Hoe weet je als organisatie met welke aanbieder van colocatie-datacenterdiensten je het beste in zee kunt gaan? Omdat datacenters van gerenommeerde partijen niet of nauwelijks van elkaar verschillen wat betreft de kerncompetenties, draait het veel meer om de vraag of de additionele diensten en kenmerken aansluiten bij de specifieke behoefte van de organisatie.
Betrouwbare prestaties, gemoedsrust, centralisatie van data en kostenbesparingen zijn de meest voorkomende redenen waarom steeds meer bedrijven voor een colocatie-datacenter kiezen. Maar als deze strategische beslissing eenmaal is genomen, volgt eigenlijk pas de moeilijkste keuze. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de aanbieder van datacenterdiensten een Europese dekking heeft of juist dat deze kennis heeft van de branche waarin je organisatie actief is.
Flexibel en schaalbaar
Het is goed mogelijk dat een gebrek aan ruimte in het eigen kantoorpand de belangrijkste reden is om te kiezen voor colocatie. Of beter gezegd, een gebrek aan een omgeving die geschikt is voor het huisvesten van servers en storage devices. Want behalve dat het datacenter binnen de muren van de eigen organisatie onderbrengen hoge investeringskosten met zich meebrengt, is het ook belangrijk dat de datacenteromgeving flexibel ingericht kan worden.
De business moet eenvoudig kunnen opschalen of downsizen wanneer marktomstandigheden hen daartoe dwingen. Want het is zonde te betalen voor ruimte en capaciteit die niet wordt gebruikt en misschien nog wel belangrijker is dat er snel en kostenefficiënt capaciteit moet kunnen worden bijgeschakeld op het moment dat daar behoefte aan is. Dit vraagt om een datavloer, racks en dedicated suites die modulair zijn opgebouwd en die eenvoudig configureerbaar zijn.
Stroom
In de huidige gedigitaliseerde wereld kan het uitvallen van een server grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, zelfs als het maar om enkele minuten gaat. Temeer omdat een onderbreking in de stroomtoevoer kan leiden tot uitval van hardware, met een nog langere downtime tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat een provider van colocatie-datacenterdiensten een gegarandeerde stroomvoorziening biedt.
In de praktijk betekent dit dat ze standaard een redundante stroomvoorziening hebben met een grote capaciteit, zodat high density apparatuur goed kan worden ondersteund. Ook dient er sprake te zijn van een geavanceerd stroomvoorzieningsbeheer dat zorgt voor gestapelde controles en zekerheden. uninterruptible power supply (ups)-systemen en dieselgeneratoren voorzien het datacenter voor onbeperkte tijd van stroom in het geval dat de reguliere stroom uitvalt.
Koeling
Met het oog op de best mogelijke prestaties en een zo lang mogelijke levensduur van de it-infrastructuur is het zaak dat deze in een geklimatiseerde omgeving draait. Concreet betekent dit een constante, niet te hoge temperatuur en een beperkte luchtvochtigheid. Ook dienen er redundante voorzieningen te zijn getroffen voor het geval de reguliere verwarmings-, ventilatie- of airconditioningssystemen uitvallen. Een ander aspect is dat de klimaatbeheersing zodanig is ingericht dat warme en koude luchtstromen gescheiden zijn, zodat ze niet met elkaar mengen en de temperatuurcontrole niet negatief wordt beïnvloed.
Ook moeten rookdectectie, branddetectie en brandblusvoorzieningen goed geregeld zijn en dienen datakabels los te liggen van stroomkabels. Afhankelijk van hoe belangrijk dit voor de organisatie is, kan in de keuze voor een datacenter ook meewegen of er duurzame technieken worden toegepast, zoals koeling met behulp van buitenlucht of grondwater en hergebruik van restwarmte.
Beveiliging
Vrijwel alle datacenters zijn ontworpen volgens de hoogste beveiligingsprincipes. Desondanks is 100 procent veiligheid nooit helemaal te realiseren. Dit komt doordat het in een datacenter dagelijks een komen en gaan van mensen is. Een organisatie wil zelf 24/7 toegang tot de racks die het afneemt. En daarnaast wil het de zekerheid dat anderen hier geen toegang tot hebben en dat alleen datacenterpersoneel en geautoriseerde huurders, leveranciers en aannemers toegang hebben tot bepaalde delen van het datacenter.
