Megatrends als cloud computing, de opkomst van mobiele apparaten (apps), sociale media en het gebruik van big data bieden kansen voor nieuwe verdienmodellen, bedrijfsvoering en de opzet van de ict. 'Organisaties die slim inhaken op die nieuwe werkelijkheid kunnen volop profiteren. Bedrijven die de boot missen, zullen mogelijk verdwijnen.' Aan het woord is Hans Timmerman cto van EMC Nederland. Tijdens het congres EMC World in Las Vegas licht hij kort de toekomstvisie van zijn bedrijf toe.
Een term die daarbij veelvuldig voorbij komt is ‘het derde platform’. Dat is een door analistenbureau IDC benoemde ontwikkeling. Na het mainframe (eerste platform) en client-server (tweede platform) ontstaat volgens het analistenbureau een derde platform dat is opgetuigd rond de genoemde ict-trends. Om te kunnen profiteren van de vier megatrends in ict (cloud, mobility, social media, big data) moeten bedrijven hun ict-infrastructuur en bedrijfsmodel aanpassen. EMC omarmt die door IDC benoemde ontwikkeling van het derde platform in de eigen bedrijfsvisie. ‘Redefine IT’ noemt EMC dat.
Timmerman: ‘We gaan naar een situatie waarin wereldwijd miljarden gebruikers samen miljoenen apps gebruiken. Schaalbaarheid en agility (snel aanpassen en inspringen op veranderingen red.) zijn cruciaal. Beveiliging van de ict-infrastructuur en data-analyse van de groeiende hoeveelheid bedrijfsdata is daarbij een hoofdzaak.’ Volgens Timmerman is het tweede platform (client-server) met gesloten technologie-stacks niet ingericht op die nieuwe situatie. ‘Het is tijd om afscheid te nemen van die legacy en nieuwe business te bouwen op basis van het derde platform.’
In de visie van EMC wordt de ict-agenda de komende jaren bepaald door agile-development, de ontwikkeling van nieuwe apps waarbij de gebruiker centraal staat, de analyse van grote databestanden, waarbij ‘data-lakes’ worden ontrafeld tot real-time inzicht en stuurinformatie en hetet software defined datacenter, waarbij programmatuur bepaalde hardware-taken overneemt. Op het gebied van beveiliging verplaatst de aandacht van bestrijding van bekende bedreigingen naar het real-time inspringen op aanvallen, het bedrijf noemt dat adaptive data driven security.
VMware
EMC neemt die boodschap zelf ook ter harte. Het zoekt samen met de ingelijfde virtualisatiespecialist VMware, ontwikkelaar van programmeertaal voor webapplicaties Pivotal, en beveiliger RSA nadrukkelijk de samenwerking in een aanbod van ict dat aansluit bij de ict-trends en de nieuwe werkelijkheid van het derde platform.
Timmerman vertelt dat de leveranciers de deur ook openhouden voor klanten die apparatuur, software en diensten van concurrerende leveranciers afnemen en slechts een deel uit de EMC-winkel willen kopen.
EMC, dat met zo’n 30 procent marktaandeel ’s werelds grootste storage-leverancier is, ziet zijn eigen bedrijf ook veranderen, licht Timmerman toe. Hij zegt dat een steeds groter deel van de omzet uit software komt. Het gaat dan met name om de omzet van virtualisatiesoftware van VMware. EMC zegt, gemeten naar omzet, inmiddels de zesde softwareleverancier van de wereld te zijn.
Tesla
Timmerman benadrukt dat de nieuwe werkelijkheid bedrijven dwingt om anders te kijken naar hun bedrijfsstrategie en verdienmodel. Als voorbeeld noemt hij automerk Tesla. ‘Dat is feitelijk bijna een iPad op wielen. Dat vraagt een hele andere aanpak dan een traditionele automaker die het product ontwikkelt vanuit de auto en niet vanuit de elektronica. Timmerman verwacht dat bedrijven die de omschakeling naar de nieuwe situatie niet kunnen maken mogelijk het loodje zullen leggen.’
Wat een totale nonsens. Alsof we aanbeland zijn in een era waar commercie en hype de idiotie bepalen en hoe bedrijven hun eigen strategie en inrichting bepalen.
Redifine IT
Als je daar al van zou moeten praten dan is dat inderdaad eens gaan kijken wat je aan de definitie IT op hangt, corporate dan wel te verstaan en wat de eigen toekomst visie is. Ga je in cloud, ga je niet in cloud. Dat is een individuele bedrijfstechnische kwestie.
