Minister-president Mark Rutte is niet van plan om extra geld uit te trekken om de Nederlandse ict-sector te promoten. Hij vindt dat ict een sector is die zichzelf prima kan bedruipen en hij is dan ook van mening dat het vooral de kopstukken uit de ict-branche moeten zijn die het vakgebied op een goede en positieve manier onder de aandacht brengen. Dit zegt Rutte in een gesprek met Computable.
Mark Rutte bracht 14 mei 2014 een bezoek aan het AM3-datacenter van Equinix in Amsterdam. In een informele setting werd hij bijgepraat over het nieuwste datacenter van Equinix in Amsterdam, over de toegevoegde waarde van datacenters voor de Nederlandse economie, de werkgelegenheid die datacenters creëren en kon hij met eigen ogen zien hoe het eerste deel van AM3 operationeel is. Rutte: ‘Dit is geweldig, dit wil je weten!’
Extra werkgelegenheid
Eén van de vier Nederlandse Rijksdatacenters is gelegen in AM3 en het nabij gelegen AM2, eveneens van Equinix. Rutte kon met eigen ogen zien hoe het er aan toegaat in ‘zijn’ datacenter. ‘Het is ongelooflijk wat hier allemaal gebeurt’, zegt hij lovend. ‘Er komt nogal wat bij kijken om een dergelijk datacenter te faciliteren. Bij het datacenter op zich werken misschien niet zo heel veel mensen, maar in en rondom een datacenter wordt er wel erg veel werkgelegenheid gecreëerd. Hier ontstaan voor elke Equinix-medewerker vijf tot tien extra externe banen.’
Tijdens een rondleiding in AM3 komt Rutte ook in het deel van het datacenter dat nog niet operationeel is. Medewerkers van installatiebedrijf Unica zijn daar hard aan het werk om ongeveer 3500 vierkante meter vloeroppervlak te creëren. Dit moet 1 juli al in gebruik genomen worden, de officiële opening staat voor 1 oktober 2014 op de planning. ‘Je zou het niet zeggen, maar binnen een half jaar draaien hier al systemen’, legt één van de bouwvakkers aan Rutte uit. De leidingen voor de waterkoeling zijn inmiddels gelegd, maar voor de rest is de hal nog één betonnen vloer.
Zelf broek ophouden
Toch heeft Rutte er alle vertrouwen in dat dit deel van het datacenter tijdig opgeleverd wordt, net als de vele andere datacenters die in Nederland in ontwikkeling zijn. ‘We hebben een gunstig fiscaal klimaat voor datacenters om zich hier te vestigen’, legt hij uit. ‘De hele wereld is vertegenwoordigd in Nederland. Als overheid hoeven we geen subsidies uit te trekken om dit soort ict-werk hier te kunnen realiseren. De datacenterbranche is prima in staat om zelf de broek op te houden.’
De minister-president vindt dan ook dat vertegenwoordigers uit het Nederlandse datacenterland verantwoordelijk zijn voor het imago van de branche. ‘Net als de overige andere ict-sectoren’, vult hij aan. ‘Als overheid hoeven we ict niet te stimuleren, dat kan de branche prima zelf. Als ict kampt met een imagoprobleem, dan moeten ze er toch echt zelf aan werken. Laat kopstukken uit de markt maar naar scholen gaan om te laten zien dat ict aantrekkelijk is. Wij als overheid kunnen zorgen voor funding, maar het begint toch echt bij de branche zelf.’
Arbeidstekort
Rutte vindt wel dat de overheid technisch onderwijs moet stimuleren. ‘We moeten goed opleiden, en dat begint al vroeg. We moeten dus al in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs de jeugd meer met techniek laten kennismaken. Dan maken we meer mensen warm voor het vak en spelen we beter in op het arbeidstekort in deze markt.’
Op de vraag of ict niet beter vanuit één centraal punt vanuit de overheid moet worden aangestuurd, moet Rutte lachen. ‘Nee, ik geloof niet in een ministerie voor ict. Decentraal worden er besluiten genomen, en dat werkt goed. Daarnaast heeft minister Stef Blok via de Rijksdienst al ict in zijn portefeuille. Wat ik graag wil is een goede infrastructuur, zodat we technologisch voorop blijven lopen. Hiervoor hanteren wij lage belastingen. Verder staan we als overheid graag ict-bedrijven te woord.’
