Het zakelijk gebruik van tablets groeit sterk. De tablet is ook steeds vaker een concurrent van de pc, in het bijzonder van de laptop. Dat schrijft Computer Profile na onderzoek.
Het gebruik van zakelijke tablets neemt volgens de marktonderzoekers snel toe. Het aantal bedrijfsvestigingen waar zakelijke tablets worden gebruikt is 28 procent gegroeid ten opzichte van 2013. Het aantal tablets per locatie is bijna verdubbeld. Dat stelt Computer Profile na ruim 5500 interviews met afgevaardigden van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers, over het gebruik van eindgebruikersapparatuur.
‘Nu het gebruik van zakelijke tablets sterk aan het groeien is, is de tablet ook steeds vaker een concurrent voor de pc, in het bijzonder de laptop. De pc-markt bestaat voornamelijk uit een viertal producenten’, stelt Computer Profile. Volgens de onderzoekers is ongeveer 49 procent van alle desktops en laptops een systeem van HP. Dat is een procentpunt winst ten opzichte van het jaar daarvoor. HP kent bij bedrijfsvestigingen in het segment middelgrote bedrijven (vijftig tot 250 medewerkers) en instanties uit de publieke sector haar grootste parkaandelen, beiden boven de 50 procent.
Het aandeel van Dell is het hoogst bij bedrijfsvestigingen en locaties uit het segment grote bedrijven (250 tot 2500 medewerkers). De twee segmenten waar Lenovo, de nummer 3 op de Nederlandse markt, zijn grootste parkaandelen kent, zijn multinationals en Fortune 500 organisaties en locaties van grote bedrijven. ‘Zowel Dell als Lenovo zijn ten opzichte van een jaar geleden vrijwel gelijk gebleven in parkaandeel. Met name in de publieke sector scoort Fujitsu het best. Fujitsu zag in totaliteit het parkaandeel in de pc-markt stabiliseren rond circa 4 procent. Het deel van de pc-markt dat valt onder ‘overige leveranciers’ is twee procentpunt gedaald, namelijk van 7 naar 5 procent.’
Thin clients
Het aandeel van desktopcomputers in het totaal aantal systemen is de laatste jaren aan het dalen. Eind 2009 bedroeg het percentage desktops 72 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, eind 2010 was dat nog 69 procent, eind 2011 was dit 67 procent, eind 2012 63 procent en nu is dat verder gedaald naar 61 procent.
Het percentage laptops is gestegen van ongeveer 18,5 procent eind 2010 naar de huidige 22 procent. ‘Naast het toenemend belang van laptops is ook de invloed van thin clients aan het toenemen. Het aandeel thin clients steeg de laatste drie jaar telkens met een procentpunt tot de huidige 13 procent. Kortom, één op de zeven eindgebruikerssystemen betreft een thin client’, aldus de onderzoekers. Volgens hen zal het toenemende gebruik van desktopvirtualisatie ‘ ongetwijfeld’ een belangrijke rol spelen. ‘Hoewel tablets in aantal sterk aan het toenemen is, vormt dit type eindgebruikerssystemen momenteel nog steeds niet meer dan 2,5 procent van het totaal.’
Minder systemen per locatie
Naast een verschuiving in het soort eindgebruikerssystemen zien we ook een lichte daling in het aantal systemen dat op een (gemiddelde) locatie in gebruik is. Voor de geïnventariseerde bedrijfsvestigingen (met vijftig of meer medewerkers) lag in 2010 het gemiddeld aantal eindgebruikerssystemen op 222. In de afgelopen jaren is dat verder afgenomen naar 207 systemen per locatie. De meeste eindgebruikerssystemen worden gebruikt door instellingen uit de publieke sector. Thin clients vormen hier de meest substantiële groep, vooral bij overheids- en zorglocaties.