Het besluit van Microsoft om per 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP te staken, laat ict'ers niet onberoerd. Ze worden gevraagd om de levensduur van XP te verlengen. Bovendien kunnen ict'ers en gebruikers voor wie het afscheid zwaar valt een condoleanceregister tekenen voor het gepensioneerde XP. Microsoft blijft benadrukken dat overstappen de enige optie is.
Hans Bos, national technology officer bij Microsoft Nederland: ‘We hebben de afgelopen twee jaar intensief campagne gevoerd om bedrijven en consumenten te wijzen op de einddatum van de ondersteuning van XP en de redenen om over te stappen naar een nieuw besturingssysteem.’ Volgens Bos zijn het afgelopen kwartaal veel mensen in Nederland overgestapt. Hij haalt cijfers van Statcounter.com aan. Daaruit blijkt dat er sinds januari 2014 vierhonderdduizend XP-gebruikers overgestapt zijn op een nieuw besturingssysteem. Volgens Statcounter is het gebruik van Windows XP in Nederland in een jaar tijd gehalveerd van 13,67 procent in maart 2013 naar 7,41 procent.
Volgens Bos zijn Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen zich bewust van het risico dat ze lopen met Windows XP. In Europa gebruikt echter nog 14,15 procent Windows XP. Bos: ‘Het besturingssysteem is nu bijna 12,5 jaar oud. Het werd indertijd massaal omarmd en heeft jarenlang een cruciale rol gespeeld in de zakelijke markt en voor consumenten. Maar tijden zijn veranderd. Iedereen is tegenwoordig continu online. Dat stelt andere eisen aan de software op een pc en laptop.’
Computable-expert Chris van Werkhoven bespeurt dat sommige XP-gebruikers voorlopig gebruik willen blijven maken van het systeem. In het artikel Windows XP gaat nog wel (even) mee, geeft hij een aantal tips om Windows XP nog even te gebruiken. Van Werkhoven: ‘Om te beginnen is de migratietijd te rekken door deel te nemen aan het Custom Support-programma van Microsoft. Tegen betaling ontvang je dan gewoon weer beveiligingsupdates. Helaas zijn de kosten per device fors en bovendien ontvang je alleen beveiligingsupdates die Microsoft als ‘kritisch’ aanduidt. Is dit niet voor jouw organisatie weggelegd, dan is er een hele reeks aan kleinere en grotere technische maatregelen die je kunt nemen om Windows XP nog even te blijven gebruiken om de tijd te overbruggen tot de migratie is afgerond. Denk daarbij aan relatief eenvoudige zaken zoals het inschakelen van de Windows Firewall en het gebruiken van een niet-Microsoft antivirusoplossing die ook controleert op malware.’
Alternatief Internet Explorer
Computable-expert Van Werkhoven: ‘Veel security-lekken bevinden zich in Internet Explorer, bovendien is die browser sterk verouderd. Daarom is het aan te raden over te stappen naar een modernere browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Ingewikkeldere maatregelen zijn bijvoorbeeld het inzetten van mandatory profiles, applicatie sandboxing, software restriction policies, data execution prevention (DEP) en de Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit.
Wie overstapt naar een nieuw besturingssysteem, maar moeite heeft met afscheid nemen, kan een bericht achterlaten op xpbedankt.nl. Dat online condoleance-register XP is opgezet door tech- en internetjournalist Jasper Bakker. Naast de herinneringen van gebruikers omvat de site een overzicht van diepte- en hoogtepunten en interessante weetjes over het besturingssysteem Windows XP.
Wie vervolgens vol goede moed begint aan de migratie naar een nieuw os kan eventueel de vijf stappen volgen van Computable-expert Dave van Meer. Hij deelt een stappen-plan voor de migratie naar Windows 7 of 8.
En je zal er nog jaaaaren zijn, pin automaten en kassasystemen draaien nu nog steeds op Windhoos98
Hoezo crappy?
Wanneer je als bedrijf en overheid NU nog van XP af moet stappen en migreren naar een hogere versie,………..Wat heb je dan niet goed gedaan?
Het moet niet gekker worden natuurlijk.
Je zou bijna zin krijgen om je eigen gemeente te gaan emailen met allerlei ongure attachments waar XP geen bescherming voor bied.
Alsof overstappen (upgraden) naar Windows 7 of Windows 8.1 de enige en zaligmakende oplossing is als je XP nog gebruikt.
Linux Mint Xfce (of Linux Mint 16) is gratis te downloaden en installeert zich (als je dat zo wil) gemakkelijk naast XP. Bevat browser (Firefox), e-mail programma, OpenOffice enz. enz. Doorsnee gebruiker kan er zo mee aan de gang.
Ligt uiteraard anders wanneer je als bedrijf of instelling XP gebruikt met allerlei programma’s die leverancier gebonden zijn.
Open Source is de oplossing.
Ik ben vanaf 1984 MS aanhanger.
Maar sinds Bill weg is en de prijs van het aandeel belangrijker dan de user experience derhalve ben ik lichtelijk afgehaakt.
Verdiep me momenteel stevig in Lunix, zodra W7 afgelopen is stappen wij (dagelijks 100~250 users) over.
@keesje: De meeste geldautomaten draaien overigens ‘gewoon’ op OS/2 en zeker niet op Windows 98SE of welke Win versie dan ook.