Veel bestaande computerruimtes in doorsnee kantoorlocaties zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het management van veel organisaties heeft daarnaast weinig vertrouwen in de it-infrastructuur in de organisatie. Een kantoorpand is niet ingericht om een hoogwaardig beschikbare computerruimte te huisvesten.
It-managers moeten tegenwoordig steeds meer met minder budget doen. Applicaties, gebruikers en processen worden daarentegen steeds veeleisender en vragen om altijd en overal toegang. Door de It-omgeving van een organisatie onder te brengen in een datacenter kunnen besparingen worden gerealiseerd op het gebied van voorzieningen en stroomverbruik. Daarnaast kunnen in een datacenter hogere garanties worden geboden op het gebied van bescherming, veiligheid en it-beschikbaarheid. Uit onderzoek van EMC blijkt namelijk dat 36 procent van de managers van bedrijven uit de Benelux geen goed gevoel heeft over die zaken. Maar liefst 61 procent heeft het afgelopen jaar last gehad van ongeplande downtime, een security-incident of dataverlies.
Inkomstenverlies
‘Als bedrijven onvoldoende investeren in informatieprocessen, loopt de beschikbaarheid van hun it-infrastructuur een groot risico’, zegt Corné van Rooij, district manager Benelux en Zwitserland RSA, onderdeel van EMC. ‘Het is dan lastiger om deze te herstellen van mogelijke incidenten, bijvoorbeeld na een ongeplande downtime, security-incident of dataverlies.’
Het onderzoek toont aan welke voordelen bedrijven kunnen behalen als vertrouwen is in en aandacht is voor de it-omgeving. Ook geeft het een beeld van hoe goed bedrijven op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van het verwaarlozen van it-systemen in hun organisatie. De schatting van het gemiddelde jaarlijkse verlies van inkomsten door ongeplande downtime komt op 494.037 dollar. In de Benelux ligt dit zelfs hoger; op 558.661 dollar. Het inkomstenverlies door security-incidenten wordt voor de Benelux geschat op ruim 840.000 dollar en gederfde inkomsten door dataverlies op zo’n 462.000 dollar.
Risico’s
De eisen die aan een hoogwaardige computerruimte worden gesteld, denk aan efficiëntie, beveiliging en energie- en koelvoorzieningen, zijn zo specifiek dat een organisatie die moeilijk optimaal zelf kan faciliteren. De meest geschikte plaats voor een computerruimte is een datacenter. ‘Er zijn veel risico’s in een doorsnee kantoorpand’, zegt Rudi de Visser, business consultant bij Eurofiber, datacenter- en glasvezelleverancier. ‘Zo was een lekkage bij de bovenbuurman de reden voor een van onze klanten om zijn it-omgeving te verhuizen naar ons datacenter in Utrecht.’
Ook stroomuitval door kortsluiting is een risico en wat te denken van de vele mensen die in en uit lopen bij een bedrijf? Medewerkers, andere huurders van een pand, leveranciers, koeriers en schoonmakers hebben veelal eenvoudig toegang tot een gebouw. Een enorm potentieel risico voor bedrijfskritische gegevens en de it-omgeving in zijn geheel.
Vloerbelasting
Een andere tekortkoming van een traditioneel kantoorgebouw is de vloerbelasting. ‘Veel mensen realiseren zich niet dat de vloerbelasting in een kantoorpand andere normen kent dan die in een gespecialiseerd datacenter’, zegt De Visser. ‘Vaak zijn de vloeren in kantoren niet voldoende berekend op het dragen van een computervloer, een aantal 19-inch kasten, koelapparatuur en it-equipment.’
Op het moment dat een organisatie toe is aan vernieuwing van de inpandige computerruimte, zou er kritisch moeten worden gekeken naar de investeringen die moeten worden gedaan. Die zijn enorm om de ingrijpende aanpassingen te kunnen doen die noodzakelijk zijn om de energievoorziening, noodstroom, ups’en en koeling in een pand te vernieuwen. ‘Verhuizing van de it-omgeving naar een datacentrum is dat een reële optie die moet worden meegewogen’, zegt De Visser.
Cold corridor
In een datacenter zijn koeling, vloerbelasting, energievoorziening, noodstroom en ups’en volledig afgestemd op elkaar en op de kerntaak van het datacenter: het huisvesten van it-omgevingen van klanten. Een datacenter kan een hoger niveau van beschikbaarheid en beveiliging bieden dan bedrijven in huis kunnen realiseren. ‘Eigenlijk is een datacenter een goed georganiseerde en zeer efficiënte computerruimte’, vertelt De Visser. ‘Wij kunnen energie inkopen voor een grotere groep gebruikers, waardoor de kostprijs lager is dan wanneer bedrijven het zelf zouden inkopen. Ook de koeling van ons datacenter is efficiënter, met minder verlies aan koelcapaciteit, omdat we gebruikmaken van ‘cold corridors’.
In zo’n koude gang worden warme en koude luchtstromen gescheiden, zodat er minder energie verloren gaat. Niet alleen de koelvoorzieningen worden door meerdere gebruikers gedeeld, maar ook de andere datacentervoorzieningen, zoals branddetectie- en blussystemen, ups-systemen en noodstroomaggregaten. ‘Door het delen krijg je schaalvoordeel en dat levert weer kostenbesparing op’, aldus De Visser.
