Nederlandse klanten zijn het meest tevreden over de ict-diensten van Tata Consultancy Services (TCS) en Centric. Ict-dienstverlener Centric scoorde in Nederland een algemene klanttevredenheid van 80 procent. TCS behaalde een klanttevredenheid van 78 procent en behaalt op Europees niveau een score van 80 procent. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Whitelane Research. Dat voert jaarlijks een enquête uit onder dertienhonderd cio’s en cfo’s van Europese bedrijven. Daarbij worden 3700 ict-contracten van de 22 grootste Europese dienstverleners beoordeeld.
De onderzoekers toetsen de klanttevredenheid op negen hoofdputen waaronder accountmanagement, dienstverlening, en snelheid. TCS komt in Europa als beste uit de bus op het gebied van algehele klanttevredenheid. 80 procent van de respondenten is tevreden met de dienstverlening van TCS, 14 procent is bovengemiddeld tevreden. TCS kreeg ook de beste beoordeling voor zowel applicatie- als infrastructuurservices, waarbij 81 procent van de ondervraagden in beide categorieën aangaf tevreden te zijn met de dienstverlening van TCS.
Bij afzonderlijke landenstudies scoorde de dienstverlener in tien Europese landen het beste op het gebied van algehele klanttevredenheid. (België en Luxemburg 80 procent. Frankrijk 82 procent, Duitsland en Zwitserland 83 procent, Scandinavië 81 procent en het Verenigd Koninkrijk 78 procent). In Nederland scoorde alleen Centric hoger, tachtig procent klantentevredenheid tegenover 78 procent voor TCS.
Het hogere management is doorgaans veel positiever over de prestaties van ICT dienstverleners dan het operationeel en project management die op dagelijkse basis met deze bedrijven moeten samenwerken. Vooral bij langlopende contracten en bij multisourcing zeggen partijen te streven naar een partnership terwijl daar door uiteenlopende belangen geen sprake van is. Bij TCS (en andere Indiase bedrijven) werkt ook niet mee dat hun Indiase medewerkers onvoldoende getraind zijn in cultuur en communicatie om in een specifiek Nederlandse situatie binnen een specifieke bedrijfscultuur optimaal te functioneren. Met minimale middelen en een minimale inspanning wil men zoveel mogelijk uit de samenwerking halen, terwijl de Nederlandse bedrijven onvoldoende hebben geleerd het maximale uit de samenwerking c.q. het contract te halen. Kortom, deze cijfers zijn relatief en zeggen lang niet alles over de kwaliteit van de samenwerking tout court.
@Bert
Als je over beter cijfermateriaal beschikt dan houd ik me aanbevolen om daar ook over geinformeerd te worden.
Als het hoger management meer tevreden is over de prestaties van ICT dienstverleners dan project- en operationeel management dan moeten die groepen echt eens bij zichzelf te raden gaan. Hoe denkt het hoger management trouwens over die interne groepen?
Zoals jij het stelt zijn die interne groepen blijkbaar best tevreden over zichzelf terwijl het toch echt belangrijker is dat het hoger management over hen tevreden zijn!
Ik ben het eens met Bert en verbaast me dat TCS als de beste uit de bus komt. Ik heb aantal jaren gewerkt met TCS bij een groot bedrijf en het was huilen met de pet op. Als je inderdaad de operationele medewerkers vraagt dan zal de uitkomst zeker anders uitkomen. De hogere manager kijken naar de kostenpost en zien de kwaliteit van HST eindproduct niet. Op langer termijn zullen ze het zeker voelen en dan benieuwd of ze nog steeds TCS verkieze .
Outsourcing of offshoring was ooit een hype maar is volgens mij allang weer op de terugweg. Mijn vorige baan werd opgeheven doordat mijn functie jammergenoeg werd geoutsourced naar een noord Afrikaans land. Ik ben het ook eens met Bert en dit heb ik in de praktijk ook meegemaakt. Destijds gaf elke medewerker op operationeel niveau die ik sprak al aan het niet eens te zijn met de genomen beslissing. Maar het werd door de top doorgedrukt. Ik verwacht dat ze binnen enkele jaren weer terugkomen puur omdat de kwaliteit van de dienstverlening te wensen overlaat en of problematiek met taal- en cultuurbarrieres.
Near shoring begint steeds populairder te worden en daarom verwacht ik dat bedrijven als Centric nog steeds blijven groeien, vooral groeien in kwaliteit van de dienstverlening. Omdat je niet van taal of cultuurbarriere kunt spreken sluit de dienstverlening in hetzelfde land al veel beter aan. In mijn ogen zijn het de kleine dingen die het maken of breken.
http://www.consultancy.nl/nieuws/8448/quint-outsourcingproviders-met-hoogste-klanttevredenheid