De gemeente Zaanstad sluit een samenwerkingsovereenkomst met meerdere softwarebedrijven. Die helpen de gemeente bij het aanpassen van systemen voor nieuwe zorgtaken. Om kosten te besparen wordt bestaande programmatuur aangepast. De deelnemende ict-bedrijven delen de ontwikkelkosten en er is ruimte om in de praktijk te experimenteren, stelt de gemeente. De bedrijven die samenwerken met de gemeente zijn Centric, Victa, Mozard, Lost Lemon en Jnet. Zij helpen Zaanstad bij het inpassen van nieuwe taken voor de AWBZ, Jeugdhulp en Participatiewet in bestaande software.
De gemeente: ‘Met het overhevelen van taken vanuit het Rijk krijgen gemeenten nieuwe rollen. Deze nieuwe rollen willen we zo goed mogelijk ondersteunen met goede informatievoorziening.’ De gebruikte software wordt doorontwikkeld, zodat Zaanstad de sociale wijkteams, jeugdteams en inwoners kan ondersteunen met ict. Daardoor moet de administratie efficiënter afgehandeld worden en informatie eenvoudiger uitgewisseld worden met partners.
Zaanstad stelt zich ten doel om het voor het einde van 2014 voor inwoners mogelijk te maken om inzicht te krijgen in de status van een deel van de aangevraagde zorg of het moment dat de uitkering betaald wordt. Via internettoepassingen moet het voor burgers bij de aanvraag al duidelijk worden of ze in aanmerking komen en wordt via een aantal vragen geholpen bij het vinden van de juiste ondersteuning.
De gemeente: ‘Uiteraard blijft persoonlijk contact altijd mogelijk. Het uitgangspunt is ‘digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet’.
Samenwerking
Zaanstad: ‘Bij de samenwerking zorgen de softwareleveranciers voor capaciteit en kennis om de systemen in te richten. Centric, Lost Lemon en Mozard ontwikkelen samen met de gemeente een digitaal intake-portaal, efficiënte afhandeling en software voor de vorming van dossiers voor de sociale wijkteams, jeugdteams en inwoners.’
De gemeente geeft ook een kijkje in de taakverdeling. Jnet ontwikkelt bijvoorbeeld het platform voor beveiligde uitwisseling voor gegevensuitwisseling verder door. Victa ontwikkelt dashboards met stuurinformatie voor de wijkteams. Die bevat informatie over de zorgbehoefte op wijkniveau in relatie tot bijvoorbeeld de bevolkingsopbouw en wordt op termijn uitgebreid naar voorspellingen. ‘De leveranciers zijn vrij om de software ook toe te passen bij andere gemeenten’, aldus de gemeente.
Waarom niet dat ene stapje verder en maak de ontwikkelde software open-source (evt binnen de gemeenten)?
@Johan Misschien zou de overheid dat in zijn algemeenheid moeten doen, alles open source. Ik weet niet of de laatste zin in dit artikel nu ook suggereert.