Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Sectorplan ICT goedgekeurd. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt om 2500 ict’ers te trainen en op te leiden, worden vijfhonderd ict’ers naar ander werk begeleid en wordt er in het mbo- en hbo-onderwijs ruimte gemaakt voor ict-opleidingen. Met de maatregelen is 9,4 miljoen euro gemoeid, waarbij de overheid en de ict-sector ieder de helft van de kosten op zich nemen.
In de ict-sector is in de komende jaren behoefte aan nieuwe en gekwalificeerde medewerkers die goed kunnen inspelen op de voortdurende ontwikkelingen in nieuwe technologie. De maatregelen zorgen ervoor dat 2500 werknemers geschoold worden om kennis en vaardigheden op peil te houden. Tweehonderd werknemers binnen de ict-sector worden begeleid van werk naar werk en nog eens driehonderd werknemers krijgen loopbaanbegeleiding. In het onderwijs worden vijfhonderd extra leerwerkplekken op mbo-niveau gecreëerd en er komt aanvullende scholing voor tweehonderd leerlingen, naast de reguliere opleiding op mbo- of hbo-niveau, met garantie op een contract bij een werkgever.
Moeilijk vervulbare vacatures
Met de goedkeuring van het Sectorplan ICT door minister Asscher wordt volgens Nederland ICT een stap in de goede richting gezet om knelpunten op de arbeidsmarkt weg te nemen. Volgens de branchevereniging draagt het plan bij aan het oplossen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Nu al is sprake van moeilijk vervulbare vacatures in de ict-sector.
‘De ontwikkelingen in onze sector gaan razendsnel’, zegt Nederland ICT-voorzitter Bart Hogendoorn. ‘Er is daardoor veel vraag naar kennis die werknemers in hun opleiding niet mee hebben kunnen krijgen. Daar gaan we nu wat aan doen. De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de sector.’
‘We kunnen nu gericht investeren in versterking van de sector’, zegt CA-ICT-directeur Louis Spaninks. ‘Dat is in het belang van de gehele Nederlandse economie. Als we niets doen aan die knelpunten gaat dat ten koste van de groei en werkgelegenheid.’ De stichting CA-ICT, die kwaliteit en werkgelegenheid in ICT-functies stimuleert, diende het plan in.
Ik tel in de gauwigheid 3700 trajecten. Dat is €2500,- per traject. Twee seminars en een driedaagse workshop en het geld is op, als je het er al mee redt.
Welke 2500 Ict’ers worden precies opgeleid waarin? Waar is nu precies zo’n grote behoefte aan wat op dit moment echt niet beschikbaar is?
Dit artikel (en vergelijkbare artikelen over dit onderwerp elders) staat vol algemeenheden. In een ander artikel wordt bijvoorbeeld niet gesproken van opleiding, maar van het stimuleren van opleiding van 2500 werknemers in de ICT, en dat is wezenlijk wat anders. Dus niet van werklozen/werkzoekenden die nog een extra zetje nodig hebben? Nergens wordt gespecificeerd waaraan of welke aan doelgroep het geld precies besteed gaat worden. Ik mag hopen dat de financieringsaanvraag hier wel op in is gegaan. Is dat openbaar?
Mooi initiatief, maar nog wat wollig, zodat het voorlopig meer lijkt op het creëren van werkgelegenheid voor CA-ICT
– weg vrijmaken voor training
– ruimte maken voor ict opleidingen
– begeleid van werk naar werk
– stappen in goede richting
– ontwikkelingen razendsnel
bla bla 😀
Kort en goed: Politiek Incompetent Gelul. Meer aandacht zou je niet aan een wauwelende politicus, gespeend van enige materie en branchekennis moeten besteden.
De kritiek is begrijpelijk, maar als je publieksversie van het plan kijkt http://www.stvda.nl/~/media/Files/Stvda/Thema/actieteam-crisisbestrijding/sectorplannen/sectorplan-ict.ashx dan wordt het al wel concreter. Ik heb zelf nog niet de definitieve versie op het internet gevonden. Als iemand die vindt, laat het weten.
Ik kan alleen maar voor het deel daarin van het IT PerformanceHouse spreken, het ICT ValuePack (die staat er in voor 200 banen). Daar zoeken we op basis van moeilijk invulbare ICT-vacatures de mensen die wel de wil en de kwaliteiten bezitten maar nog net niet de competenties die hen passend maken voor de vacature. Samen met de werkgever en zo mogelijk het onderwijs overbruggen we dat gat en zorgen we voor een baangarantie. De subsidie dekt een klein deel van de kosten, de rest wordt gedragen door de werkgevers.
Ik hoop dat daarmee het stukje ICT ValuePack in ieder geval concreter is geworden.
Quote:
Hiermee wordt de weg vrijgemaakt om 2500 ict’ers te trainen en op te leiden, worden vijfhonderd ict’ers naar ander werk begeleid
Wat klopt hier niet!?, ICT’ers naar ander werk begeleiden en er dreigen grote tekorten.
Ik weet niet in welke context je dit moet lezen.
@Keesje, ik had al het idee dat ik het (zoals wel vaker) niet begreep.
@Numoquest spijker op zijn kop… helaas.
Ik weet niet wat ik er van moet denken.
Alweer negen miljoen down the drain… er is echt helemaal niemand geïnteresseerd om gekwalificeerde mensen af te leveren, waarom ook…
Los daarvan wie moet dat gaan doen… Verspilling van geld en tijd.
@Keesje
misschien is het een nieuw ECO-systeem?