Er wordt steeds vaker over software gedefinieerde netwerken (sdn) gesproken als een complete end-to-end, gecoördineerde virtuele infrastructuur die voldoet aan de groeiende behoefte aan flexibiliteit en automatisering voor het optimaal leveren van toepassingen. Deze infrastructuur zorgt ervoor dat applicaties en het fysieke netwerk kunnen samenwerken. Zo krijg je een gebruikerservaring van hoge kwaliteit en een optimaal gebruik van bronnen.
In dit verhaal kijken we hoe sdn een brug kan slaan tussen de netwerkwereld en de nieuwe virtuele toepassingenwereld middels het definiëren van een kader dat gestandaardiseerde verbindingen gebruikt tussen toepassingen en netwerken.
Tegen 2015 zal het aantal slimme telefoons wereldwijd verdubbeld zijn naar twee miljard, m2m-netwerken (machine-naar-machine) zullen tegen 2017 meer dan 85 miljard dollar waard zijn en ‘big data’-volumes verdubbelen elke twee jaar. Het inzetten van software gedefinieerde netwerken (sdn) is de enige manier om de uitdaging van deze massale groei aan data aan te kunnen. De klassieke architectuur van uitbreiding door simpelweg meer kastjes en bandbreedte toe te voegen is duur en gebruikt slechts 10 procent van de netwerkcapaciteit. De netwerken van de toekomst hebben intelligentie nodig die is ingebouwd in de infrastructuur die het niveau van dienstverlening verschaft afhankelijk van de toepassing en de vraag, niet van het aantal switches.
De lijst van media-applicaties op it-basis groeit maar door. Van digitale media en toepassingen voor de gezondheidszorg tot streaming van videomateriaal en cloud opslag. Voor de gebruiker, met een smartphone, tabletcomputer en een laptop, worden real-time, tijdskritische applicaties, zoals video, steeds meer aan de gang gehouden aan een hogere standaard dan toepassingen als e-mail waarbij aflevering niet vanzelfsprekend is. De behoefte aan ervaringskwaliteit op aanvraag is een probleem dat steeds duidelijker wordt naarmate de vereisten van de gebruiker zich blijven ontwikkelen.
Daar komt de groei van m2m-technologie bij, zoals verzekeraars die op basis van gebruikersinformatie werken, waarbij gebruiksgegevens worden verzonden vanuit een auto, via het netwerk, naar de verzekeringsmaatschappij. In dit scenario heeft de verzekeraar behoefte aan grootschalige gegevensanalyse om een polisprijs te profileren die overeenkomt met de gebruiken en gewoonten van de bestuurder. Het versturen en analyseren van deze gegevens draagt bij aan de belasting van het netwerk.
Traditionele netwerken zijn overbelast
Al deze toepassingen stellen eisen ten aanzien van de verwerkingscapaciteit van de gegevens en verkeerspatronen die anders zijn dan voorheen. Het resultaat is dat grote en voordurende veranderende gegevensoverdrachten van noord naar zuid, en oost naar west de vele traditionele bedrijfsnetwerken overstelpen.
Het afgelopen decennium is een geheel ontwrichtende technologie ingevoerd in het computergebruik in datacenters. Virtualisatie heeft enorme flexibiliteit opgeleverd, waaronder het dynamisch optimaliseren van bronnengebruik op basis van werkbelasting. Hierdoor zijn geleidelijk aan applicatiearchitecturen ontstaan. Toepassingen kunnen nu worden opgedeeld in componenten die in hun eigen virtuele machinecontainer draaien terwijl ze dezelfde fysieke server delen.
Virtuele machines die een enkele applicatie leveren kunnen worden verspreid over meerdere servers in het datacenter of zelfs tussen datacentra. Ze kunnen snel verplaatst worden tussen servers voor een optimale leveringsprestatie. Conclusie, virtualisatie heeft een substantiële automatisering en kostenbeperking in het datacenter mogelijk gemaakt.
Helaas heeft deze recente flexibiliteit op computerniveau van het datacenter geen gelijkwaardige capaciteit gevonden binnen het fysieke netwerk. Vandaag de dag is het netwerk van een datacenter zich weinig bewust van de applicaties die verkeer genereren en, in het omgekeerde geval, zijn de nieuwe virtuele besturingssystemen voor applicaties zich niet bewust van de voorwaarden die heersend zijn binnen het netwerk. Dit heeft tot gevolg dat het netwerk en de applicaties gescheiden werken. Elke poging van het netwerk of de applicatiebestuurders – de hypervisor- om het gebruik van de netwerkbronnen te optimaliseren leidt tot suboptimale resultaten.
Verstopping
Dit alles heeft een permanente staat van verstopping gecreëerd die de klassieke weg van uitbreiden middels dure, high-end switches niet kan oplossen. En veel bedrijven kiezen inderdaad voor deze weg: het bouwen van grote netwerken met grote switches, die nog steeds niet in staat zijn om te gaan met verkeerspieken op het netwerk.
