Op het symposium van Nederland ICT SaaS Cloud Netwerk 'Cloud for Europe, Europe for cloud?’ op 9 april, sprak Pim Bilderbeek van onderzoeksbureau The Metisfiles over het Nederlandse cloud-landschap van nu, morgen en in de toekomst.
Voor de derde keer heeft The Metisfiles een update gepubliceerd van het Nederlandse cloud-landschap. Deze Dutch cloudscape is een overzicht van 236 bedrijven die Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS) bieden. Uit het overzicht blijkt dat 76 procent SaaS, 20 procent IaaS en 4 procent PaaS diensten biedt. 54 procent van de Nederlandse SaaS-aanbieders heeft zijn infrastructuur uitbesteed, terwijl een derde van deze aanbieders zijn infrastructuur bij een buitenlandse partner host. Het verrast niet dat Amerika, cloud-land bij uitstek, hierin bovenaan staat met 21 procent.
Nederlandse cloud-markt
Ondanks dat de Amerikaanse cloud-markt wereldwijd voorloopt, is de Nederlandse sterk in opkomst. Uit onderzoek van 451 Research blijkt dat de Europese cloud-markt tussen 2012 en 2016 een samengestelde jaarlijkse groeiverwachting van 36 procent heeft. Dit betekent een groeiende vraag van klanten, waar cloud providers zich op zullen moeten voorbereiden. De hamvraag is hoe zij maximaal kunnen inspelen op de wensen en behoeften van deze klanten, die steeds specifieker worden naarmate de Europese en ook Nederlandse cloud-sector volwassener wordt.
Zakelijk belang
De tijden van one-service-fits-all cloud-oplossingen zijn voorbij. Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om de adaptatie van nieuwe cloud-technologieën en daarmee groeit ook het aantal specialistische cloud providers. Bij het ontwikkelen van oplossingen die passen bij de wensen van organisaties, kan niet alleen aandacht worden besteed aan de technologische aspecten. Nu meer en meer it-applicaties migreren naar de cloud, is het voor iedere organisatie van groot belang om de provider te kiezen die zich toelegt op hun specifieke zakelijke behoefte. Voor cloud providers vormen flexibiliteit en betrouwbaarheid de uitgangspunten in hun dienstverlening. Bij betrouwbaarheid kun je denken aan redundante datacentra in verschillende regio’s en bij flexibiliteit aan hoe schaalbaar de datacentercapaciteit is.
Groei
Aanbieders van colocatie-datacenterdiensten begrijpen de uitdagingen waar cloud-aanbieders op het gebied van IaaS, PaaS en SaaS mee te maken hebben. De huidige datacenters huisvesten bovendien ‘cloud hubs’, waarin een diversiteit aan hostingproviders en infrastructuur-, software- en netwerkaanbieders samenkomt waarmee eenvoudig partnerships zijn op te zetten om nieuwe business kansen te benutten. Ook vormt een cloud hub een goede omgeving om cloud-diensten in onder te brengen en verder te ontwikkelen. Cloud providers in Nederland kunnenzo effectief worden ontzorgd door te vertrouwen op een cloud- en carrier-neutrale aanbieder van datacenterdiensten.
Door de bomen het bos niet meer zien lijkt me hier enigszins van toepassing aangezien ik wel namen maar geen duidelijkheid krijg. In een eerdere opinie stelde ik de achterliggende onduidelijkheid aangaande verantwoordelijkheden van data ter sprake:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/5020126/2333364/waverzekering-in-de-cloud.html
Als een aanzienlijk percentage van de Nederlandse cloud aanbieders niet alleen hun diensten hosten bij een Amerikaanse provider maar daarbij ook gebruik maken van oplossingen van dezelfde Amerikaanse bedrijven kun je beter zeggen de Nederlandse reseller markt groter wordt dan cloud sector volwassener. Je flexibiliteit is dan als localisatieslag over Windows XP doen en roepen dat je portabiliteit hebt, als je opgesloten raakt in je software heb je namelijk weinig aan de schaalbare en flexibele infrastructuur die we in Nederland hebben.
Mooi artikel met een aardige weergave van hoe je bedrijfsinformatie, data en businessprocessen in de cloudketen versnipperd raken en hoe cloud-ontwikkelingen de komende tijd dit verschijnsel verder verergeren.
Ik weet niet of ik hier als de (toekomstige) cloud-afnemer blij mee ben!
En of de “cloud hubs” de oplossing is……..dat betwijfel ik!