit jaar was van iemand die zich erover beklaagde dat er iemand voor hem zat met een grote puist in zijn nek. Door de puist kon hij zich niet concentreren. Hij had twee uur lang meer die puist zitten bestuderen dan zijn examen. Als er iemand voor je zit met een puist in zijn nek, dan is het toch juist een reden om daar niet naar te kijken en je te richten op je examenblaadje?
Doutzen Kroes half naakt
Als Doutzen Kroes half naakt voor je staat te dansen, dan kan ik me voorstellen dat je zegt: ‘Ja sorry, ik kon me niet concentreren. Doutzen Kroes stond half naakt voor me te dansen en toen ze eindelijk weg was, had ik nog maar twintig minuten om mijn Engels examen te maken. Die stond trouwens ook nog eens vol met woorden die ik helemaal niet kende.’
We zijn een land van klagers. We vinden klagen leuk. Dat is ook de reden waarom er zo veel PSV-supporters zijn. Die kunnen lekker klagen. Waarom klagen we zo veel? Omdat het werkt. Ik las vorige week dat ouders gemiddeld 27 keer per dag ‘nee’ tegen hun kinderen zeggen. Probleem is dat we net zo vaak ‘nou vooruit dan maar’ zeggen.
Klagen via helpdesk
Dat klagen werkt weten ict-bedrijven ook. Dat is ook de reden dat ze een helpdesk hebben. Puur uit zelf bescherming. Maar klagen helpt en levert vaak een goedkoper product en extra dienstverlening op. Het is ook wel prettig om te klagen, want dan ligt de schuld niet bij jou. En dan zal de helpdesk wel tegen jou zeggen: ‘Maar meneer, heeft u de handleiding wel gelezen?’ En dan antwoord jij: ‘Ja, maar daar stonden zo veel woorden in die ik helemaal niet kende.’
Nou….klagen werkt niet altijd… de meeste reacties op jouw stukjes zijn eigenlijk te kenmerken als klagen, en toch…
aan de andere kant: je grappen worden wel steeds goedkoper, dus daarmee krijg je wel weer je gelijk 🙂
Tsjonge die Jacob is al een lange tijd uit de IT, die HELPDESK waarover hij het heeft is ergens in de jaren 90 omgekat tot SERVICE DESK. Je wordt dus alleen maar aangehoord maar niet geholpen en daarom heeft klagen ook niet zoveel zin. Kijk naar incident management, pas als hele bedrijf niet meer kan werken en dat kenbaar maakt op alle sociale kanalen wordt begrepen dat er een probleem is. Zolang er nog geen sprake is van een imago probleem bij examens blijft alles zoals het is, heel anders toen vorig jaar de examens gestolen bleken te zijn. Als dief dat niet kenbaar had gemaakt op sociale media had er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid.
en reaguren, help dat ook ?