Op 22 april organiseerde de NGI-NGN Special Interest Group BI, een mini-seminar in Rotterdam bij 'mijn' hogeschool Rotterdam. Op het podium verschenen twee sprekers, Wouter Kolenbrander van Rijkswaterstaat en trendwatcher Wim Groenendaal.
Een Special Interest Group (SIG) van de NGN-NGI is bedoeld om met vakgenoten te zorgen dat we onze kennis kunnen verdiepen en verbreden. De SIG Business Intelligence (bi) vindt het vooral belangrijk dat de Business Intelligence specialisten, naast de nodige vakkennis, weten wat de klanten doen met ons werk. En nog belangrijker, wat ze er van vinden (werkt het wel of niet voor ze of gaan ze toch liever zelf met een spreadsheet aan de gang, wat is een succes, wat kun je beter nooit meer doen, et cetera).
Daarom is er altijd een klantcase op een bijeenkomst en daarnaast een vakspreker. Deze keer hebben we gekozen voor Wouter Kolenbrander met het verhaal van Rijkswaterstaat en een blik op de toekomst door de altijd betrouwbare Wim Groenendaal, die zich al meer dan twintig jaar bezig houdt met onderzoeken wat de techniek mogelijk aan scenario’s zou kunnen brengen in de (nabije) toekomst.
Kolenbrander ging, na een korte inleiding van Rijkswaterstaat, in op de dilemma’s die hij tegenkwam bij het uitvoeren van bi-projecten. Deze projecten duurden in de meeste gevallen te lang en leverden onvoldoende functionaliteit op, de meerwaarde voor de organisatie was beperkt. Kolenbrander kreeg groen licht om een proef te doen met de inzet van Scrum in 2011 en sindsdien heeft de organisatie het niet meer losgelaten. Terug naar de waterval-methode voor ontwikkeling van bi wil niemand meer bij Rijkswaterstaat. Scrum voor bi werkt, maar je moet het flexibel inzetten, niet alle onderdelen van Scrum zijn even goed inzetbaar, met name omdat de methode vooral bedoeld is voor software-ontwikkeling.
Kolenbrander gaf aan dat het allerbelangrijkste is, om te beginnen met Scrum. Begin klein, met beperkte functionaliteit en schaal op wanneer dat mogelijk is. De meerwaarde zit er vooral in, dat je snel aan de gebruikers de belangrijkste, gevraagde functionaliteit kunt bieden. Je verliest dan geen tijd meer, aan het compleet invullen van alle gebruikerswensen. In de meeste gevallen zijn die wensen, tegen de tijd dat ze worden ingevuld, toch al geen prioriteit meer. Wat leuk was, is dat de versnelling heeft gezorgd voor een hele nieuwe waardering voor bi in het ministerie. De data werd ineens informatie omdat het op tijd en bruikbaar was. Een opleving van de vraag was een gevolg, maar dit heeft niet tot problemen geleid door de inzet van de scrum methoden en technieken. De cyclische vraag bij bi en de cyclische aard van Scrum lijken elkaar goed aan te vullen.
De presentatie van Groenendaal, nam de deelnemers in een sneltreinvaart mee, van ponskaarten, mainframes, pc’s, naar internet en middleware begin 2000. Groenendaal liet zien, dat de krachten, die inmiddels op it worden uitgeoefend, enorm zijn. Hoe maak je de juiste keuzes, welke (bedrijfs-)informatie heb je nodig en hoe overleef je als organisatie, in een woud van toepassingen en techniek. Aan de hand van een aantal issues, schetste hij de noodzaak voor enterprise intelligence op dit moment. Die issues zijn:
- (Big) data – heeft veel potentieel, maar is ook een grote uitdaging, met in 2020 een verwachte datagroei van 35 zettabytes
- Klanten – maak ze boos en ze vertellen het aan miljoenen, binnen een paar seconden
- The ‘Always on’ society, of Internet of things – Predictive analytics en event processing kunnen helpen, deze toepassingen worden de komende jaren volwassen
- Beslissingen maken – beslissingen worden nog steeds vooral op basis van intuïtie gemaakt, in plaats van op feiten
- Data begrijpen – data visualisatie (of data story telling) wordt nog maar zeer beperkt (goed) toegepast
De noodzaak van enterprise intelligence is er absoluut, vooral als je bedenkt dat één stelling onwrikbaar is: 100 procent van de organisaties wil betrouwbare, toegankelijke, ‘actionable’ en goed beveiligde informatie. De uitdaging is om die, voor jouw organisatie relevante informatie, te kennen. De man of vrouw die je daarvoor nodig hebt, is een echte information goeroe… wie dat is? Groenendaal is er stellig in: een bibliothecaris!
Ik bedank medebestuurslid Dennis van Gelder voor het leveren van het meeste werk aan dit verslag.
Wil je de presentaties nog nalezen, dan kan dat hier.
Enterprise ICT.
Its intelligence Jim, but not as we know it 😉
@Tanja
Dat Kolenbrander bij BI dacht functionaliteiten te krijgen doet vermoeden dat hij met scrum adoptie nu vooral een constante stroom aan rapport generatoren krijgt. Eigenlijk dus niet veel anders toen de jaren geleden geïntroduceerde Enterprise Service Bus ook tot allerlei van dit soort oplossing leidde. Opmerkelijk dus dat ‘All the gear, no idea’ nog steeds tot intuïtieve besluitvorming leidt en Groenendaal stelt dat er een bibliothecaris nodig is. Want data story telling klinkt toch een beetje alsof het beste management handboek nog steeds de Donald Duck is;-)
Die Business toch : Ok, we hebben nu BigData en alles aan elkaar gekoppeld, maar we snappen er nix van dus hoe moeten we nou beslissen enzo ?
Scrum op de ‘quick and dirty’ manier? Wel zo makkelijk. Dat dan weer wel.