Waar banken zich terughoudend opstellen, waren investeerders wel actief op de Nederlandse ict-overnamemarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. Zelfs investeringsmaatschappijen die zich normaliter niet op ict richten, meldden zich. Daarnaast viel het grote aandeel e-commerce-deals op. Het toont aan dat Nederland sterk is in het koppelen van creativiteit aan technologie. Dat stelt Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), naar aanleiding van het met Computable samengestelde overzicht van overnames, fusies en deelnemingen.
Uit het overzicht (zie onderaan kader) blijkt dat het eerste kwartaal van 2014 zeventig geregistreerde transacties heeft opgeleverd, een behoorlijke groei ten opzichte van de 52 transacties in het eerste kwartaal van 2013. Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau MBCF, wijst er wel op dat een eerste kwartaal altijd wel wordt beïnvloed door een na-ijleffect van het vorige kwartaal. ‘De looptijd van een gemiddelde deal is zes tot negen maanden. In dit geval konden sommige deals net niet voor het einde van 2013 worden afgerond, maar wel in het eerste kwartaal van 2014’.
Maar los hiervan constateert hij dat er weer beweging in de markt zit, zij het weifelend. ‘Zet het economisch herstel definitief door of niet?, is de hamvraag voor veel bedrijven en financiers. Je merkt het aan de opstelling van de banken. Zij duiken wel op de grote deals, zoals Ziggo, waar risico’s anders gepercipieerd lijken te worden. Alleen schieten de kleinere bedrijven daar weinig mee op. Het kapitaalvraagstuk is nog niet opgelost. Gelukkig is er private equity. Investeringsmaatschappijen en informele investeerders steken de helpende hand toe en zijn in toenemende mate bereid deals in het mkb te financieren.’
Vizier op ict
Collega-adviseur bij MBCF Pieter de Vries voert als bewijs aan dat bij ruim een derde van de zeventig deals in het afgelopen kwartaal investeerders waren betrokken, waarvan sommige zelfs een paar transacties ondersteunden. Bekende participatiemaatschappijen uit de ict-sector, zoals Main Capital en Sanoma Ventures, doken weer op. Opvallend was ook het optreden van Synergia, dat opnieuw in ict-adviesbureau Quint Welllington Redwood stapte, maar ook groeikapitaal verstrekte aan Res2. Dat bedrijf ontwikkelt en levert iPort-software om het afhandelingproces bij vliegtuigen te ondersteunen.
De Vries noemt het opvallend dat er nu ook fondsen actief zijn die hun vizier daarvoor niet specifiek op de ict-markt hadden gericht. Waterland bijvoorbeeld, een fonds dat breed actief is – onder andere binnen de zorg en de markt voor vrijetijdsbesteding – kocht Quinity, maker van verzekeringsoftware als aanvulling op de eerdere overname van pensioensoftwareleverancier Actuera. Recent kocht Waterland ook Leanapps, een andere verzekeringssoftwarebouwer, al valt die overname in het tweede kwartaal. De investeerder heeft een overkoepelend bedrijf opgericht, Keylane, waaronder de drie partijen met name hun buitenlandse activiteiten bundelen.
Technologie verweven met business
Hij noemt als voorbeeld ook nog een generalistische investeerder als Hoge Dennen Capital dat samen met Global Cleantech Capital geld stak in Eyefreight, leverancier van transportmanagementsoftware. ‘Je ziet dat technologie steeds meer verweven raakt met de kern van de business. Het geeft ook de kracht en de bestendigheid aan van de sector dat niet in ict gespecialiseerde investeerders zich melden.’
Knap vindt Schuitevoerder ook de prestatie van Mendix om alweer kapitaal op te halen in een nieuwe investeringsronde. De bestaande participanten Prime Ventures en Henq deden opnieuw mee, maar ditmaal stapte ook Battery Ventures in, een Amerikaanse geldschieter. ‘Dat bewijst de kracht en de internationale potentie van het portfolio van Mendix.’
E-handel
Het valt de MBCF-adviseur verder op dat in het afgelopen kwartaal er opvallend veel is geïnvesteerd in e-commercebedrijven. Voorbeelden zijn onder veel meer Afterpay, een bedrijf dat webwinkels de mogelijkheid biedt om klanten achteraf te laten betalen, het online autoverhuurplatform Snappcar, de hotelreserveringsite Easytobook, Wugly (beoordelingssite voor fysieke winkels en webwinkels), de klantenservice-app Robin en Mobbr, een betaalplatform voor crowdsourcing en online werk.
Ook de Samwer-broers, internetondernemers die eerder geld staken in onder andere Zalando, zien kansen liggen en investeerden in online-vakantieaanbieder Travelbird. ‘Zij willen hard doorgroeien met dat bedrijf. Het is ook een bewijs dat e-commerce steeds harder groeit. In de afgelopen kwartalen zagen we ook al diverse transacties, maar het aantal is in het afgelopen kwartaal wel fors gegroeid. Er ontstaan door overnames, fusies en participaties nu ook partijen van formaat die wereldwijd hun producten en diensten willen uitrollen. Dat Nederlandse e-commercebedrijven daarin meespelen, toont aan dat Nederland sterk is in het koppelen van creativiteit aan technologie.’
Ander distributiemodel
De Vries benadrukt dat het de opmars van e-commerce het distributiemodel in allerlei sectoren drastisch verandert. In de ene sector, zoals in de reiswereld, begon dat eerder dan in andere sectoren, maar je ziet die ontwikkeling nu versnellen, stelt hij. Hij ziet dat onder andere in de ‘flexwereld’, de uitzendbranche. Werkopdrachten worden daar steeds vaker digitaal afgehandeld; in de winkelstraat zie je steeds minder vestigingen van uitzendbureaus.
Om dat veranderingsproces goed te faciliteren is interessante software nodig, stelt De Vries. ‘Er ontstaan allerlei interessante initiatieven. Daar gaat het kapitaal naar toe. Dat zag je bijvoorbeeld afgelopen kwartaal aan het eerder genoemde Mobbr, maar ook aan de fusie tussen het Franse Talentsoft en People XS, dat een wervingstool levert op basis van software-as-a-service (SaaS). En vorig jaar verwierf Main Capital nog een meerderheidsbelang in Connexys, leverancier van SaaS-based talent management-software.’
Verder opvallend
Andere, in het oog springende grotere overnames in het afgelopen eerste kwartaal waren die van de failliete bedrijfsprocesautomatiseerder Be Informed, gered door een groep private investeerders, en Alpha International. Op deze Nijmeegse distributeur van printer- en computertoebehoren liet het Zwitserse ict-distributieconcern Also alsnog zijn oog vallen, nadat een eerdere overnamepoging afketste.
Ook opvallend was de aankondiging van de Stichting Nationale Woningraad dat het zijn meerderheidsbelang van 51 procent in corporatieautomatiseerder Nccw dit jaar nog aan minderheidsaandeelhouder Unit4 wil verkopen. Verder gaat de Limburgse automatiseerder Mediaan/ABS via een management buyout een nieuwe groeifase in. Het bedrijf is als sinds 1984 actief in de Benelux en Duitsland.
Overzicht