Iedere tester raakt vroeg of laat betrokken bij projecten die een zware politieke lading hebben. Verschillende stakeholders met uiteenlopende belangen proberen zowel in het openbaar als onder water hun eigen belang te laten prevaleren. Dit kan leiden tot een uitdagend spel waarin je als welwillende tester verstrikt kan raken in een web van conflicterende belangen en verborgen agenda’s.
Hier zijn een aantal tips om niet te verzanden in dit politieke spel en daarmee je persoonlijke effectiviteit binnen de projectorganisatie te behouden:
- Waar verschillende partijen (leveranciers, klanten, et cetera) samen moeten werken, spelen uiteenlopende belangen een rol. Hoewel vanuit het project een gezamenlijk doel wordt gesteld, zal iedereen ook zijn eigen belangen hoog op de agenda zetten. Het verschil in belang tussen een leverancier en een opdrachtgever ligt regelmatig mijlenver uit elkaar. Het loont om jezelf in de beginfase van iedere project te verdiepen in de stakeholders en de belangen die deze vertegenwoordigden. Soms zijn die belangen tegenstrijdig ten opzichte van het doel dat met het project wordt nagestreefd. Dit zijn vaak belangen die zich onder water bevinden en niet openlijk gedeeld worden.
- Ieder testtraject brengt bevindingen met zich mee. Het nieuws van een showstopper kan een hoop onrust veroorzaken. Zowel binnen als buiten de projectorganisatie. Mocht deze showstopper later onterecht blijken, dan komt de onrust op jouw conto. Zorg ervoor dat je mensen inlicht, maar houdt rekening met het feit dat onrust meer gevolgen kan hebben dan een showstopper zelf. Houdt de kring waarin je een showstopper meldt daarom klein en voorkom dat het roddelcircuit negatieve energie verspreidt.
- Negativisme is ‘killing’ binnen een projectorganisatie. Als tester zie je vaak de minder positieve kanten van een project. Bevindingen kunnen, (afhankelijk van de impact) een negatieve invloed op de kosten en doorlooptijd van een project hebben. Het is gemakkelijk jezelf als tester te laten verleiden tot cynisme en een negatieve houding. Dit is echter iets waar je doorgaans in een later stadium op afgerekend wordt. Vaak omdat je niet in de zogenaamde ‘meewerkmodus’ zat. Neem de tijd om na te denken over je wijze van communicatie (zowel verbaal als non-verbaal). Laat zien dat je beschikt over een positief kritische houding en zorg dat je bereid bent oplossingen aan te dragen. Ga nooit met een probleem naar je projectmanager zonder zelf na te denken over een oplossingsrichting en deze in het projectteam te bespreken.
- Probeer niet aan iedere constatering een waardeoordeel te koppelen. Feiten spreken voor zich. Een stuk functionaliteit is niet ‘slecht gebouwd’, maar wijkt af van de vooraf bepaalde specificaties. Je mening kan voor een project van toegevoegde waarde zijn, maar vraag je altijd af of deze op dat moment op prijs wordt gesteld en constructief bijdraagt aan het succes van het project. Geef vanuit je rol een goede weerspiegeling van de risico’s en laat het maken van beslissingen over aan de mensen met het juiste mandaat.
- Binnen iedere projectorganisatie is het in zeker mate belangrijk om verwachtingen van collega’s evenals van jezelf op een goede manier te managen. Als tester ben je vaak het meest actief in de kreukelzone van een project. Dit komt voort uit het feit dat testers vaak pas in het laatste stadium van ontwikkeling betrokken worden. Daardoor bevinden zij zich tussen bouw en live-gang en wordt de druk steeds hoger (uiteraard indien vertragingen zich voordoen). Doordat testers hun rol vaak in deze setting vervullen is het van belang om constant aan te geven wat wel en niet te realiseren valt, vanuit je rol en binnen het gegeven tijdsbestek. Niets is zo vervelend als wanneer jij ’om vijf voor twaalf’ de spelbreker moet zijn die het werk niet afgerond krijgt.
- Hoewel het klinkt als indekken en afschuiven, is het belangrijk om altijd je testdocumentatie op orde te hebben. Niet alleen bewijslast wat betreft de uitvoering van je testen, maar ook van je communicatie. Je wilt niet verzanden in ‘welles nietes’-discussies over wie wat wel of niet gedaan en gezegd heeft. Dit kan voorkomen worden door de juiste informatie vast te leggen en bespaart tijd en energie die beter besteedt kan worden.
- Het omgaan met conflicterende belangen kan zijn tol eisen en energie kosten van een ieder binnen het project of de organisatie. Daarom is het altijd zaak om (ook) dingen te doen waar je energie van krijgt. Zorg ervoor dat je de leuke aspecten van het werk (zowel individueel als team) ten volste benut en hier je energie uithaalt om scherp te blijven.
