In de ict zijn de kansen goed voor programmeurs. Dat stelt UWV in een recent overzicht van kansrijke beroepen. Het UWV heeft een lijst opgesteld van beroepen met een krappe arbeidsmarkt. Die is samengesteld naar aanleiding van vacatures van begin 2014. Uit de analyse blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ict'ers zijn volgens de uitkeringsinstantie moeilijk te vinden.
Binnen de sectoren ict, overheid en de financiële sector wordt vooral gezocht naar developers/programmeurs voor onder andere Java, .Net en scripttalen, technical specialists, testers, webdevelopers, digital media specialists en accountmanagers op hbo-niveau. Op wetenschappelijk niveau is er vooral vraag naar developers/programmeurs, business analist (onder andere datawarehouse), project managers en securityspecialisten.
Het overzicht is tot stand gekomen op basis van beschikbaar cijfermateriaal over vacatures en werkzoekenden. Het gaat om een analyse van openbare, vaak sectorale rapporten en beschikbare prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).
Tja, een beetje wrang. zoveel werkloze ict’ers.
Maar als je op zoek gaat naar iemand die een beetje kan coden, kom je bedrogen uit. .Net en Java allemaal geen probleem maar daarbuiten houdt het ook wel erg snel op.
Als 55+ er kom je bedrogen uit. Dan voldoe je plotsklaps aan geen enkel profiel meer door je ‘overwaarde’.
Iedereen die ooit een beetje heeft gecodeerd (al is het maar in Basic of in VBA) zou als het goed is omgeschoold kunnen worden tot .Net- of Java-programmeur. Kwestie van discipline en interesse. Bij veel ict’ers ontbeert dan de interesse. Bij veel organisaties het realiteitszin.
Wij leven nu nog steeds in een vragersmarkt, dus de opdrachtgevers bepalen de toon. Ik zie vaak aanvragen voorbij komen die volgens mij het profiel is van degene die net is weggegaan (gestuurd). Zeker in de software ontwikkelwereld met honderden programmeertalen, een magnitude meer aan software frameworks en toepassingstechnieken, is het ridicuul dat je een programmeur gaat vinden die in twee druppels water lijkt op je collega.
Als opdrachtgevers nu eens een bandbreedte opgaven wat ze zoeken. Dus geen versienummers bij specifieke bibliotheken neerzetten en potentiele kandidaten de wil en interesse tonen om “het in de ogen van veel opdrachtgevers ontbrekende kennisdeel” aan te vullen, gaan we een heel eind komen met de mensen die nu langs de kant staan.
Eens met bovenstaand stuk! Er zijn enorm veel vacatures voor .Net- en Java-programmeurs. Dat merk ik zelf ook.
Ik begrijp alleen de reactie van Pascal niet…
Als je kan programmeren dan maakt de taal bar weinig uit. Want als je maar in één taal kan programmeren dan kan je niet écht programmeren.
Tijd voor een herhaling van het PION programma van weleer. Dat heeft vele, goede programmeurs opgeleverd, heel anders dan het Y2k scenario.
Wonderlijk overigens dat er mensen uit India een werkvergunning krijgen om hier in Nederland te werken. Zo goed zijn ze niet dat mensen met die eigenschappen niet in Europa te vinden zouden zijn. Integendeel. Betere mensen zitten nu thuis. Zelfs ‘managers’ uit India komen onshore. Wie is verantwoordelijk voor die werkvergunning? Er behoort er niet 1 te worden afgegeven, maar ze blijven binnenstromen…
@Cobol Crox
De verschillende belangengroepen van de grote ict-bedrijven zijn er verantwoordelijk voor. Die houden elk jaar campagnes om het publiek ervan te overtuigen dat er een groot tekort aan it’es aan komt en dat daarom snel geïnvesteerd moet worden in kenniswerkers van buiten. Die, uiteraard, erg goedkoop zijn (lees: leuke marge voor de grote jongens) omdat ze geen belasting betalen.
Ik zou zeggen, mail eens naar Nederland ICT en vraag ze om uitleg.
Ik ben beschikbaar maar helaas zijn mensen met een beperking niet welkom en niet gewenst. Ook geen testers zoals ik.
2 simpele constateringen:
1. UWV ondersteunt niet bij omscholing naar programmeur
2. het ‘Krapte-overzicht’ stelt zowel voor huidig als voor middellange termijn een krapte aan ICT-projectmanagers op wetenschappelijk niveau (whatever that may be) voor ICT, Overheid en Financiële sector.
Dat is hooguit het geval voor hoog-technische projectmanagement-rollen. Dat wordt pas iets verderop in het overzicht aangegeven.
Je kunt met het overzicht dus alles voorspellen en uitleggen, waardoor de waarde gering is en het weinig toevoegt aan wat we al wisten.
@Atilla Vigh, zo is het maar net !
@Jouk Pols, Er zitten nogal wat ICTers zonder baan, en er is een tekort aan programeurs.
1 + 1 = 10 zou je denken, maar niets van dat alles.
Er is een vrij grote vraag naar dotNet en java kloppers, Atilla geeft al aan dat die best te vinden zijn als je maar een beetje realiteitszin hebt.
Maar ben je op zoek naar lui die wat anders dan dotNet of Java op een fatsoenlijke manier kunnen coden… of nog hoger gegrepen je bent op zoek naar lui die zonder Visual Studio of Eclypse nog iets kunnen produceren, dan blijkt ineens dat de vijver wel heel erg droog staat !