Net als vorig jaar gaat de subsidieregeling voor midden- en kleinbedrijf, de MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT), weer open. Deze regeling is toegespitst op het topsectorenbeleid van de overheid, denk hierbij aan sectoren als chemie, logistiek en tuinbouw. Opvallende ontbrekende is de ICT-sector.
Dat informatietechnologie een integraal onderdeel van de industrie is, is blijkbaar nog niet helemaal doorgedrongen bij de Nederlandse overheid. Dat zonder ict mogelijke economische groei op slot gaat, beseft men kennelijk ook nog niet. De wereld wordt in rap tempo digitaal. Nederland zou vooraan moeten en willen staan bij deze ontwikkelingen. Zelfs vanuit Europa, zeker niet in de eerste plaats bekend om het snelle en vooruitstrevende karakter, wordt in het nieuwe Horizon 2020 stimuleringsprogramma extra nadruk op ict gelegd.
De MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT)-regeling is een goed voorbeeld van waar de overheid de plank misslaat, maar ook bij andere populaire stimuleringsregelingen zoals WBSO en RDA blijkt vaak dat juist it-ondernemingen tegen problemen aanlopen. Hoewel de subsidieverstrekker vaak aangeeft de ideeën van de onderneming goed te vinden, past dit naar haar mening vaak niet precies binnen kaders van de wetgeving en worden hele projecten afgeschoten. Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn om subsidiewetten van voor tot achteren te kennen om innovatiestimulering voor ict te kunnen benutten.
Tijd voor een nieuwe topsector
Voor de meeste ondernemingen staat vast dat ict inherent is aan de bedrijfsvoering. Met ict en automatisering kunnen bedrijven enorme kostenreducties en verbeteringen in het bedrijf realiseren. Nieuwe markten kunnen opengebroken worden en met de komst van big data zijn de mogelijkheden eindeloos. Het kabinet moet inzien dat het tijd is om ict als belangrijk punt op de agenda te zetten en dat het minstens op gelijke voet komt met de andere topsectoren. Er moet meer stimulans komen voor ict en het benoemen van de nieuwe topsector Informatietechnologie lijkt mij een goede start.
Ik lees net op computable dat de ICT-er het meest achteruit is gegaan in salaris (grootste loondaling), vergeleken andere sectoren.
Kennelijk vindt het bedrijfsleven het zelf ook geen topsector.
Beetje vreemde oorzaak-gevolg redenering. Omdat ICT van belang is voor een aantal Nederlandse topsectoren, zou ICT zelf ook een topsector zijn in Nederland?
Volgens mij moet je daar meer voor doen dan toeleverancier zijn van een bedrijf dat wel tot die topsector behoort. Bijvoorbeeld internationaal uitblinken binnen in eigen sector.
ICT wordt binnen elke sector beschreven, sterker nog: de HTSM/creatieve industrie sector is 80% ICT. Welk type ICT project krijg jij niet binnen de WBSO/MIT?
Ik weet niet waar je als adviseur subsidies tegen aan loopt, maar wij krijgen toch wel de WBSO-subsidie binnen op veel van onze aanvragen. Gemakkelijk is het niet, maar de verstrekker is tot nu toe altijd redelijk geweest in onze ogen.
Overigens is ICT een topsector, namelijk de sector dwars over de andere sectoren. Hij is als laatste en na aandringen van de IT-industrie nog toegevoegd. Overigens zie ik daar weinig van terug.
@Willem, Jasper en Leon:
ICT is inderdaad een topsector die ten dienste staat van de andere topsectoren. Het gaat dan om ICT als ‘enabling technology’ voor de andere topsectoren. Softwareontwikkeling op zichzelf valt hier niet onder. Mijn punt is dat de grote groep ondernemingen in Nederland die zich puur bezig houdt met softwareontwikkeling en hier behoorlijk innovatief in is nu buiten de boot valt. Deze bedrijven zijn gebaat bij een specifieke topsector ICT met een eigen budget en een eigen agenda.
@ Leon:
WBSO voor ICT-projecten wordt bij een goede aanvraag natuurlijk toegekend. Een WBSO-aanvraag voor softwareontwikkeling is wel veel uitgebreider en complexer dan een WBSO-aanvraag voor bijvoorbeeld productontwikkeling.