Vandaar dat het concept van sdn steeds grotere aandacht krijgt als een levensvatbare oplossing voor het mogelijk maken van levering van nieuwe diensten en betrouwbare applicatielevering in een dynamische infrastructuur.
Waarde van sdn
De sdn-aanpak moet verder gaan dan eenvoudigweg automatische configuratie van netwerkelementen die zich richten op de gehele gebruikerservaring.
Sdn zorgt voor een gecoördineerde aanpak van de netwerkbesturing met daarbij centraal toezicht op de netwerkstatus. Deze gecoördineerde aanpak kan vervolgens worden gebruikt voor het verbeteren van de besturingselementen die werken op beleidsbasis in elk netwerkapparaat, waardoor er goed zicht is op de netwerkstatus door besturingsplatforms zoals hypervisors.
Op dit moment is de aandacht van de industrie gevestigd op southbound application programming interfaces (api’s) die nauwkeurig omschrijven hoe een sdn-structuur communiceert met het netwerk. Een aantal communicatieprotocollen en verbindingen, waaronder bestaande protocollen als Netconf en simple network management protocol (snmp), en nieuwe benaderingen op basis van webdiensten zoals representational state transfer (Restful) en simple object access protocol (soap) worden besproken en kunnen worden gebruikt om dit te realiseren. Openflow is ook zo’n protocol.
Focus op gebruikerservaring
Deze infrastructuur zorgt ervoor dat applicaties en het netwerk zo samenwerken dat ze een gebruikerservaring van hoge kwaliteit leveren. Ook het optimaliseren van bronnen wordt mogelijk.
De ideale oplossing voor het automatiseren van een bedrijfsnetwerk door middel van een SDN-aanpak is het stellen van drie belangrijke doelen:
- Programmeerbaarheid: dit zorgt voor een verbinding tussen de applicatiebesturings- en netwerkbesturingslaag. Hiermee wordt de prestatie van de applicatielevering geoptimaliseerd en de zichtbaarheid vergroot.
- Applicatiesoepelheid: dit zorgt ervoor dat het netwerk automatisch applicaties identificeert en levert, en tevens reageert op elke daaropvolgende actie van virtuele machines. Zo komen de nu beschikbare mogelijkheden vrij voor optimalisatie van de werkbelasting zodat het netwerk zich dynamisch kan aanpassen aan de verkeerstromen van de applicaties. Op deze manier creëer je een gebruikerservaring van hoge kwaliteit.
- Totaalzicht op besturing: dit zal worden bijgehouden door het netwerk middels applicatie- en netwerkbesturingssystemen met een allesomvattend zicht op de netwerkstatus. Hiermee worden beslissingen verbeterd wat betreft het aanpakken van verkeersstromen van een bepaalde applicaties. Ook verbeteren de beslissingen genomen door applicatiebesturingssystemen wat betreft het plaatsen van virtuele machines.
De toekomst
Sdn staat nog in de kinderschoenen en om het effectief te laten werken moeten leveranciers een samenwerkende, open, ‘service first’-benadering aannemen ten opzichte van hun klanten. De voordelen voor bedrijven zullen groot zijn:
- Betere en consequentere gebruikerservaring
- Verbeterde netwerkefficiëntie – gecentraliseerd beheer, betere dienstbeheersing via het hele netwerkframe voor elk apparaat, elke gebruiker of applicatie. Verminderde complexiteit.
- Grote kostenbesparingen op de exploitatie.
- Verbeterde it-flexibiliteit
- Ondersteunt goedkeuring van meerdere leveranciers
- Geavanceerde analyse – van zowel netwerk als zijn prestatie
Het doel van sdn is het automatiseren van het datacenter. Als dit goed wordt gedaan zal er een evolutionaire weg ingeslagen worden naar het leveren van gecoördineerde activiteiten tussen het netwerk en applicatiebesturingsplatforms die zowel nieuwe als bestaande netwerken beslaan. De technologie van Application Fluent Network maakt dit mogelijk door middel van een krachtige beleidsinfrastructuur die op een autonome of op een gecoördineerde manier kan werken. Zo wordt de hele Iitinfrastructuur van een bedrijf aangepast en geoptimaliseerd om naadloos applicaties in werkelijke tijd te ondersteunen. Het is essentieel voor bedrijven, ongeacht grootte, om opdrachtnoodzakelijke applicaties veilig te leveren aan werknemers, waar deze zich ook mogen bevinden.
René Princz-Schelter, directeur voorverkoop en productmarketing bij Alcatel-Lucent Enterprise
Mooi verkooppraatje over hoe geweldig SDN is, maar in de praktijk is het niet meer dan bestaande oplossingen die een nieuwe stoeren naam hebben gekregen.
Dat ben ik niet met je eens chokri. Bij een goede implementatie van SDN zal de beheerder van het netwerk wel degelijk profijt hebben van lagere management lasten. Ik vind het een beetje een kort door de bocht reactie.