Vijf grote gemeenten hebben 1,1 miljoen euro gereserveerd voor extra ondersteuning door Microsoft bij de overstap van Windows XP naar een nieuwe besturingssystemen. Het gaat om een overeenkomst van 1 jaar die is getekend door vijf grote gemeenten die de deadline van het staken van de ondersteuning voor Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003 niet hebben gehaald.
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven (G5), de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de VNG tekenden 9 april 2014 de overeenkomst met het softwarebedrijf. Aanvankelijk werd niet gemeld welk bedrag er voor de extra ondersteuning moet worden neergeteld.
De deelnemers roepen ook andere gemeenten en decentrale overheden zoals waterschappen, provincies en gemeenschappelijke op om mee te doen met de regeling met Microsoft. ‘Additioneel deelnemende gemeenten dragen ieder een financiële vergoeding bij. Deze bedraagt vijfduizend euro voor gemeenten onder de dertigduizend inwoners, vijftienduizend euro voor gemeenten boven de dertigduizend inwoners’, stelt de IBD. Andere decentrale overheden betalen een vaste financiële bijdrage van vijftienduizend euro.
Groningen en Almere
De eerste twee gemeenten die deel gaan nemen aan de ondersteuningsovereenkomst zijn Groningen en Almere. Deze beide gemeenten hadden eerder al een contract met Microsoft afgesloten. Die overeenkomst wordt vervangen door de nieuwe overeenkomst. De deelnemende gemeenten melden dat andere gemeenten en decentrale overheden tot en met 25 april 2014 de tijd hebben om zich bij de IBD aan te melden voor deelname.
Microsoft staakte 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. Het bedrijf heeft altijd duidelijk gecommuniceerd over de einddatum van de ondersteuning van Windows XP. De extra kosten door nalatigheid van gemeenten om op tijd over te stappen, komt daarmee voor rekening van de belastingbetaler.
Het blijft “jammer” dat men niet instaat is ehhh, was, om op tijd te anticiperen op het zo vroeg aangekondigde exit van XP al wat jaren geleden. Juist dit niet op tijd kunnen anticiperen, is dus kennelijk kenmerkend voor dit type organisaties, want andere nog XP-liefhebbende organisaties komen in de media nauwelijks aan de orde..
Hebben we nu dan gelijk een prijskaartje voor de gemeentelijke ICT incompetentie. Enkele miljoenen belastingpegels. Eigen bijdrage zorg gaat volgend jaar wèèr omhoog. Uw allergische reactie tegen gemeentelijke ICT ambtenaren gaat uit het basispakket.
Tja als de wetgever niet welwillend is maatregelen te nemen moeten we maar accepteren dat gemeente zich nog dieper in de ellende werken.
Zoals Ewout al eerder opmerkte, een duidelijke poging om Europese openbare aanbestedingen te omzeilen.
Wellicht gewoon eens een paar mensen hoofdelijk verantwoordelijk stellen voor zulk falen.
€15.000,- om miljoenen uit te sparen voor een versnelde migratie. Misschien eerst lezen voordat je reageerd?
@Alex
Versnelde migratie?
Volgens mij ben je abuis, end-of-life van XP was al bekend bij uitkomen, ze hebben meer dan 10 jaar de tijd gehad.
Jullie kunnen er niets van ;D
Gemeente (alle) moeten over tappen naar Open Source.
’t Spul is er niet voor niets.
MS heeft zijn eigen ramen in gegooid.
Wie eet er nou drop als men trek heeft in pinda’s?
Ik heb storing aan mijn CV-ketel en ik bel de glazenwasser…
Wat MS kan, kunnen andere besturingssystemen ook.
Noem eens 1 (één) voordeel van het MS operating system t.o.v. het Open Source besturingssysteem.
Zeg ik, zie de eerste regel.
Klaar is Klara.
Belachelijk dat er zoveel geld wordt gestoken in achterhaalde support. De gemeenten zouden eerst een risico analyse moeten maken alvorens ze naar de extended support van Microsoft overstappen. Microsoft gaat heus die oude software niet patchen of repareren, het enige wat ze zullen doen is herstel naar de oude situatie.
Waarom wij dit mismanagement als burger moeten betalen is typerend Nederland.
Even buiten beschouwing gelaten hoe het komt dat je XP nog nodig hebt. Maar ik had mijn geld geinvesteerd in security. Bouw een soort van semi-DMZ om je risico factoren heen, welke duidelijk zijn geworden na een risico analyse, zoals Willem ook terecht aangeeft. Beveiliging is bijna nooit een desinvestering plus je past innvatie toe ipv te investeren in end-of-life software etc.
@Jurgen Prince
Een MicroSoft besturings als Windows systeem heeft twee relevante voordelen boven elk ander OS
1) Het is van MicroSoft.
Tenzij er ooit nog een revival van Xenix komt is daar niet tegenop te boksen.
2) Mijn buurjongetje van 11 kan er mee omgaan.
Met de huidige generatie van automatiseerders hoef je weinig meer aan kennis te verwachten.