De stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders BGT (SVB-BGT) is op 15 april jongstleden officieel opgericht. Deze stichting voert de regie over de samenwerking tussen de zeven bronhouders die zorgen voor het inwinnen en bijhouden van gegevens over geografische objecten in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Die samenwerking moet leiden tot een gedetailleerde grootschalige digitale kaart van Nederland waarbij alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen hierop eenduidig zijn vastgelegd.
De wet BGT bepaalt dat de BGT op 1 januari 2016 beschikbaar moet zijn. Vanaf 2017 zijn overheidsorganisaties en gebruikers ook verplicht gebruik te maken van deze basisregistratie. De stichting SVB-BGT benadrukt dat er straks één geografische taal wordt gesproken, waarbij gegevens eenduidig op een kaart worden weergegeven.
Toestemming
Om de samenwerking tussen de zeven bronhouders te faciliteren is de stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders BGT (SVB-BGT) opgericht. Deelnemers aan deze stichting SVB-BGT zijn de Unie van Waterschappen, het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Prorail. Ook de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Economische Zaken maken nu deel uit van de stichting. Voor de deelname van de rijkspartijen was toestemming nodig vanuit de Eerste Kamer en Tweede Kamer.
Directeur Jan Bruijn van de stichting: ‘Alhoewel de samenwerking met de ministeries in de praktijk goed is, zijn we blij dat het SVB-BGT nu ook formeel alle partijen kan vertegenwoordigen in de transitie naar de BGT.’
Assemblage
Alle activiteiten van de voorloper, SVB-BGT 0.9, zijn overgenomen in de stichting SVB-BGT. Standplaats is Amersfoort. Het SVB-BGT voert de regie over de transitie naar de BGT. Het SVB-BGT assembleert alle onderdelen tot een landsdekkend geheel bestand zonder overlap of witte vlekken en levert dit uiteindelijk aan de Landelijke Voorziening BGT. Bronhouders kunnen zich naar wens laten ontzorgen door het SVB-BGT bij het inwinnen, produceren en beheren van de grootschalige topografie.