In de ict zijn de kansen goed voor programmeurs. Dat stelt UWV in een recent overzicht van kansrijke beroepen. Het UWV heeft een lijst opgesteld van beroepen met een krappe arbeidsmarkt. Die is samengesteld naar aanleiding van vacatures van begin 2014. Uit de analyse blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ict'ers zijn volgens de uitkeringsinstantie moeilijk te vinden.
Binnen de sectoren ict, overheid en de financiële sector wordt vooral gezocht naar developers/programmeurs voor onder andere Java, .Net en scripttalen, technical specialists, testers, webdevelopers, digital media specialists en accountmanagers op hbo-niveau. Op wetenschappelijk niveau is er vooral vraag naar developers/programmeurs, business analist (onder andere datawarehouse), project managers en securityspecialisten.
Het overzicht is tot stand gekomen op basis van beschikbaar cijfermateriaal over vacatures en werkzoekenden. Het gaat om een analyse van openbare, vaak sectorale rapporten en beschikbare prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).
[Begin rant]
Ik heb de laatste 2 maanden meer dan tien sollicitanten gehad voor een baan als ontwikkelaar. Iemand die code kan schrijven is zo te vinden, een goede ontwikkelaar is echter een stuk moeilijker.
Door een programmeur te vragen en wat requirements op te stellen (taal / tools / methodieken) richt men zich vooral op het “Wat” en niet op het “Hoe” en het “Waarom”.
Mensen worden niet afgewezen op hun technische kennis, die is vaak wel voorhanden, maar cultuur wordt extreem onderschat. Een grote organisatie zoekt wellicht een programmeur in een groter team, maar een kleinere organisatie zoekt iemand die niet alleen kan coderen (programmeren) maar ook gebruikers kan uitvragen, of terugvragen stelt, of meedenkt.
NL is een land dat in de regel niet goed is in het vooraf volledig opstellen van correcte specificaties. Daarom slaat Agile hier ook zo aan. Het past bij onze cultuur van proberen en doen en iteratief verbeteren terwijl een programmeur daar niet bij gedijt. Die wel specs of het liefst in zijn eigen wereldje opereren. Vandaar dat het uitbesteden van programmeer werk vaak dramatisch verloopt.
Het probleem van een programmeur versus een (agile) ontwikkelaar is dat “de business” zich totaal niet interesseert voor techniek een een programmeur hier dus hopeloos vastloopt.
Waar ik ook van schrik is de werkelijke kennis en ervaring zelf van ontwikkelaars die meer certificaten dan werkjaren achter de rug hebben. Dan geef je ze een echt probleem als test opdracht voor de solicitatie die ze vervolgens TECHNISCH correct invullen, maar die in de praktijk niet werkt door slechte performance, of dan maken ze een Datamodel aan met een business tussenlaag en ORM model met allemaal code terwijl de beste oplossing is om deze logica in de database uit te voeren.
Sowieso merk ik dat programmeurs helemaal kikken om modellen en bibliotheken en de database maar als een bit-storage zien. Dit is vaak echter niet goed werkbaar en realitisch (maar debugged wel makkelijker).
Kortom, theorie en praktijk bijten elkaar vaak.
@Pascal : Waar doel je op? Welke talen spreekt men dan niet? Of verwar je dit met cron jobs voor Linux 😉 Oudere werknemers (40+) hebben vaak geen clue van Node.js , webservices, javascript terwijl dit wel de taal is die hard nodig is voor goede front-ends te bouwen.
[Einde rant]
Vraag me af of het zo is dat als je de ene taal kent dat je dan ook de andere kent omdat een taal gebonden is aan een omgeving. Ook al is de neiging om te zeggen dat het een pot nat is: allemaal if-then-else maar dan even anders. Voor het programmeren in bijvoorbeeld .NET zal je toch iets moeten weten van hoe een Windows omgeving eruit ziet onder de motorkap. Nu is mijn ervaring dat in de regel niet de taal het probleem is maar wel om een bestaaand systeem te begrijpen en wat er al bestaat aan code. Dat kan op vele manieren en dan is de taal nog het minste probleem. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor programmeertalen maar voor al die tools en systemen met al die afkortingen. Dat maakt solliciteren soms ook lastig, meestal een enorme lijst van afkortingen en tien tegen 1 dat je een gedeelte niet kent. Het argument, ach dat google je er wel bij maakt geen indruk. Maar dat is wel de praktijk en veel lijkt op elkaar als je al veel systemen en software gezien hebt.