Het loodje leggen
Even zien of ik Hans Timmerman ga volgen in deze hype. We gaan met zijn allen over op wat….? Niet meer naar de primarkt waar de producten voor drie maal ‘weinig’ in de schappen liggen? Vervaardigd door vlijtige blije kinderhandjes? Daar zit geen brood meer in?
Wat te denken van de food sector? Wie staan er aan de basis van die keten? Juist, producenten. Gaan we die als ‘redundant’ redifinen en uit faseren zoals onze overheid dit deed met de landbouw en veeteelt?
Of wat te denken van de retail of wat te denken van de bouw of transport? Allemaal op den duur niet meer nodig?
Tijd om afscheid te gaan nemen van legacy
Wie is meneer Timmerman dan wel niet te gaan staan blaten dat mensen moeten reageren op dit soort hijgerig hypen? Er zal straks een kantelpunt komen dat de grootse opzet van datawarehousing, zoals cloud en al die gecorrumpeerde big data, plots blijken overbodig te worden omdat er lang niet zoveel gebruik van word gemaakt als men hoopte.
Er zal altijd een markt zijn voor legacy want er zijn genoeg mensen die geen intelligente koelkast hoeven te hebben zodat de dichtstbijzijnde leverancier dan kan zien dat er ‘bijgevuld’ moet gaan worden. Er zijn genoeg mensen die naast ‘de zaak’ gewoon lekker genieten van een weekend of vakantie zonder IT of data.
Zo kunnen we vast nog wel een hele rits bedenken die de stille commerciële wens van Timmerman een beetje onderuit doet gaan. Het inzetten van IT valt of staat met methodisch en lineair denken en bekijken of een bepaalde IT implementatie voor een bepaald type organisatie een goede strategie is.
Soms kan dit cloud zijn, soms kan een hele andere richting worden ingeslagen. Misschien kan iemand mijnheer Timmerman even een papieren zakje aanreiken. Handig bij hyperventilatie.
“Het derde platform”
Klinkt als een Ludlum thriller. EMC (de disken-boer) gaat een compleet nieuwe infrastructuur neerzetten, ben erg benieuwd!
“Tesla. ‘Dat is feitelijk bijna een iPad op wielen”
Zoveel innovatie in 1 zin! Dan hoeft het begrip functionaliteit inderdaad niet zo’n rol meer te spelen, waarschijnlijk ging het hier meer om de SEO keywords. Veel EMC hyperlinks ook in dit artikel, trwouwens.
Ik snap reacties niet zo goed, het model is namelijk glashelder. Zo hadden we dus eerst de homogene centralisatie van data vanuit mainframes, toen heterogene centralisatie vanuit gedistribueerde server model en als laatste de centralisatie van data vanuit gebruikers. Gemeenschappelijke deler is dus centralisatie om zodoende controle te krijgen over de bedrijfsinformatie en of je die nu in kleitabletten beiteld, op papier schrijft of op schijven van EMC zet maakt niet zoveel uit.
@Ewout,
Ik heb dat zelf eigenlijk altijd meer als een soort varkenscyclus gezien dan als een rechte evolutionaire lijn zoals jij dat nu beschrijft.
Eerst de centrale mainframe met domme terminals (data centraal), toen de opkomst van de personal computer, en de ontwikkeling van OS-functies, applicaties maar ook hardware (en dan met name opslagmedia) wat leidde tot juist een enorme decentralisatie van data.
Dit werd na de intrede van Windows NT juist weer gevolgd door een periode van (her)centralisatie, niet alleen vanwege bijvoorbeeld Active Directory (centralisatie van beveiliging(sbeheer)) maar later ook vanwege Terminal Services / Citrix / Thin Clients waarbij dus ook de applicaties en de data opnieuw gecentraliseerd werden.
Op mobiel gebied (laptops, smart phones etc.) hebben we juist net een periode van decentralisatie achter de rug (32GB lokale opslag op je telefoon, 500GB of 1TB op je laptop, inbellen deed je (bijna) alleen voor de email). Nu begint op mobiel gebied de centralisatie weer op gang te komen, maar er schiet mij behalve zaken als voip/lync/spotify/dropbox weinig ‘nieuwe’ zaken te binnen op het moment.
Voor de overige IT-zaken zoals de kantoorautomatisering is het inderdaad met de hele cloudhype ook weer een periode van centralisatie op het moment, maar het ligt voor mij zeker niet vast dat dit het eindpunt zou zijn. Als over een jaar of tien toch weer een trend begint te vormen waarbij mensen en bedrijven hun data en applicaties weer steeds meer inhouse beginnen te nemen (bijvoorbeeld omdat dit makkelijker gemaakt wordt met een overdadig aantal beschikbare ipv6 adressen en voordelig geprijsde glasvezelverbindingen tot achter de voordeur), dan zou ik dat helemaal niet zo vreemd vinden.
