In de ict zijn de kansen goed voor programmeurs. Dat stelt UWV in een recent overzicht van kansrijke beroepen. Het UWV heeft een lijst opgesteld van beroepen met een krappe arbeidsmarkt. Die is samengesteld naar aanleiding van vacatures van begin 2014. Uit de analyse blijkt dat met name in specifieke technische functies momenteel weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ict'ers zijn volgens de uitkeringsinstantie moeilijk te vinden.
Binnen de sectoren ict, overheid en de financiële sector wordt vooral gezocht naar developers/programmeurs voor onder andere Java, .Net en scripttalen, technical specialists, testers, webdevelopers, digital media specialists en accountmanagers op hbo-niveau. Op wetenschappelijk niveau is er vooral vraag naar developers/programmeurs, business analist (onder andere datawarehouse), project managers en securityspecialisten.
Het overzicht is tot stand gekomen op basis van beschikbaar cijfermateriaal over vacatures en werkzoekenden. Het gaat om een analyse van openbare, vaak sectorale rapporten en beschikbare prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).
@Johan Wat ik eigenlijk bedoelde, je hebt det taal maar ook waar je tegenaan ontwikkelt. Of je nu met Javascript voor een web browsers ontwikkelt, met .Net voor Windows, Java voor de JVM of C voor Unix: de talen lijken veel op elkaar maar je zal ook die omgevingen moeten kennen. Dus ga je over dan zul je je aanloop nodig hebben maar dat geldt nog het meest voor het vatten van de bestaande software.
@Henri Vreemde redenatie over programmeren en specificaties. Je zal toch als programmeur moeten weten wat je moet maken, noem het specificaties. Kennis van domein waar je voor programmeert zeker wenselijk en noodzakelijk maar als ik dan begrijp dat in het buitenland ontwikkelen de trend is, dan snap ik daar heel weinig van. Die mensen zul je zeker moeten laten weten wat de specs zijn en die moeten ondubbelzinnig zijn want ik verwacht niet dat in een land hier ver vandaan wel die domeinkennis aanwezig is. Ik zie programmeren dan ook niet als een alleenstaande activiteit daar hoort ook analyse en ontwerp bij. Maar of dat in de praktijk ook zo is? Als ik het zo lees dan denk ik bijna de progammeur is domoor die niets weet en niet kan denken en alleen code mag kloppen. Daar past het zo goedkoop mogelijk ontwikkelen in het buitenland wel in. Maar is dat laatste inmiddels niet op zijn retour? Ik zie het vak van ontwikkelaar nog niet op zijn retour.
@Atilla, @Henri, @Pascal Lastig te vinden de ICT mensen maar nog lastiger te beoordelen en mensen hebben tijd nodig om zich erin te werken. Je zal ze niet vinden de mensen die in ene inzetbaar zijn en alles weten. Want dat is ook ict, er is meer dat je niet weet dan dat je wel weet. Je kan alleen maar hopen op gevoel voor de bal.
@Piet De beloning is misschien een punt al denk ik dat er respectabel verdiend wordt. Pijnlijker vind ik dat technisch uitvoerend personeel zelden betrokken worden bij het beslissen over en het bedenken van nieuwe ontwikkelingen. Ik denk dat het niet vaak gebeurt dat er aan technische mensen gevraagd wordt, wat vind jij er nou van? Er wordt wel eens gesproken van de business vs ict maar ik denk dat er binnen die ict ook een scheiding is. Beslissers en bedenkers uit de meer bedrijfskundige ict hoek vs technisch uitvoerende ict’ers. Ik hoop dat er bij de verhoren bij de ICT commissie ook nog een keer uitvoerende techneut van de onderzochte projecten aan bod komt. Serieus nemen van uitvoerend personeel blijkt niet als je hoort spreken over een blik ontwikkelaars of nog erger handjes. Dat is een denigrerende houding zonder verstand van zaken.
Heel goede discussie heren, daarom hoop ik ook dat we naar een vraag-en-aanbod markt waarin in bandbreedtes wordt gematched. Waarin er er in de lacunes van de aanvraag, direct een op maat gemaakte training/bijscholing wordt aangeboden, zodat de totale prijs van de inhuur/aanname voor de opdrachtgever bekend is.
Dit stuurt zowel de aanbeider als de vraagkant in daadwerkelijke matchingsvoorstellen. Het zou leuk zijn als alle “echte” vacatures (dus niet de vele hagel excertities van organisaties) in een database zouden zitten. Als we dat ook doen voor alle (individuele) aanbieders, komen misschien er heel verrassende resultaten uit.
Nu lees ik vaak dat we een tekort van dit hebben en dan weer van dat. En dat op maandbasis. Ik geloof daar geen hout van. Ons vakgebied is te breed en interessant om op deze manier verloren te laten gaan. Er is voor die formele kleine 13.000 werkloze ICT-ers volgens mij voldoende employ, alleen de vragers en aanbieders moeten efficienter elkaar kunnen en veel belangrijker willen vinden.
NL heeft wat programmeren betreft een eer hoog te houden. De tweede plek op de lijst van invloedrijkste computerwetenschappers volgens Pantheon ( pantheon.media.mit.edu/rankings/people/all/COMPUTER%20SCIENTIST/-3000/1950/25 ) is vooralsnog in handen van de Nederlander Edsger Dijkstra. Hij werd wereldberoemd met zijn ideeën over gestructureerd programmeren, die in de meeste programmeertalen navolging vinden. In 1972 won Dijkstra de Turing Award, een prestigieuze prijs in de informaticawereld. De orginele dictaten van Edsger Dijkstra zijn nog te downloaden van alexandria.tue.nl/extra1/dictaten/wiski/732177.pdf Hierin is te zien dat goed programmeren een wiskundige bezigheid is.
@Atilla, volgens mij sla jij de spijker op z’n kop met de opmerking dat de vragers en aanbieders efficiënter elkaar moeten kunnen vinden.
In ons beroep hebben we zeer veel met recruiters te maken, die naar mijn mening slecht het rijtje met wensen kunnen aanvinken als ze een sollicitatie op een vacature krijgen, terwijl er geen rekening mee wordt gehouden hoe snel een sollicitant de niet aanwezige kennis kan leren.
In een van de reacties kwam ik echter ook al tegen dat de werkgever niet naast de fee die hij betaald aan de recruiter ook nog eens de kosten voor zijn rekening wil nemen als een nieuwe werknemer niet direct volledig inzetbaar is.
Lastig inderdaad, daarom probeer ik maar te zoeken op de sites van bedrijven zelf, in de hoop daardoor de recruiters-fee voor de werkgever uit te sparen en het zo mogelijk maken mijn opleiding/inwerkperiode te bekostigen.