Beveiliging
De beveiliging van een datacenter is beter dan een organisatie in zijn eigen pand kan realiseren. Datacenters hebben diverse beveiligingsschillen om ongewenst bezoek te voorkomen. ‘Er komen alleen mensen in ons datacenter die allemaal dezelfde intentie hebben’, zegt De Visser, “namelijk het beschikbaar houden van een it-infrastructuur.’ Hij wijst ook op de afspraken die met een commercieel datacenter in sla’s kunnen worden vastgelegd. ‘Die zijn beter geborgd dan een it-manager met zijn eigen it-afdeling en externe leveranciers van computerruimtecomponenten kan realiseren.’
Om kosten te besparen en het risico op ongeplande downtime, security-incidenten en dataverlies te verkleinen zouden organisaties kritisch naar hun it-omgeving moeten kijken. Voldoet de ruimte waar de it-infrastructuur staat aan de wensen en eisen die een moderne omgeving met zich meebrengt of is het bedrijf beter af in een datacenter?
Is dit onderzoek nog ergens online terug te vinden?
Kim interesant artikel.
Ik heb echter wel nog wat kantekeningen op basis van ervaringen met computerruimtes varierend van overmaatse meterkast tot dedicated computercentra van 100*20m²
1) Beveiliging kan in een dedicated computer centrum net zo beroerd zijn als een openbaar toilet !
Ook is het niet altijd nodig data zwaar te beveiligen…b.v. wetenschappelijke data is iha toch al openbaar.
2) Moderne datacentra huisvesten iha systemen op PC basis.
Deze zijn welliswaar hoogwaardig in toegepaste technologie maar kunnen veel beter tegen een stootje dan de oude mainframes die bij een temp verandering van 3’C een week plat lagen.
3) Ook met een dedicated datacentre heb ik meegemaakt dat de boel onderuit ging omdat een graafmachinist even een onhandige aktie had gedaan (ja dubbel internet is er en een agregaat ook maar ja die moest nog aangesloten worden)
De vraag is dus hoe belangrijk is zekerheid en uptime van je systemen,
En hoeveel en welke investering heb je daarvoor over.
Ikben eens benieuwd hoevaak ik dalijk het woordje cloud in de reacties ga terug vinden…
Beste Ruud,
Het onderzoek is hier te vinden: http://netherlands.emc.com/about/news/press/2014/20140224.htm
Beste Pascal,
Dank voor je kanttekeningen. Dat zijn weer mooie aanknopingspunten voor mogelijk volgende artikelen. (en ik zet in op minimaal 10x het woord cloud ;-))
groeten,
Kim Loohuis
In de basis een goed artikel, alle belangrijke aspecten (uitdagingen)van een computerruimte in een daarvoor niet bedoeld gebouw (kantoorgebouw etc.)worden belicht. Alleen jammer dat de geboden oplossing (kom maar bij ons in de cloud)eenzijdig is. door belanghebbenden geschreven en dus commercieel. Wij zijn al meer dan 10 jaar aktief in de realisatie van datacenters en computerruimtes(vanaf 1 19″kast tot 1000+m2) en zijn daar elk jaar drukker mee.
En ja, wat in dit artikel staat is waar. Echter het omgekeerde is ook waar:
In 2013 een nieuwe computerruimte gerealiseerd voor een klant die zijn servers bij Datahouse had staan; Een curator aan de telefoon die binnen 3 dagen een forse geldsom eist anders gaat de stekker eruit, dat wil hij nooit meer meemaken.
Of: een bedrijf besluit in de cloud te gaan. Blijken achteraf diverse systemen niet in de cloud te kunnen (of te mogen). Blijven die dan maar ergens in een kantoorruimte staan? Nee die horen in een computerruimte met op zijn minst hetzelfde beschikbaarheidsniveau als het cloud datacenter.
Ander voorbeelden: een ROC met duizenden leerlingen. De voor de organisatie kritieke systemen staan in een kleine computerruimte, de bulk aan leerlingen applicaties zit in de cloud, perfecte oplossing!!
Wij hebben een computerruimte gebouwd voor Exact in Delft. Een cloudaanbieder pur sang, maar ook zij hebben systemen die ze dus niet in de cloud willen of kunnen hebben.
Laten we nu eens gezamenlijk een artikel schrijven dan heeft de lezer er echt wat aan.
Interessant artikel maar lijkt inderdaad geschreven van “leveranciers oogpunt”. Ik ben erg geintereseerd in een hybride oplossing waarbij je bijvoorbeeld een redundante oplossing realiseert door zowel intern als extern een datacenter (hoe groot of klein dan ook) te organiseren. Je kan dan tevens keuzes maken over het gebruik ervan middels load-balancing, toegangspunt voor thuiswerkers et cetera. Wetende dat er niet één beste oplossing is moet je altijd kijken naar de belangrijkste vraag… “Wat heb ik nodig?” en van daaruit gaan ontwerpen.
Het is relatief. Het in je eigen kantoor huisvesten heeft veel nadelen maar heeft wel als voordeel dat je er direct bij kan. Je apparatuur in een datacentrum stallen ergens aan de andere kant van Nederland heeft als grootste nadeel dat je bij kalamiteiten een flinke reis moet maken om in te grijpen.