Slechts 15 procent van de webhosters in Nederland toont de prijzen voor zijn hostingdiensten inclusief btw. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite voor hosting, domeinnamen en servers, Hostingvergelijken.nl. Van de zestig onderzochte webhosters bleken slechts negen de prijzen inclusief btw te vermelden op hun website.
Klanten komen daardoor vaak voor verrassingen te staan als ze de factuur ontvangen voor afgenomen hostingdiensten. Rick Damhuis, oprichter van Hostingvergelijken.nl: ‘Zo af en toe krijgen wij de vraag waarom de prijzen op onze website zo anders lijken dan de prijzen op de website van de betreffende hoster. Dit heeft twee oorzaken. De eerste oorzaak is dat wij alle prijzen omrekenen naar maandprijzen (met uitzondering van de eenmalige kosten). De tweede oorzaak is dat wij alle prijzen inclusief btw berekenen.’
Volgens Damhuis hebben vrijwel alle webhosters de prijzen groot op hun website staan, maar is het vaak onduidelijk of die prijzen inclusief of exclusief btw zijn. ‘Dat staat vaak klein onderaan de pagina of in de algemene voorwaarden. In het ergste geval ziet een klant het pas tijdens het bestelproces.’
‘Volstrekt onduidelijk’
Damhuis: ‘Van de zestig onderzochte hosters tonen 48 hosters de prijzen exclusief btw. Slechts negen hosters tonen de prijzen inclusief btw. Eén hoster vermeldt dat de prijzen inclusief btw zijn, maar draagt in werkelijkheid geen btw af in Nederland. Bij één hoster is het volstrekt onduidelijk of en waar er btw wordt afgedragen en dan is er nog één hoster die zowel de prijzen exclusief btw als de prijzen inclusief btw op de website vermeldt.’
Op zichzelf is het volstrekt normaal, dat een webhoster zijn prijzen exclusief BTW toont. Het is tenslotte (meestal) een zakelijke dienst. Het moet uiteraard wel duidelijk vermeld staan.
Dit speelt al vele jaren: http://www.ispam.nl/archives/25714/prijzen-hostingbedrijven-nog-te-vaak-zonder-btw/. Belangrijk onderscheid is inderdaad in hoeverre deze webhosting partijen zich richten op zakelijke klanten of particuliere klanten. “Meestal een zakelijke dienst” is echter niet genoeg voor de Nederlandse wet om exclusief BTW te werken.
Bijzonder goed dat hier wederom eens aandacht aan wordt gegeven.
In de vaak onduidelijke markt van domeinnamen en hostingpakketten is transparantie en duidelijkheid helaas bij velen nog ver te zoeken.
Naast het weglaten van BTW zijn er nog meer manieren om achteraf meer geld te vragen voor een dienst die eerst zoveel goedkoper leek.
Wat dacht je van een tijdelijk stunttarief voor enkel het eerste jaar en daarna een veel hogere prijs? Of werkelijk voor alle aanvullende diensten een rekening schrijven (goedkope domeinnaam maar bijvoorbeeld geld vragen voor de doorverwijzing hiervan).
@Peter: helaas is het niet volstrekt normaal dat je exact weet wat je kwijt bent, en dus ook niet dat er door bedrijven helder en open over wordt gecommuniceerd.
Ik kwijfel er niet over dat http://www.mijndomein.nl tot de bedrijven behoort waar het allemaal WEL open, helder en duidelijk is. Wij houden namelijk niet zo van addertjes en poespas.
Ik wens iedereen alvast een goed weekend.
Gegroet
Servaas