Verder vind ik de term ‘het derde platform’ een bijzonder onaantrekkelijk klinkende en bovendien holle marketingterm. Het mooie voor mij aan ‘de cloud’ is dat de hardware in feite niet meer belangrijk is. Je virtualiseerd een server, en pleurt ‘m op Amazon, klaar. Iets wel of niet in ‘de cloud’ gooien is dan ook vooral een kosten/batenanalyse (is maandelijks per GB of IOPS betalen handig voor ons bedrijf / voor deze applicatie?), een beveiligingsvraagstuk (wat gebeurt er precies als deze server extern gehost wordt? Hoe beheren/monitoren wij de toegang?), een strategisch vraagstuk (is het voor ons bedrijf verstandig om zaken onder te brengen bij een bedrijf welke onder de invloed van de US / Patriot Act valt? (Ik zie het airbus bijvoorbeeld niet snel doen)) Het hele fenomeen ‘de cloud’ is van alles, maar vooral zoals @NumaQuest zegt een bedrijfstechnische kwestie, waarover op individuele basis beslissingen gemaakt moeten worden.
Verder Social Media noemen als reden om je infrastructuur en bedrijfsmodel aan te passen vind ik in 2014 inmiddels wel achterhaald worden, is al veel te veel over geroepen. Als je hier iets mee wilt of moet doen zal dit zich in verreweg de meeste gevallen beperken tot communicatie (dus: incident management, andere vormen/uitingen van service management en marketing). Dat houdt dus in dat je ticket applicatie input moet kunnen aannemen van sms, twitter, facebook et cetera. Je processen pas je hier ook op aan want men verwacht een snellere responsetijd, je communicatie is meestal publiek dus daar moet je rekening mee houden maar in feite was dat het wel zo’n beetje.
Als je bijvoorbeeld in een netwerk monitoring setting een notificatie van een storing wilt tweeten, of per whatsapp naar alle getroffen gebruikers wilt sturen hoef je in feite niet zo heel veel aan je processen en infrastructuur aan te passen.
Big data is al helemaal niet breed toepasbaar, en is ook niet strak genoeg gedefinieerd om in het algemeen iets nuttigs over te zeggen.
Het enige wat dan wel weer een groot ‘iets’ is, is mobility. Ook hier betreft het echter een normale evolutie van de mogelijkheden die bijvoorbeeld 4g met zich meebrengt. Er zijn hele oude pbx’en die bijvoorbeeld al ‘follow-me’ functies bieden, dat dit tegenwoordig via lync of skype via mijn smartphone of laptop en dat ik op een Nederlands telefoonnummer op kantoor bereikbaar ben terwijl ik via een VPN verbinding op een strand ergens bij de evenaar aan het ’thuiswerken’ ben is in feite helemaal niet zo revolutionair als dat het meestal wordt voorgesteld.
Vind de bovenstaande reacties ook redelijk hijgerig. In elke cyclus zitten early adopters en laggards – dus begrijp ik de reactie van numoquest niet. In het bedrijfsleven werken steeds meer mensen locatie onafhankelijk. Dat betekent voor IT afdelingen dat ze met de business de werkplek moeten herdefiniëren.
– Medewerkers kunnen in die nieuwe werkplek vaak beter uit de voeten met een tablet (de zorg maakt nu die slag) dan met een netwerk client.
– Dan zijn er veel gebruikers die zich door SaaS applicaties beter ondersteunt voelen dan door de corporate applicaties.
– En natuurlijk gaan applicaties steeds verder naar real time decision making ondersteuning: een aannemer kan niet meer tijdschrijven met briefjes – de prijsdruk maakt dat hij scherp moet offreren en dus dicht op marge moet sturen. Hoe later hij reageert, hoe groter zijn exposure
En … nee, ik werk niet voor EMC
Dus met dit artikel had ik een jaar geleden naar de functie van CTO van EMC Nederland kunnen solliciteren:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/management/4704821/2379250/ictinnovatie-redt-de-business-niet.html
Ferdinand, als je gebruikers niet meer achter hun bureau met een desktop pc werken, maar buiten de deur op een tablet ofzo… dan heb je toch in feite eenmalig een project om een VPN portal op te tuigen en de toegang tot applicaties en data van buitenaf op te tuigen, maar daarna is het toch weer gewoon business as usual?
Een eigen inhouse applicatie op je eigen server in je eigen serverhok vervangen door een door een derde partij gehoste SaaS oplossing heeft wat dat betreft veel meer impact op de IT, hebt immers minder serverbeheerders en dergelijke nodig terwijl de accounting (/controlling/procurement etc.) juist meer taken krijgt.
