Tape blijft een ongekend veilig opslagmedium, van zeer hoogwaardige kwaliteit. Door cloud neemt de vraag naar offline opslag juist toe. Met het oog op enorme groei aan data, zowel gestructureerd als gestructureerd, ligt er voor de tapemarkt een aantrekkelijke groei in het verschiet. Dat stelt Peter Benedick, directeur/oprichter van Backupned, leverancier van backupdiensten in Oosterbeek. Hij kan zich soms ergeren aan partijen die roepen dat 'tape dood is'.
Backupned regelt al zo’n twintig jaar vanuit een omgebouwde atoombunker in Oosterbeek tape-backup voor klanten en aanvullende diensten als datavernietiging en archivering en tapeverkoop. ‘Mensen vragen mij wel eens’, zegt Backup-eigenaar Peter Benedick: ‘Tape: dat is toch ouderwets; hoe kun je daar nu van leven? Alles gaat toch naar de cloud.’
Maar, vervolgt Benedick, het blijft een ongekend veilig opslagmedium, van zeer hoogwaardige kwaliteit. ‘Je merkt juist dat door de cloud de vraag naar offline opslag toeneemt. Zeker met de huidige berichten over beveiligingslekken op internet, de spionageperikelen door de NSA en andere geheime diensten en de onduidelijkheid onder welke wetgeving die data staan. Klanten, die hun data in de cloud hebben staan, willen als extra zekerheid hun langetermijnarchief op tape offline bij ons neerzetten. Zonder dat iemand anders er bij kan. Bovendien komt er Europese privacyregelgeving aan die bepaalt dat je informatiehuishouding in de cloud op orde moet hebben.’
LTO
Backupned werkt met tapes en tapepools van Fuji, variërend van LTO 4 tot LTO 6; LTO 7 en 8 zijn in ontwikkeling. LTO staat voor Linear Tape-Open, een magnetische opslagtechnologie voor data op tape. LTO-versie 6, die in 2012 uitkwam, maakt het mogelijk om maximaal 2,5 TB aan vergelijkbare data in een cartridge op te slaan. Per seconde kunnen er 160 MB ongecomprimeerde data worden weggeschreven op de tape.
Benedick: ‘Wij adviseren klanten voor langetermijnarchivering LTO 6 te gebruiken. Dan heb je minder tapes nodig. Maar de tapevolumes blijven groeien. LTO 7 en 8 zijn in ontwikkeling, waarbij opslag tot 32 TB voor mogelijk wordt gehouden. Met het oog op de enorme data-aanwas, zowel gestructureerd als ongestructureerd, neemt de vraag naar opslagmedia alleen maar toe. Seagate voorspelde laatst dat de opslagbehoefte in 2020 zo’n zes zetabyte zal zijn.’
Tape is niet dood
Met het oog op die ongelooflijke groei aan data ligt er voor de tapemarkt een aantrekkelijke groei in het verschiet, stelt Benedick. Hij kan zich soms ergeren aan partijen die roepen dat ’tape dood is’. ‘Zo’n verklaring komt dan meestal uit de hoek van de leveranciers van harde schijven’. Dat is puur eigen belang: ze willen zo veel mogelijk discdrives laten zoemen. Maar tape heeft nog steeds een belangrijke functie, zeker ook nu met de inzet van kleine maar ook hele grote tape library’s waarin de data online benaderbaar zijn. De grootste tape library kent honderdduizend ‘slots’, wat staat voor het aantal tapes in die library. Tapes doen tegenwoordig qua functionaliteit en kwaliteit niet meer onder voor disks.’
Benedick gelooft veel meer in dataclassificatie en een combinatie van opslagmedia. Bedrijven kiezen doorgaans in een mix ervoor om zo’n derde van de data op tape op te slaan. In zijn ogen moeten bedrijven en instellingen vooraf bepalen welk type informatie geschikt is voor welk medium op basis van aspecten als beschikbaarheid, betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en vooral kosten. Dan kunnen ze een goede keuze maken voor online/offline.
Op grond van zo’n classificatie valt te bepalen welke data in de cloud kunnen, in huis moeten blijven en offsite moeten worden opgeslagen en welke opslagmedia daarvoor geschikt zijn, vervolgt hij. ‘Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat er voldoende disken, tapes en tape library’s zijn. Het is niet voor niets dat grote concerns als IBM, Oracle, HP en Fuji volop investeren in tapes en library’s en een partij als Google een grootgebruiker is. Bovendien: een ontwikkeling als ‘solid state drives’ is mooi maar vooral bedoeld voor de bovenkant van de markt en het is peperduur. Tweederde van de data worden zelden geraadpleegd. Tape-opslag is veel goedkoper.’
Uitbreiding
Backupned zit soms in een spagaat. Benedick zou in zijn enthousiasme het succes van zijn bedrijf en de verdere groeiplannen best van de daken willen schreeuwen, maar dat past niet bij de aard van zijn bedrijf. ‘Wij zijn stilletjes in de markt actief, maar bedienen inmiddels wel de top van het bedrijfsleven en de overheid. Alleen kunnen wij daarover niet op de trom slaan. Anonimiteit en integriteit staan voorop. Zo kunnen wij niet de inhoud van de tapes raadplegen. Klanten vertrouwen ons hun data toe, maar willen niet dat iedereen dat weet. Stel ook dat er een tape van Backupned op straat ligt, dan zijn wij ’s avonds gast aan tafel bij Pauw & Witteman.’