Mini Silicon Valley
Rutte is deze dag op bezoek bij AM3 en dus gaat het vooral over datacenters en de digitale infrastructuur. Toch heeft hij ook oog voor andere ict-aspecten. Zo is hij lovend over de Nederlandse software-industrie. ‘Ik ben recent zelfs op een handelsmissie mee geweest en vorige week ben ik op een gaming-event geweest. Ik vind dat we de softwaremarkt en gaming-industrie echt in het zonnetje moeten zetten, net als overigens de Nederlandse cloudmarkt en de datacenters. Wij zijn daarin als land zo goed, dat we voor elk van deze ict-deelgebieden best een mini Silicon Valley kunnen worden.’
Bekende alles over een kam scheren politiek van Rutte ? Snelle stappen goedkoop snel thuis ? Geloof me dat gaat echt niet werken Zelfs niet voor de Kruideniers provincie Nederland.
Quote: Op de vraag of ict niet beter vanuit één centraal punt vanuit de overheid moet worden aangestuurd, moet Rutte lachen. ‘Nee, ik geloof niet in een ministerie voor ict. Decentraal worden er besluiten genomen, en dat werkt goed.
Hoe blind kun je zijn:
– kijk eens naar al die falende Rijks ICT projecten.
– het is toch onvoorstelbaar dat elke gemeente, hoe klein ook, zijn eigen IT beleid voert en in stand houdt.
Mooie voorbeelden:
Gemeente Bergen raadsbesluit: Onderwerp: Kredietaanvraag voor vervangen werkplekapparatuur, Novell en invoeren nieuw
werkplekconcept
Recent: Samenvoegen 3 Gemeenten moeizaam door gebruik van Groupwise, Lotus Notes en Exchange!!
Ik denk dat bij al die gemeenten dezelfde processen uitgevoerd moeten worden dus waarom geen uniforme IT-dienstverlening? Tijd voor een Gemeente Cloud als alternatief. Miljarden besparingspotentieel !! Kan een gemeente beter aan de zorg besteden lijkt me.
Is Rutte ooit in Silicon Valley geweest? Zelfs als je het heel ruim neemt (San Mateo, Mountain View via San Jose t/m Milpitas), dan is het minder groot dan Noord-Brabant.
Dus om Nederland nou een mini-Silicon Valley te noemen…
Heel typerend voor Rutte en de zijnen: geen enkele notie van de noodzaak aan visie. Nog erger: het ontkennen van de behoefte eraan. Nederland… sterkte toegewenst.
De MP is een zeer goed voorbeeld van hoe het ICT kennisniveau van de overheid is. Bedroevend slecht.
Vandaag beweert Lauran Matthijssen van een ICT onderzoekscommissie bijvoorbeeld dat er 5 Miljard per jaar bespaard kan worden als de overheid op de correcte manier met ICT projecten omgaat.
Ben het dus duidelijk oneens met dit koekoeksei, denk een groot deel van zijn ambtenaren ook:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/5088443/1277800/ict-is-een-nationaal-belang.html
Open reactie/brief aan Mark Rutte
Mark Rutte, mij alleen al even baserend op enkele ervaringen die ik met hem en zijn mensen in het verleden heb gehad, heeft geen enkel benul van het vak automatiseren, geen enkel benul van de industriële kant van automatiseren en geen enkel beeld verder van hoe te kijken naar automatiseren en hoe hiervoor een visie te ontwikkelen.
Sec zegt hij,’ … wij hebben samen afgesproken een participatie samenleving vorm te geven die….’ die het vooral zelf uit mag zoeken en niet moet verwachten dat er een sturende en visionaire overheid is die er is voor de Nederlandse industrie, in dit geval IT. En dat is, wil u daar even over nadenken, zeer verontrustend. In een ander artikel al werd er gewag gemaakt van de vrij hopeloze status van de IT opleidingen vanuit het onderwijs waardoor dit later voor zowel industrie als afnemer later in het proces, een duurdere aangelegenheid word dan nodig.
Waarom zou je namelijk geen werk maken van een industrie en stroming die groeiende is, vol in ontwikkeling. Waarom zou je er als overheid niets aan doen kennis en de toename en conservering hiervan, te consolideren en verder uit te bouwen.