Niels, euh… nee. Het draait al lang niet meer om applicaties. Die staan eerder in de weg dan dat ze helpen. Het gaat om data. En wie uit die brij data het snelste wijs wordt en een beslissing neemt.
Daarnaast is IT verandert van iets dat we op ons werk gebruiken in iets dat door ons dagelijkse leven is verweven. Waar je ook bent er is data om je te ondersteunen in bijna alles wat je wilt doen: naar de kroeg, waar zijn je vrienden; naar de film, wat draait er; met de trein, wat zijn de tijden / vertragingen; nu een electronische overboeking doen, smartphone trekken; koopjes jagen, prijzen vergelijken; je vervelen, filmpje kijken of muziek luisteren. Er is geen bedrijfstak die hier om heen kan en niet real-time wordt getrokken.
Nee … het wordt nooit meer bau.
Ferdinand, zijn dat niet de implicaties of het bereik van de IT-ontwikkelingen? Waar je ‘vroeger’ op je desktop-pc naar http://www.9292ov.nl moest gaan, of zelfs nog gewoon in het station op het bord moest kijken voor de reisinformatie heb je die nu inderdaad op je smartphone altijd bij de hand. De brondata is hierbij in de basis hetzelfde, de beschikbaarheid en de presentatie van de data is wel compleet anders.
Ik wil allereerst Pim van der Beek een compliment geven omdat hij de inhoud van ons gesprek tijdens EMCworld in Las vegas heel goed heeft weergegeven en verwoord. Natuurlijk is elk artikel beknopt en soms even snel door de bocht, omdat in een beperkt aantal woorden een totale indruk van een congres wordt weergegeven.
Daarnaast zijn de meeste reacties zeer reëel en opbouwend. Wat Niels zegt, is terecht: de economie en de technische ontwikkelingen zijn sinds het begin van de industrialisatie een golfbeweging geweest, die Kondratiev voor het eerst rond 1930 perfect heeft beschreven. Hoewel we telkens op een hogere ladder van technische mogelijkheden komen, beweegt de maatschappij, en daarmee de economie in golven van ongeveer 50 jaar. Op dit moment nemen we (weer) afscheid van een vorige technische periode en rollen een nieuwe periode binnen. Net zoals we dat 50, 100, 150, 200 en 250 jaar geleden deden. Voor zover niets nieuws onder de zon.
Daarnaast moet je altijd het bestaande afbreken om het nieuwe te kunnen bouwen en gebruiken. Schumpeter heeft daar al voldoende over gezegd. Dat mensen angst hebben om afscheid van het verleden te nemen hoort daarbij. Ook in de politiek zie je partijen die links of rechtsom terug willen naar vroeger toen het beter leek. Maar dat is geen optie, we kunnen nooit terug, alleen al niet omdat de techniek nieuwe mogelijkheden biedt die het verleden nooit meer het oude zullen laten zijn.
Er is dus alleen een weg naar voren, die voor een belangrijk deel nieuw en onbekend is. Dat vraagt ‘nieuwdenkers’ en innovatie-enthousiasten die de nieuwe technische mogelijkheden graag willen gebruiken en toepassen. En met vallen en opstaan zullen we die mogelijkheden leren en de komende 50 jaar gaan toepassen en verbeteren. Tot we over 40 – 50 jaar weer ons zullen hebben overvoerd aan die techniek en weer een (tijdelijke) crisis inrollen. De toekomst is niet voorspelbaar, maar verkennen kun je hem perfect, mits gebaseerd op goede lessen uit het verleden.
Het derde platform is een marketingterm van Gartner en IDC, maar geeft wel mooi weer wat we aan het doen zijn. Het tweede platform (client/server) zal nog zeker 10 jaar breed aanwezig zijn en groeien; echter het derde platform is weliswaar klein maar groeit tien maal sneller. En zonder die techniek zijn sociale media, mobile, analytics en cloud niet echt meer mogelijk. En het Internet der Dingen helemaal niet.
Dus gaan we de beschreven kant uit, een niet te keren beweging. En dat gebeurt niet omdat EMC dat zegt of de heer Timmerman dat uitspreekt; die verwoorden slechts wat wereldwijd in de techniek gebeurt en waarvoor onze klanten oplossingen voor vragen. En ons ook dwingen dat avontuur naar dat derde platform aan te gaan.
Pim bedankt voor je goede verslag en alle reacties bedankt. Mooi om te zien hoe de gevoelens over deze ontwikkelingen in het veld zijn.