Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote ict-problemen'. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Een onafhankelijk extern bureau onderzoekt signalen over problemen met ict binnen de krijgsmacht. Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat vijftigduizend euro kost, meldt het ANP.
Het bureau bekijkt de staat van de ict en de aansturing. ‘Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ict-terrein voorstaan’, zei de minister. Volgens de minister zijn er signalen dat de communicatie tussen afdelingen niet goed loopt. Het onderzoek richt zich niet alleen op de top, er worden ook medewerkers gehoord.
In het debat zei ze dat de staat van de infrastructuur te wensen over laat en dat de basis niet op orde is. Volgens het persbureau wees de minsiter onder meer op het krimpende budget van haar departement, dat flink heeft moeten bezuinigen de afgelopen jaren. Hennis krijgt meldingen van storingen ‘maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd’. Ze zegt niet te willen wachten en de problemen te willen verhelpen. ‘De continuïteit moet gegarandeerd zijn.’
Angelien Eijsink van de PvdA vraagt zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. ‘Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande”, zei ze. Raymond Knops (CDA) zei de openheid van de minister te waarderen. ‘Laat alle ellende nu maar komen.’ Volgens het PvdA-Kamerlid was er afgelopen dagen nog een grote ict-storing bij Defensie.
SPEER en aanbestedingen
De ict van Defenisie ligt sowieso al onder een vergrootglas. Het ministerie van Defensie laat een zogeheten Gateway Review uitvoeren van zijn opzet voor het grootschalig uitbesteden van de ict in het niet-operationele militaire domein.
Ook is er veel te doen over het ict-programma Speer (Strategic process and enabled reengineering). De Rekenkamer becijferde in januari 2014 dat het project zo’n negenhonderd miljoen euro gaat kosten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige 481 miljoen euro die het ministerie hiervoor vrijgemaakt heeft.
Communicatieproblemen tussen afdelingen en verwaarloosde (wellicht kapot bezuinigde) infrastructuur die de continuiteit in gevaar brengt volgens de minister, een stammenstrijd die gaande is volgens Angelien Eijsink (PvdA) en “de ellende die nog moet gaan komen” volgens raymond Knops (CDA).
Een budgetoverschreding van 419 miljoen euro voor een state-of-the-art logistiek systeem en het feit dat onze militairen in tentenkampen moeten slapen omdat er logistieke uitdagingen bestaan mbt. het verschepen van containers.
…. wat een puinhoop.
Het is een gruwel een dergelijk artikel te moeten lezen en je visie gewoon weer, hoe voorspelbaar, waarheid te zien worden. Hennis heeft geen enkele affiniteit met krijgsmacht noch ICT. Dan krijg je dus een scenario waar heel veel manipulatie en stammenstrijd aan ten pas komen met alle gevolgen van dien, uitmondend in deze situatie.
Hennis reageert nu pas, veel te laat want de signalen zijn allerminst nieuw, door stelling te nemen. Politieke gezien gewoon om zichzelf rugdekking te geven en straks te kunnen roepen er toch vooral alles aan te hebben gedaan. Verder is het een domme strijd tussen twee kampen. Ego’s en mannetjesputters die het zeer graag voor het zeggen hebben en echte militairen.
En IT? Die is het kind van de rekening. Want als je namelijk geen idee hebt van de materie waar je mee bezig bent, geen oor en oog hebt voor de perikelen die spelen, lees niet meer politiek sensitief dan alleen je eigen kamertje en tokootje, komt er een keer een moment zoals deze. Dat je je volkomen afhankelijk moet opstellen van politieke geesten en krachten om jezelf in stand te houden.
Het meest pijnlijke is dan wel de schade die Hennis mede onder haar verantwoordelijkheid, heeft aangericht door ontbreken van kennis en ervaring oog en oor te hebben van een ontwikkeling van de moderne tijd. Een verregaande automatiseringsslag, deze maal bij de krijgsmacht.
Hier zijn geen winnaars, alleen verliezers. Maar bovenal weer een scenario die je krijgt, heel voorspelbaar, wanneer je gewoon de verkeerde professional op de totaal verkeerde plek zet.
Hier past geen politiek correcte retoriek, maar gewoon heldere taal. De taal die in IT als materie word gebezigd. Maar ik heb niet de illusie dat dit tot Hennis, nog haar vurige voorstanders, door zal dringen. In één enkele zin?
Het resultaat van verregaande politieke en zakelijke incompetentie.
Ja dat krijg je als je bij defensie werkt. Daar liggen wel vaker mensen onder vuur.
Het logisch gevolg van langdurige, structurele en diepgaande bezuinigingen. Daarbij toegevoegd een minister die niet verder komt dan braaf haar opgelegde bezuinigingen ten uitvoer brengt. Het resultaat als de defensieorganisatie ten prooi is gevallen aan politieke hobby’s. Korte termijn denken en visieloos bestuur.
En dan nu, met de PvdA voorop, een beetje selectief verontwaardigd zitten zijn, maar tegelijkertijd 21 jaar het defensie budget telkens in te krimpen.
Dit land verdient zoveel beter…..
Miljarden aan defensiegelden over de balk gooien door automatiseerders betekent ook minder goede IV, minder geld voor oefeningen, minder geld voor het onderhouden van de vuurkracht en minder geld voor bescherming van onze jongens bij inzet in conflictgebieden. Dus minder geld voor echte defensie.
@NumoQuest, Jeanine Hennis-Plasschaert is een Schoevers meisje, die door de Nederlandse parlementaire pers uitgeroepen is tot Politiek Talent van het jaar 2012; dan weet je het wel.
Het is volgens mij lang geleden dat Nederland een minister van defensie had die feeling met en verstand van defensie en dus techniek had. De meeste minister waren bovendien van het type windeieren. Die kunnen niet de baas over haantjes spelen.
Laat de Russen maar komen, maar nog niet meteen. We moeten eerst resetten.
Nederlandse leger: 30.000 man, 98 generaals
Amerikaanse leger: 1 miljoen man, 300 generaals
Lijkt mij duidelijk een staaltje overschreiding kritische massa aan management, hetgeen een typisch Nederlandse ziekte is. Ook binnen sommige bedrijven spelen zich dergelijke tafarelen af. Zolang ambtenaren worden behandeld als heilige koeien en aan incompetentie in de staatsdienst geen enkele consequenties kleven, blijf je dit soort toestanden aantreffen.
@ ICT-er
Helemaal juist!
In eerdere artikelen had ik al gemeld dat de bel voor de laatste ronde had geluid voor de Defensie Materieel Organisatie, waar zowel de operationele wapensystemen IV en bestuurlijke IV zijn ondergebracht.
De bestuurlijke IV kant moet naar de markt, maar dat lukt niet. Directeuren van ICT-afdelen voeren een stammenstrijd uit, ze rollen over hun eigen processen heen, welke op geen enkele wijze bijdragen in de operationele inzetbaarheid en gereedheid.
De klant staat niet meer centraal, er is ook maar één oplossing. Dat de klant, in dit geval de Koninklijke Marine, de beestenboel, nl de drie musketiers van het Joint IV Commando in een kooitje plaatst.