Nee, ik geloof niet in een ministerie voor ICT.
Nou mijn beste Mark Rutte, hiermee toon je dan openlijk de grote impotentie en incompetentie die je maar kunt uitdragen. IT is voor de overheid een enorme bron voor besparing en die besparing heeft adequate en goed opgeleide vakmensen nodig en dat vak mijn beste Mark? Dat leer je de kinderen op school.
Dit omdat met de toename van de ICT op de werkvloer, in huis en de samenleving, die mensen en kennis noodzakelijk is en moet worden geborgd. Stellen dat dat niet een taak zou zijn voor de overheid, getuigd van enorm gebrek aan visie en competentie een goede afwging te kunnen maken of hier sprake is, al dan niet, van werkelijke noodzaak.
Mijn beste Mark, de toenemende vergrijzing neemt ook een groot verlies van kennis en ervaring met zich mee. Hier geen oog voor hebben is wel het allerdomste dat men zich voor kan stellen. Het enige wat nog dommer is? Dat proberen te rechtvaardigen, vooral natuurlijk voor jezelf.
Je reactie is voor mij net zo voorspelbaar gebleken als de IT als materie is.
IT is er om de business te ondersteunen. Ook bij een overheidsorganisatie. Niet meer en niet minder.
De falende IT projecten zijn voor een deel te wijten aan een grote groep IT’ers, die dit is vergeten en denkt dat de wereld om IT draait. In hun kielzog zit een grote groep “zakenlui”, die graag snel rijk wil worden van IT en daar tot nu toe ook aardig in is geslaagd. Als het de sector menens is met haar imago, loost ze dit volk. En snel, want terwijl we dit schrijven is het juist dit soort mensen die de dienst uitmaakt en de sector steeds verder uitholt.
Maar het ligt niet alleen aan de IT-sector. De overheid heeft zich de afgelopen jaren, onder de dankbare motto’s “outsourcen” en vooral “aanbesteden”, maar al te gemakkelijk van haar taak als opdrachtgever gekweten. Een wazig bestek, waarmee een IT-bedrijf (zeker als het geleid wordt door lieden als boven omschreven) alle kanten op kan en bovendien als het nodig is zich kan verschuilen achter “architectuur keuzes” die de klant, de overheidsorganisatie, had gemaakt, vaak niet gehinderd door kennis van (IT) zaken.
Professioneel opdrachtgeverschap houdt in dat de opdrachtgever de functionaliteit die hij nodig heeft(volledig!!) beschrijft en de IT-keuzes aan zijn professionele IT-leverancier overlaat. Veel overheidsorganisaties en zeker de opdrachtgevers van de spraakmakende falende projecten waar Mulder het over heeft, zijn hier nog lang niet toe in staat.
Natuurlijk is de premier niet verantwoordelijk voor het imago van de IT-sector. Gelukkig niet! Maar hij is wel verantwoordelijk voor de professionaliteit van de overheidsorganisaties. Als hij nog meer grote blunders wil voorkomen, zal hij in die professionaliteit moeten investeren. Dat kost weliswaar op de korte termijn iets meer, maar is op de lange termijn vele malen goedkoper.
We moeten allemaal een nieuw datacenter bouwen!
Leuk dat ze opeens allemaal interesse hebben in de datacenters. De koning vorig jaar ook al bij Equinix.
@InformatieIsMeerDanIT
Even wat rechtzetten: IT is er helemaal niet om de business te ondersteunen.
IT is veel en veel groter dan dat: IT is als onderdeel van technologie een uitdrukkingsvorm van menselijke vindingrijkheid en creativiteit. De aandrijvende kracht achter de IT is dezelfde achter elke vorm van menselijke nijverheid en kunst. Het schrijven van een nieuwe applicatie schenkt dezelfde mate van genoegdoening als het schrijven van een stuk muziek. Het ontwerpen en bouwen van een perfecte nieuwe cloudomgeving geeft dezelfde kick als het ontwerpen en bouwen van nieuw gebouw.
Mensen die op dit niveau bezig zijn met IT hebben meestal lak aan “de business” en terecht, want “de business” bestaat voor het overgrote deel uit personen die slechts materiële prioriteiten hebben.