Dat neemt in zijn ogen niet weg dat beperkte marketing wel mogelijk moet zijn. ‘We zijn geen nieuwkomer meer en hebben onze sporen verdiend als betrouwbare dataopslag-dienstverlener. We willen het succes verder uitbouwen. Bijvoorbeeld door internationale uitbreiding in België en Duitsland. Wij hebben kortgeleden een atoombunker in Dedemsvaart in Overijssel gekocht en gaan die net zo inrichten als onze huidige ‘schuilplaats’. Van daaruit kunnen we ook de Duitse markt bedienen.’
Bolwerk
Lees ook het achtergrondverhaal over de omgebouwde atoombunker in Oosterbeek:
“Hij kan zich soms ergeren aan partijen die roepen dat ’tape dood is’. ‘Zo’n verklaring komt dan meestal uit de hoek van de leveranciers van harde schijven.”
Alsof de Heer Benedick niet voor eigen parochie preekt…
@frank
Misschien preekt de heer Benedick voor eigen parochie maar tape is inderdaad nog lang niet dood. Zelfs als je de tapehandeling opneemt in het kostenplaatje is het nog steeds het goedkoopste medium voor archivering. Nadeel blijft echter de leestijd, herstellen van tape duur minimaal een factor 5 langer dan het schrijven en vaak nog meer. Het is dus de RTO die voor de opkomst van disks in back-up procedure zorgt, tenminste als je omgekeerd rekent.
Hoewel LTO nog veel gebruikt wordt zijn er opkomende alternatieven zoals removable harddisks (RDX), niet iedereen heeft tenslotte fysiek gescheiden datacentra. En zeker voor kleinere datasets kan dit een economische oplossing zijn met als voordeel een betere RTO.
@ Peter,
Ik deel je mening dat tape nog bruikbaar is. Alleen wie garandeert mij dat ik over 10 jaar nog mijn data kan terughalen? Daarvoor is de software die gebruikt is om het veilig te stellen van groot belang. Ook moet de gebruikte tape technologie nog in te lezen zijn. LTO heeft het geluk dat het minimaal 2 generaties downwards compatible is. Maar ook dit is een aandachtspunt om goed rekening mee te houden.
Ruud er is zat software die niet onderhevig is aan modegrillen.
En zeker als de sources beschikbaar zijn is enkel de hardware een factor om rekening mee te houden.
@ Pascal,
Ik zeg ook niet dat er geen software is die het in een open formaat kan opslaan. Alleen zijn er nog genoeg organisaties die hier geen gebruik van maken. Dus vandaar dat dit in mijn optiek een punt van aandacht is wat nog te vaak wordt vergeten.
Een open formaat zorgt er helaas ook vaak voor dat het compressie en deduplicatieratio minder optimaal is.
Natuurlijk spreekt Benedick voor eigen parochie maar hij verkondigt daarbij geen aperte onwaarheden of halve leugens. Wij merken als tape specialisten zelfs een groei op in het tapegebruik. Er is zelfs redelijk verse aanwas op te merken nu ook de Broadcast industrie steeds vaker data van blu-ray naar tape verhuist.
Ik vind het nog steeds een heerlijk medium met veel efficiënte mogelijkheden en dus nog lang niet klaar.
@Harold
‘…als tape specialisten…’
Dat je een groei waarneemt is natuurlijk niet zo gek als datavolumes explosief groeien, je verkondigd geen aperte onwaarheid maar wel een halve.
Kijkend naar handling kosten is tape als backup medium misschien efficient maar als oplossing verre van dat. Alleen het feit dat er 5 keer per week een auto rijdt om tapes off-side op te slaan is gezien huidige brandstofkosten een vrij dure bezigheid aan het worden. En dan laat ik nog maar even buiten beschouwing of je eisen RTO er wel mee haalt, weinig succesverhalen hiervan gehoord bij uitwijktesten.
De vraag is niet hoe duur het medium is maar hoe veel waarde je data heeft:
http://www.slideshare.net/edekkinga/data-veiligstellen-is-nog-een-hele-klus
In navolging tot Ewout heb ik hier ook al meerdere keren iets over geschreven:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4635530/1277017/wijze-van-opslaan-bepalend-bij-veiligstellen-data.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4564285/1277017/veiligstellen-van-data-is-nog-een-hele-kunst.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4349042/1277017/de-zorgverzekering-van-de-ictomgeving.html
“LTO heeft het geluk dat het minimaal 2 generaties downwards compatible is. Maar ook dit is een aandachtspunt om goed rekening mee te houden.”
Geluk? Twee generaties is niet zo veel. In tijd gemeten.
Generaties volgen zich in computerland soms nogal snel op.
Maar natuurlijk kan je ’t verplaatsen naar LT8 zodra LT5 wordt uitgefaseerd.
Peter Lake,
Goede aanvulling je moet hier natuurlijk wel rekening mee houden.
Een technologie refresh door middel het migreren van LTO xx naar LTO xx komt dus in 15 jaar tijd zeker voor. Maar hier kan je vooraf dus rekening mee houden om het iedere xx jaar te doen. Andere tactiek kan zijn om een oudere LTO drive op de plank te houden. Maar dan loop je risico met support. Het apparaat kan ondanks je het niet gebruikt natuurlijk stuk gaan.
Ook speelt de software een grotere rol die menigeen denkt. Want het in open format opslaan is leuk. Maar is dat open format over 15 jaar ook nog zo open? En kan ik mijn data gecreeerd in SQL xx ook inlezen in SQL xx nog gebruiken?
Er komt dus veel meer bij kijken dan een tape 15 jaar in een atoombunker opslaan.