De wereldwijde omvang van digitale gegevens zal tot 2020 vertienvoudigd zijn ten opzichte van 2013. Dat stelt ict-leverancier EMC na onderzoek van IDC. 'Die enorme groei aan data wordt veroorzaakt door internet of things', schrijft EMC in het zevende EMC digital universe onderzoek. Daarin meet en voorspelt IDC de hoeveelheid digitale gegevens die jaarlijks wereldwijd worden gecreëerd. EMC noemt dat de digital universe.
Volgens IDC zorgt de opkomst van draadloze technologieën, slimme producten en digitalisering ervoor dat de omvang van de wereldwijde databerg tussen 2013 en 2020 vertienvoudigt van 4,4 biljoen gigabytes (4,4 ZB) naar 44 biljoen gigabytes (44 ZB).
Volgens IDC creëert een gemiddeld huishouden genoeg data om 65 iPhones van 32 GB te vullen. In 2020 stijgt dit naar 318 iPhones.
EMC: ‘Het internet of things bestaat uit miljarden alledaagse voorwerpen die zijn uitgerust met unieke identificatienummers en automatisch data ontvangen of generen, opslaan en rapporteren. Bijvoorbeeld een hardloopschoen die bijhoudt hoe snel je loopt of een brug die verkeerspatronen volgt. Op dit moment zijn er tweehonderd miljard apparaten met sensoren die data kunnen genereren, 7 procent (of veertien miljard) daarvan is al verbonden en communiceert al via het internet.’
Data overtreft opslag
Volgens de onderzoekers groeit de wereldwijde hoeveelheid beschikbare opslagcapaciteit (ongebruikte bytes) in alle mediatypes langzamer dan de productie van de data zelf. ‘In 2013 kon de beschikbare opslagcapaciteit slechts 33 procent van het digital universe aan. In 2020 is het in staat om minder dan 15 procent op te slaan. ‘Gelukkig is het merendeel van de data tijdelijk van aard (zoals streaming data van Netflix, digitale tv) en dat vereist geen langdurige opslag’, aldus EMC.
EMC schrijft verder: ‘Consumenten creëren data maar bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk: Tweederde van de bits in het digital universe wordt gecreëerd door consumenten en werknemers, maar bedrijven zijn verantwoordelijk voor 85 procent van het digital universe.’
‘Opkomende markten produceren meer data: Op dit moment kan 60 procent van de wereldwijde digitale gegevens worden toegeschreven aan landen zoals Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. In 2020 zal dit aandeel veranderen en zullen de opkomende markten zoals Brazilië, China, India, Mexico en Rusland goed zijn voor het merendeel van de data’, aldus IDC.
Op zich zeer herkenbaar.
De enorme datagroei gaat natuurlijk ook uitdagingen opleveren op het gebied van back-up en recovery. Het gaat van groot belang worden om goed te classificeren wat wel veiliggesteld moet worden en wat niet. Hier zijn enorme besparingen in te behalen.
uit het artikel: data overtreft opslag….. Dat is knap…. waar is het dan wel als het niet opgeslagen is??
@Ruud…
65 Iphone*32 Gb=2 Tbyte, 2020 is dat 10 Tbyte,,, dat is gewoon 1 schijfje privé, daarnaast door toename van streaming zullen er wereldwijd minder duplicaten zijn etc etc en
Internet of things…. apparaten gebruiken vele malen minder data dan een spraakgesprek,
kortom;
het woord hype gaat steeds meer bits gebruiken
@ Maarten,
Ik denk dat er verschil is tussen de data die echt opgeslagen wordt en de data die tijdelijk ergens land ( caching etc )
En ja je haalt een valide punt aan. Er is zeker een verschil tussen persoonlijke data ( foto’s, filmpjes, muziek ) en data die van zakelijk belang is ( transacties, documenten etc. )
Wat ik al eerder zei niet alles is even belangrijk en moet lang opgeslagen worden. Juist door daar verschil in te maken kan je flink sparen.
Een bewaar- en vernietigingsbeleid wordt hierdoor steeds belangrijker. Niet alles automatische bewaren, maar ook gecontroleerd en gestructureerd vernietigen van data is hierbij van belang.
@Marianne
ik denk dat de kosten voor hd opslag afnemen bij een toenemende behoefte en per saldo wel eens constant zouden kunnen zijn. Dat betekent dat veel tijd spenderen aan gecontroleerd wissen, dus duur is…….
@Maarten
Of het per saldo goedkoper is om geen datareductie te doen trek ik in twijfel, prijserosie van opslag zorgt tenslotte voor een stijgende kosten in datamanagement. Veel data wordt namelijk – ondanks dat deze geen enkele waarde meer heeft – wel veiliggesteld en periodiek gemigreerd als de opslag aan het einde is gekomen van de economische of technische levensduur.
Mooi voorbeeld van niet tijdig kunnen herstellen uit een back-up met een databerg werd recentelijk nog gegeven door een Nederlandse CSP, de technische levensduur van een paar schijven was bereikt alleen economisch blijkbaar nog niet afgeschreven. Te vaak nog wordt vergeten dat het terugzetten van een back-up meer tijd kost dan het maken ervan. Lees nog eens:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4755414/2333364/backups-zijn-als-vliegende-olifanten.html
Het ‘archief’ aan ongestructureerde data bij de gebruiker is vaak een factor 10 of meer hoger dan wat er gestructureerd in de processen zit. En daar zit vaak nog veel informatie tussen die er niet thuis hoort en daarbij ik het niet alleen heb over persoonsgegevens.
@Ewout,
voor privé is het zonde van de moeite, zakelijk kan ik mij er wel wat bij voorstellen…