Samengevat; de lijst met tips en tricks voor een succesvolle rol als tester in een ‘slangenkuil’ is eindeloos. Positionering van belangen en het managen van verwachtingen zijn van groot belang. Daarnaast is het hooghouden van je energielevel een groot goed. Al het bovengenoemde is zeker geen compleet beeld van wat het behelst om het politieke spel succesvol te spelen. Toch kan het een goede basis vormen om als tester je weg te vinden in een politieke jungle. Kijk daarbij vooral wat je zelf kan veranderen in jouw rol of positie binnen een project.
Deze opinie is geschreven in samenwerking met Giel Coomans, test professional bij Identify.
@Danielle
1. Betreffende politieke spelletjes vraag ik me af waarom er nog een projectmanager nodig is.
2. Als er geen bevindingen uit een testtraject komen heb je gewoon niet goed genoeg getest.
3. Zie punt 1, slecht projectmanagement is slecht projectmanagement en kun je niet oplossen.
4. Werkt wel of werkt niet is een constatering en geen waardeoordeel, consequenties zie punt 1.
5. Verwachtingen zijn onuitgesproken requirements, als we ze konden ruiken zou het stinken.
6. Slechte planning is ook weer gewoon een vorm van slecht project management, zie punt 1.
7. Als bewijslast als belastend gezien wordt dan zegt dat wederom genoeg over management.
8. Wanneer het leuk (en makkelijk) zou had management het zelf wel gedaan, welkom in de wereld.
Verwachtingsmanagement is een Sinterklaas proces, je kunt niet alles krijgen van het verlanglijstje als de beurs te klein is;-)
Tja, ik ook wel zo mijn bedenkingen.
Waneer je een techneut wordt gevraagd om een oordeel, moet je die niet van negatieve instelling betichten als deze op voorhand een techniek afwijst.
Waneer de betreffende techniek blijkt te falen moet je niet die zelfde techneut op zijn donder geven omdat hij je niet gewaarschuwd heeft.
Been there done that more than one’s.
Dat het is in politiek gevoelige omgeving anders lijkt te zijn komt gewoon doordat er sprake is van prestige ipv kundig beleid.
@Ewout,
De auteur geeft “een aantal tips om niet te verzanden in dit politieke spel en daarmee je persoonlijke effectiviteit binnen de projectorganisatie te behouden”
Jouw opmerkingen doen daar niet aan af.
@felix
Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist zei een cabaretier ooit want het ontkennen van risico’s is tot een kunst verheven zoals we de laatste tijd steeds vaker merken met ICT projecten. In veel projecten is het dus niet gewenst om over risico’s te praten en wanneer dit toch gebeurt, wordt de aandrager als negatief betiteld. Enig idee hoe ‘dode vis’ projecten ontstaan?
No offense naar de auteur maar er is nog weleens sprake van een ‘can do’ mentaliteit van management zonder ruggespraak met het team dat het moet doen. Of nog erger, de Delphi methode wordt wel toegepast maar commercieel aangepast waarna je direct al op achterstand begint.
Politieke projecten zijn als de Euro, beloven dat we ons geld van de Grieken terug krijgen met rente maar ondertussen weten dat het niet zo is.
@ Pascal,
Helemaal mee eens. Het vroegtijdig aangeven van eventuele obstakels heeft ook zo zijn voordelen. Een goede PM zal dan het probleem adresseren en op laten lossen door iemand anders. En de tester kan dan verder met andere werkzaamheden.
In testprojecten is het belangrijk dat er de juiste mix aan mensen beschikbaar is. Mensen met IQ voor het testen en troubleshoten en mensen met EQ om de coordinatie en communicatie te doen.
@ Ewout,
Je haalt een paar valide punten / tegenwerpingen aan. Dit soort lijstjes zijn in mijn optiek altijd erg theoretisch. De praktijk is vaak altijd anders.
Kwestie van je rol goed definiëren en die ook actief bewaken. Vooral t.a.v. de projectmanager.
Helemaals mee eens Johan.
De projectmanager speelt hier een zeer belangrijke rol. Die moet dit bewaken en de tester moet vooral doen waar hij of zij goed in is.
Dit artikel gaat niet over hoe je als bedrijf met projecten zou moeten omgaan. Het gaat over maximaal rendement als indivuele tester in een bestaande (politieke) omgeving met druk om software op te leveren. Iets waar ieder freelance of gedetacheerde tester elke dag mee te maken heeft
Ik vind het een leuk en interessante bijdrage. Het gaat over de rol en houding van de testprofessional, niet om de projectorganisatie. Projectmanagers en politiek krijg je er bij, dat zijn externe factoren waar je niets aan kunt veranderen. Het is aan jou als testprofessional hoe je daar mee om gaat.
Naar mijn mening moet je het artikel ook vooral zo lezen: wat kun je zelf doen en hoe is je eigen houding/ rol en wat zijn de zaken waar je zelf geen of weinig invloed op hebt? Idealiter werk je in een project waar geen politiek of tegenstrijdige belangen spelen. Maar als ze er wel zijn, is het aan de testprofessional om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zowel voor zichzelf als voor het project.