Maar is iemand alleen programmeur? Ik denk bij programmeren ook meteen aan analyse en ontwerp en zijn die wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden.
@Henri Heel vervelend als er geen helder specs zijn maar inderdaad de trend is om van sprintje naar sprintje een homp software opleveren. Als het maar werkt schijnt het.
Maar ik moet zeggen als programmeur die wat in het beheer is ingerold vind ik dat laatste op een bepaalde manier aangenamer. Toch programmeerwerk op zijn tijd en de software moeten induiken maar zonder de last van een IT-project met het gescrum en op zijn agiles. Vind het wat diverser.
Daarom moet je ook afvragen, zou je nog programmeur willen zijn in een organisatie? Het is het moeilijkste IT werk, het heeft geen aanzien in de ICT wereld en het zijn niet de best betaalde banen. Dus misschien is het verstandiger om je ict consultant of nog beter senior ict consultant te noemen en gezellig mee te babbelen.
If books can broaden your mind, imagine what the web can do for you…
Klassiek HIO opgeleid (voor OO en web). Al lange tijd niet meer met de handen aan de knoppen voor de boterham. Wel altijd geïnteresseerd gebleven in nieuwe paradigma’s.
Na een tijd zelfgenoegzaam hem idee te hebben gehad dat ik het allemaal op IT vlak had gezien, uiteindelijk via MOOC’s (edx.org, coursera.org, futurelearn.com) in de avonduren voor de lol en de leerervaring weer aan het programmeren geslagen. Van het enthousiasme van Harvard’s CS50, naar een training entrepreneurship 101 van MIT. En ja binnenkort mijn 1e app online.
Heerlijk om weer te ervaren waarom ik voor ICT heb gekozen, het is een magnifiek vak met een weelde van mogelijkheden.
Nee ik verwacht niet dat ik voor de boterham ga programmeren. Wel hoop in mijn omgeving mensen weer te motiveren en bewust te maken van het enorme potentieel dat ICT (vooral als enabler) voor je kan en zal gaan bieden.
Marc,
Ben het helemaal met je eens. MOOC’s zijn geweldig inspirerend en de kwaliteit verbaasd me in positieve zin (vooral coursera, maar Khanacadamey heeft ook veel interessant materiaal)
En (software) ontwikkelen is geweldig. De sensatie die je elke keer weer voelt als het werkt zoals je het in je hoofd had.
@Henri
Ja leuk. Voor een baas moeten werken die altijd de wijsheid in pacht pleit te hebben.
Misschien is het verstandig om ook eens in die spiegel te kijken en je te beseffen dat je niet van die idioot hoge eisen moet stellen en de mensen de kans moet geven om in hun baan te groeien.
Want och stel je eens voor dat je die nieuwe in moet gaan werken. Dat kost toch veel teveel geld?
Maar ondertussen wel halve jaarsalarissen aan recruiters betalen?
En vergeten we ook niet dat die nieuwe werknemer het ook naar de zin moet hebben want als je een goed CV hebt dan zit je zo weer ergens anders. Al was het maar om een loonsverhoging te regelen.
@Henri
Ik herken wat je zegt, maar wat je zoekt is in mijn optiek een software architect of iets wat er dicht tegen aan schurkt. Zelf een verleden in de ict-Infrastructuur, maar ik ken maar weinig mensen die een complete ict-Infrastructuur in voldoende detail kunnen ontwerpen (dus servers, storage en networking). En dan bedoel ik niet alleen een high-level plaatje met wat servers, wat netwerk componenten en storage. Maar ook de aspect architecturen als beheer, security, disaster & recovery.
