Een ict-benchmark biedt veel inzicht in de kosten en het gebruik van ict-middelen. Hiermee is het een goed instrument om (financiële) besluiten te nemen en de ict-organisatie te sturen. Het verzamelen van de benodigde data is echter arbeidsintensief. Dit leidt tot lange doorlooptijden van het onderzoek. Ook de kwaliteit van de opgeleverde data vertoond vaak gebreken. Ratio Consultants heeft het verzamelen van deze data weten te automatiseren.
Hierdoor vallen genoemde nadelen weg. Daarnaast biedt de aanpak van Ratio Consultants aanvullende voordelen waardoor met de uitkomst meer gedaan kan worden dan met een traditionele benchmark. Dit heeft geleidt tot een nieuw product: Ratio ICT Kosten Scan, oftewel Riks, een totaal aanpak om inzicht te krijgen in ict-kosten, gebruikte middelen en kwaliteit.
Ratio Consultants heeft bij diverse klanten in verschillende branches ervaring opgebouwd met zelflerende tools en big data-concepten om benchmark-data te verzamelen. Doordat hiermee de kwaliteit van de data beter is en ook de snelheid van verzamelen hoger is, levert dit direct een aantal voordelen op: Adviezen en aanbevelingen zijn specifieker en gericht op het onderliggende probleem in plaats van op symptomen, sneller en daarmee beter aansluitend op de actualiteit en tenslotte bespaard het de organisatie veel tijd. Hiermee komt een einde aan de lange invullijsten.
Dezelfde tools bieden hulp bij het rubriceren en analyseren van de verzamelde data. Riks maakt het daarom ook mogelijk om toekomstscenario’s door te rekenen. Zo biedt het bijvoorbeeld de mogelijkheid om binnen een Windows XP-omgeving, per user aan te geven welke applicaties worden gebruikt. Waarna op basis hiervan een transitieplanning wordt opgesteld inclusief een kostenberekening voor de nieuwe omgeving. Daarnaast maakt de verregaande automatisering van Riks het mogelijk om dezelfde exercitie periodiek, bijvoorbeeld maandelijks uit te voeren. Een aanvullende module (Riks2) maakt het mogelijk om de ict-kostprijs per user, afdeling en productlijn uit te rekenen.