Processen
Een belangrijk aspect waar een organisatie op moet letten is hoe de aanbieder van colocatie-datacenterdiensten de dagelijkse processen heeft ingericht en beheert. Als dit gebeurt volgens ITIL-normen, in de sla-garanties zijn opgenomen over de stroomvoorziening, koeling en luchtvochtigheid, een datacenter het ISO 27001-certificaat heeft voor informatiebeveiligingsmanagement en de BS25999-certificering voor het adequaat beheren en bewaken van zijn business continuity managementsysteem, kan men er redelijkerwijs van uitgaan dat het goed is geregeld. Maar het gaat hierbij ook om ogenschijnlijk logische gedragscodes, zoals geen eten en drinken op de datavloer en geen brandbare materialen en stoffen binnen het datacenter. Het zijn echter juist dit soort regels die vanzelfsprekend lijken, maar die in de praktijk nog weleens met voeten worden getreden.
Connectiviteit
Connectiviteit is op meerdere manieren van invloed op de bedrijfsvoering van een organisatie: het faciliteert de wisselwerking met externe partijen en die tussen de eigen medewerkers, het bepaalt mede de snelheid en de uitvoering van bedrijfsprocessen, het heeft zijn weerslag op de kosten, enzovoort. Veel organisaties willen zelf kunnen kiezen met welke connectiviteit- en cloud-dienstverleners ze in zee gaan. Als een connectiviteitdienstverlener reeds een fysieke PoP (Point of Presence) heeft in het datacenter, kunnen klanten snel en eenvoudig aangesloten worden.
Als een datacenter carrier-neutraal is, wat wil zeggen dat er een ruime keuze bestaat aan vaste en mobiele telecomaanbieders, isp’s, internet exchanges en andere netwerk service providers, dan kan een organisatie zijn netwerk helemaal naar de eigen eisen en wensen inrichten. Ook kan binnen een carrier-neutraal datacenter gemakkelijk van netwerkprovider worden geswitcht als de situatie daar om vraagt. Een constructie met meerdere carriers zorgt voor redundantie en flexibiliteit.
Europese dekking
Zeker voor bedrijven en organisaties die in meerdere landen vestigingslocaties hebben of in verschillende landen actief zijn, kan het van belang zijn dat een aanbieder van colocatie-datacenterdiensten een connectiviteitsnetwerk biedt dat zich uitstrekt over heel Europa. Veel organisaties stellen als aanvullende eis dat ze hierbij één contract, één aanspreekpunt, één service-overeenkomst en één service center hebben voor de verschillende landen.
Wat voor veel organisaties eveneens belangrijk is, is dat het datacenter toegang heeft tot de Europese internet exchanges en dat het netwerkconnectiviteit biedt met een lage latency tot belangrijke hubs en knooppunten. Ook kan het geen kwaad om te weten wat de uitbreidingsplannen zijn op de lange termijn en of die stroken met de langetermijnvisie van de eigen organisatie.
Branche-ervaring
Het heeft alleen maar voordelen als een colocatie-provider reeds klanten bedient die in dezelfde branche of hetzelfde marktsegment actief zijn. De eisen en wensen van bedrijven uit de financiële sector zijn bijvoorbeeld duidelijk anders dan die van bedrijven die zich bezighouden met digital media.
Als een colocatie-aanbieder al die specifieke ervaring heeft opgedaan, kan dat net het verschil zijn tussen een goede en een perfecte oplossing. En het scheelt natuurlijk ook als de experts van het datacenter dezelfde taal spreken. Bovendien biedt het zakelijke kansen. Want als een datacenter-provider die branchespecifieke expertise in huis heeft, dan betekent dat automatisch dat ze andere bedrijven bedienen die in hetzelfde segment actief zijn. De nabijheid maakt het gemakkelijker om partnerships te sluiten en informatie uit te wisselen. Zeker als dit soort dwarsverbanden ook nog eens actief wordt gestimuleerd.
