De byo-trend is inmiddels niet meer weg te denken uit de actualiteit. We begonnen ooit met bring your own device (byod), daarna kregen we bring your own software (byos). Nu zijn we beland bij bring your own cloud (byoc) en bring your own application (byoa). Byo lijkt inmiddels niet meer op een trend, het begint meer en meer een gewoonte te worden in het ict-landschap. Toch vraag ik mij af; welke letters komen er nog meer achter byo?
Gezien het hoge innovatietempo binnen de ict, is het zeer waarschijnlijk dat we binnenkort een mooie opvolger voor de deur hebben staan. De behoefte aan plaats en tijdonafhankelijk werken wordt alleen maar groter en wordt door de bovengenoemde ontwikkelingen ook steeds makkelijker gemaakt. Het managen van de mobiele trends is eigenlijk een kwestie van het managen van data. Het belangrijkste om daarbij te onthouden is dat je als bedrijf open moet staan voor deze ontwikkelingen en moet proberen altijd voorop te lopen. Houd altijd een vinger aan de pols: wat zijn de behoeften van mijn medewerkers?
Hoewel byos, byoc en byoa nog in de kinderschoenen staan, is het ook belangrijk om na te denken over wat de toekomst ons zal brengen. Ik verwacht namelijk dat byoi, bring your own information, steeds belangrijker gaat worden. Het is een logisch gevolg op alle voorgaande ontwikkelingen. We gaan namelijk steeds meer naar een tijdperk toe, waarin iedereen zijn eigen informatie en data verzamelt. We krijgen steeds meer een Wikipedia-samenleving. Alle informatie moet altijd en overal beschikbaar zijn en het liefst zo samengesteld dat deze informatie precies past bij wat de gebruiker nodig heeft.
Onlangs is het journalistieke initiatief Blendle van start gegaan. Een mooi voorbeeld van de eerste tekenen van byoi. Blendle is het best te omschrijven als een combinatie tussen een digitale kiosk en een sociaal network, waarin de gebruiker zijn eigen nieuws samenstelt. Ik verwacht dat we dit soort initiatieven steeds vaker zullen tegenkomen, ook op zakelijk gebied. Natuurlijk kan ik niet in een glazen bol kijken en ben, net als jij, benieuwd naar wat de toekomst brengt!
Ik neem tegenwoordig mijn eigen lunchpakket mee BYOL. Telt dat ook ?
Wat een onzin wordt hier uitgekraamd, de open informatie maatschappij blijkt nu juist te beven op haar fundamenten omdat niet iedereen lief en aardig is. De discussies die er momenteel gaande zijn over netneutraliteit en de vergaande digitale surveillance laten dit denk wel zien.
“Alle informatie moet altijd en overal beschikbaar zijn en het liefst zo samengesteld dat deze informatie precies past bij wat de gebruiker nodig heeft.”
Daarmee valt ook direct wat af te dingen op het initiatief van Blendle, de struisvogel steekt hier namelijk zijn kop in het zand om tegen de mol te vertellen dat het prachtig weer is. Een gebruiker die zijn eigen nieuws samenstelt – op basis van een profiel in sociale netwerken – is vaak behoorlijk wereldvreemd door de in een eerdere opinie genoemde sociale identiteitstheorie. Informatie kan ook beter betrouwbaar dan altijd en overal beschikbaar zijn, de leugen regeert namelijk nog weleens zoals we nu steeds vaker zien.
De schrijver poneert hier, in navolging van talloze CIO’s, slechts een BOYD juich-verhaal maar verzuimd om kritisch aan te geven wat de risico’s, baten en kosten zijn van dit BOYD beleid.
Nu het algemeen bekend is dat hackers zich gaan concentreren op de smartphone’s, zou het dan geen idee zijn om hier eens bij stil te gaan staan en je af te vragen wat dit beleid in de toekomst voor risico’s met zich gaat meebrengen ?
Qua kosten kon het allemaal weleens erg duur gaan worden:
http://www.techrepublic.com/blog/cio-insights/byod-will-push-up-it-costs-say-tech-chiefs/39748942/
maar zolang Cisco het tegendeel beweert:
http://blogs.cisco.com/news/new-analysis-comprehensive-byod-implementation-increases-productivity-decreases-costs/
is een business case snel en selectief samen te stellen.
Wat hacking betreft, staan we slechts op de drempel van wat er mogelijk is. Software als SAP kan (door de gemiddelde achterstand in technisch onderhoud) nu al op kinderlijk eenvoudige wijze worden gehackt door insiders. De verliezen kunnen weleens substantieel groter worden dan de kosten ten gevolge van het lekken van wat klanten- en creditcard data.
In Amerika is, ik dacht vorig jaar, een (duurbetaalde) medewerker ontslagen omdat bleek dat hij zijn programmeerwerk door een (veel goedkopere) Indiër liet doen: BYOP of bring your own programmer. Kijk, dat mocht dan weer niet.
Als je als country manager niet meer weet waar je op moet inzetten kun je gewoon een stukje in Computable zetten waarin je wat boude stellingen opneemt. Aan de reacties kun je (misschien) wel zien waar het de komende tijd heen gaat. Een soort BYOQ beleid van Computable: bring your own questions.
Ja, als het om BYO* gaat kunnen we er nog wel een paar verzinnen. Er zit vast wel iets tussen dat het helemaal gaat worden.
Mijn eerste idee was de zin kopieren die Ewout ook aanhaalt.
Dit klinkt naar BOYB “Bring your own bullshit”. Kijken we naar facebook dan worden “vrienden” geselecteerd die bij jou “passen” het gevolg is een enprme verarming van je sociale kontakten. Bezoek eens een oudere van 70 of 80 plus en luister naar ervaringen uit een tijd dat er geen PC’s waren.
Praat eens met mensen die een totaal andere instelling hebben en niet meedoen met hypes zoals bijvoorbeeld mobieltjes.
Zo verbreed je je horizon, met alle hypes rond boy… versmal je horizon en wordt je een robot van de consumptie- en reklame-diktatuur.
BYOB, was dat niet Bring your own Beer?
@KJ
BYO is vaak een verkoopmodel voor leveranciers van alles wat maar met netwerk of content te maken heeft. Er circuleert een leuke infographic op internet over de kosten hiervan die zich ook nogal afzet tegen de zogenaamde netneutraliteit. Met Blendle vraag ik me af wat de prijs is van snelheid als ik overweeg dat het nieuws van vandaag gewoon het oud papier is van morgen. Veel interessanter is de informatie die morgen pas nieuws is waarbij het me opvalt dat er meestal nog wel enige vertraging in de vertaling zit;-)