In de software ontwikkeling zie als drie deling de presentatie laag, (business) logica en gegevens model. En hoe je dat technisch inricht, bijvoorbeel met een queueing mechanisme (dus E-bus) of tier model zijn software architectuur vragen. Het is prettig als je een programmeur/ontwikkelaar vind die dat snapt is mooi, maar daar zul je er geen honderden van vinden. Net zo goed dat een SAN specialist (die dus alles weet van snijverliezen en LUNs en Broccade switches) heel diepe kennis heeft van storage geen Infrastructur Architect is. Dat hij wel wat weet van servers en networking is logisch. Een .NET of Java ontwikkelaar moet wel weten wat Eclipse is of een ander IDE, het is natuurlijk wel prettig dat hij begrijpt wat een RDBMS is, maar het hoeft voor mij geen Oracle DBA te zijn.
Dus de vraag is: wat zoek je, een ontwikkelaar of een architect. Of iemand die niet bestaat. En die paar die dat wel kunnen kan je vermoedelijk op een hand tellen en kosten de hoofdprijs. Dat bedoel ik met irrealistische verwachtingen hebben van het kennis en denkniveau hebben. Ik denk dat je in een gemiddeld scrumteam 1 a 2 architecten nodig hebt, en voor de rest ontwikkelaars en programmeurs. Iemand moet de grote lijn in de gaten kunnen houden en de integratie aspecten bewaken en je hebt mensen die de diepte in duiken en in het team alles delen.
@Louis
Als je er niet zeker van bent dat eigenlijk elke programmeertaal hetzelfde is moet je wellicht de boeken van Dijkstra nog maar eens (na)lezen.
En dat Windows een geval apart is heeft er gewoon mee te maken dat Microsoft er alles aan doet om hun vendor lock-ins willen verdedigen. Dus zul je daar in moeten verdiepen wat nou ook weer niet bepaald rocket science is.
@Henri
Jouw laatste alinea van jouw rant komt nogal denigrerend over. Sta je hier nog steeds achter of ben je met het met me eens dat het ietwat overtrokken is.
Als ITer is het gewoon zaak om qua ontwikkelingen bij te blijven. Maar als dat niet gepaard gaat met een natuurlijke nieuwsgierigheid dan kan je je afvragen of je de passie er (nog) voor hebt. Heb je dat niet meer dan kan je als 40+ altijd nog manager worden.
Peter,
Een reactie wordt vaak geschreven in een moment waarop het onderwerp je frustreert. In dit geval was dat niet anders en dank voor je reactie waarin inderdaad wijsheid in zit. Tussen 2005 en 2009 had ik een software bedrijf en hadden we een sollicitant waar ik geen geloof in had, maar mijn twee compagnons wel. Ik zag onzekerheid, een negen tot vijf mentaliteit en een RSI risico. Ik kon niet verder naast de waarheid zitten, want na een half jaar was hij zijn gewicht in goud waard. De andere kant van het verhaal is de negen andere kandidaten die wel een kans kregen maar waar het totaal anders liep. Hoge recruitment fee, maanden investeren om in te werken en er dan achter komen dat iemand gewoon contraproductief is en dan zijn de rapen gaar. Want je verliest veel tijd en geld en moet ineens weer investeren om de code delen die niet niet reviewed zjn aan te passen omdat er allemaal lijken tussen verstopt zitten.
Johan, je hebt gelijk, je kan het inderdaad als denigrerend lezen en mijn reactie is ietwat overtrokken of gepolariseerd. Waar ik moeite mee heb is dat er veel mensen klagen dat ze geen kans krijgen terwijl ik aan de ene kant allemaal kansen zie, met alles kennis die gratis aangeboden wordt heb je bijna geen excuus om niet in jezelf te investeren. Als je gewoonweg de capaciteit niet hebt om te omscholen dan is dit inderdaad zuur, maar als je al jaren werkt in de IT kan ik me dat nauwelijks voorstellen. Laatst zag ik een huwelijk op de klippen lopen waar er achteraf veel bitterheid bij kwam kijken, maar als je al jaren niet werkelijk doorvraagd wat er bij een ander speelt moet je ook niet raar opkijken als diegene ineens vreemd gaat. Als je 20 jaar in dienst bent bij een bedrijf moet je je ook wel eens afvragen wat er gebeurd als het slecht gaat met het bedrijf en je ontslagen word. Veel ZZP-ers zijn ook niet met hun pensioen bezig (buiten de groep die er wel bezig mee zou willen zijn, maar gewoon niet succesvol is), als die aan het eind van hun carriere gaan klagen dat niemand voor ze klaar staat heb ik daar wel begrip, maar weinig medelijden mee.