Kennis, vaardigheden en ervaring
Uiteindelijk staat of valt de kwaliteit van een datacenter met de mensen die het mogelijk maken. Het gaat erom dat zij de juiste kennis, vaardigheden en ervaring hebben om tot de meest optimale oplossing en de juiste technische invulling hiervan te komen. Maar alleen hooggekwalificeerde experts zijn niet voldoende. Zij moeten ook de juiste middelen en tooling hebben om dat dagelijks in de praktijk te kunnen brengen. Hierbij valt te denken aan monitoring-systemen en remote-diensten. Daarmee kunnen zij snel en kosteneffectief ondersteuning bieden bij het inrichten en beheren van de datacenteromgeving.
Niet elk datacenter voorziet in dezelfde diensten en mogelijkheden. De behoeftes van de organisatie bepalen uiteindelijk welk type aanbieder van colocatie-datacenters wordt meegenomen in het selectietraject. Voor organisaties die voor de keuze staan, is het zaak zoveel mogelijk feiten boven tafel te krijgen om tot een goed onderbouwde keuze te kunnen komen.
Onafhankelijk van het type aanbieder dat je zoekt, dien je in ieder geval zeker ervan te zijn dat het datacenter is gebouwd volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden, dat minimaal markconforme beveiligingsmaatregelen in acht worden genomen en dat de colocatie-aanbieder een goede track record heeft van vergelijkbare organisaties. Het kan ook zeker geen kwaad om naar de ervaringen van deze organisaties te informeren of om referentieverhalen te raadplegen.
Op deze manier weet je zeker dat een aanbieder van colocatie-datacenterdiensten in staat is zijn dienstenaanbod op de specifieke behoefte van jouw organisatie af te stemmen, zodat je je volledig kunt focussen op je eigen business. En dat is uiteindelijk wat het verschil maakt.
Logische punten. Voor mij persoonlijk niet verassend. Maar een samenvatting zoals deze is voor andere vaak bruikbaar.
Ik mis alleen nog referenties. De ervaringen van anderen kan zeer bruikbaar zijn.
@Michael
Is dit een reclame folder voor Interxion?
Dat colocatie voordelen heeft zal ik niet ontkennen maar om te stellen dat het betrouwbare prestaties geeft of gemoedsrust trek ik in twijfel. Tenslotte wordt alleen maar de techniek buiten de deur gezet en zal het beheer nog grotendeels zelf gedaan moeten worden. Colocatie is vooral vloertegels huren en beheer wordt door de afstand toch iets lastiger, je schuift moeilijker een CD in een server.
Opmerkelijk dat je trouwens het netwerk ongenoemd laat, ken nogal wat bedrijven die servers in datacenter hebben staan met goede verbindingen maar gebruikers aan een goedkoop ADSL lijntje hangen. Net als dat deze bedrijven zich vaak focussen op de business en vergeten dat de systemen in het datacenter niet het eeuwige leven hebben. Uit het oog, uit het hart gaat hier nog weleens op waardoor er hele racks vol met legacy in deze datacentra staan.
Wij bieden al jaren managed servers aan in meerdere datacenter in Europa. Dit bied vele voordelen ten opzichte van de meer traditionele systemen op eigen locatie. En hebben dan ook vele tevreden klanten In principe is dit niet lastig..
Dit als je het met de juiste professionaliteit en kennis beheerd, dan maakt het niks uit of de server lokaal of in het datacenter staat.
Onze ervaring is dat dit juist beter te beheren is en schaalbaar.
Je hebt alleen bare metal nodig. En natuurlijk een getest disaster recovery plan.
Verder een goed beveiligde omgeving. Firewall intrusie detection systemen en encryptie van data. Tevens moet de data gespreid opgeslagen worden.
Dit verdeeld over meerder datacenter. Werken met OpenVPN netwerken is
ook ideaal. Mits goed beveiligt.
Dus belangrijk is wel dat je alle software up to date hebt. Zeker als je het recente OpenSSL Heartbleed security incident bekijkt.
Dan is het belangrijk wel op de hoogte te blijven van dit soort zaken.
Bij servers op afstand gebruik je natuurlijk geen cd’s maar maak je gebruik van iso’s Het gaat tenslotte alleen om digitale informatie. een cd of dvd is slechts het medium.
In een datacenter is naar mijn inziens vrijwel alles mogelijk.