Atilla: Ook dank voor jouw wijsheid en er zit ook veel in wat je schrijft. Misschien wil ik teveel. Ik werk in veel omgevingen waarin de snelheid van verandering/groei of krimp erg groot is, daar zijn de ontwikkelaars dus helden. Zeker in een tijd van cloud computing verwacht ik van ontwikkelaars juist wel dat ze storage, queues, webservices, VM’s en dergelijke begrijpen. Het sec programmeren verdwijnt bij grote bedrijven vooral naar het buitenland, dus als je alleen kan programmeren op basis van specificaties dan zit je in de gevarenzone. Daarnaast zie je vaak dat mensen die goede programmeer skills hebben op basis van specificaties, vaak geen oog hebben voor de inhoudelijke business en daarin zit denk ik de kern van mijn betoog. Een organisatie kan succesvol zijn als deze zeer strak georganiseerd is (Amerikaanse stijl), of als de mensen de energie allemaal in dezelfde richting weten te steken.
Dus misschien zoek ik naar mensen die zeldzaam zijn, het alternatief is een strakke organisatie met hoge mate van volwassenheid, maar die zijn weer zeldzaam in combinatie met een hoge business agility.
Ben wat lang van stof, maar door de reacties krijg ik ook weer een realistischer beeld.
@Henri dat wij in een totaal verschillende wereld leven was ons beiden reeds bekend 😉
Ik leef inderdaad in een wereld waarin techniek, kennis van zaken en inovativiteit voorop staan en waarin Scrum gewauwel, en Design Paterns geen discussie vormen maar meer tot gevoel voor de toegepaste techniek vormen.
Het stoort mij gewoon mateloos dat al die dotnet avonturiers volkomen hulpeloos zijn zodra ze niet meer op F5 kunnen rammen of zelf eens een library bij elkaar moeten klikken… basale kennis ontbreekt maar al te vaak.
Om op je vraag in te gaan, ik geef toe mijn lijstje van talen waar ik mij mee bezig houd is niet wat je in kantoorautomatisering verwacht.
Tegewoordig weer veel C, C++ PERL aan mijn kant, maar ik heb in mijn carierre wel ervaring met een ellelange lijst aan talen evenals besturings systemen (en echt niet aleen maar UNOX) gehad.
Ik deel overigens niet de mening dat als je ‘een taal’ kent de andere talen ook kent.
Dat geld slechts zolang toepassingsgebied en syntax enigzinds gelijk is.
OOP coden vereist nu eenmaal een andere gedachtegang als Functioneel coden en een Interactieve website heeft nu eenmaal een andere aanpak nodig dan SignalProcessor
Het hele punt is, dat het allemaal niet zo vreselijk moeilijk is maar dat steeds weer gekozen wordt voor de lowest common dominator, en dat noemen we dan talent.
Ondertussen nog steeds geen bovengemiddelde programmeurs gevonden.
Wat ik niet begrijp is dat ik telkens dit soort berichten lees in de media, maar dat het internet vol staat met vacatures waarin wordt gezocht naar een Senior ontwikkelaar voor een maandsalaris tussen de 2000 en 3000 euro. Ook vind ik het tenenkrommend als er weer eens wordt gesproken over het opentrekken van een “blik ontwikkelaars. Er is totaal geen respect en begrip voor het vak van programmeur. Als je kijkt naar de verhouding Skills versus Beloning dan kom je als software ontwikkelaar er verreweg het meest bekaaid vanaf.