Microsoft staakt 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP. Het in 2001 geïntroduceerde besturingssysteem gaat met pensioen. Toch draait de software voorlopig nog op miljoenen apparaten. Microsoft blijft waarschuwen voor beveiligingsrisico's nu het geen updates tegen beveiligingslekken meer uitgeeft.
Verschillende gemeenten en overheden kopen meer tijd om over te stappen naar een nieuw besturingssysteem. Microsoft heeft met verschillende organisaties custom support-contracten afgesloten om de overstap naar een nieuw systeem te begeleiden.
Microsoft meldt dat het staken van XP heeft geleid tot een lichte stijging van de verkoop van Windows 7 en 8. Consumenten en zakelijke gebruikers van XP gebruiken het besturingssysteem veelal op apparaten van meer dan zeven jaar oud waarvan het besturingssysteem nooit vervangen is. Die apparaten kunnen vaak niet overweg met nieuwere Windows-versies. Volgens persbureau ANP zien elektronicawinkels daardoor de verkoop van laptops, pc’s en tablets iets stijgen.
Introductie XP
Windows XP werd geïntroduceerd in oktober 2001. Het betrof een voor Microsoft vrij geruisloze introductie. Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center in New York wilde de softwareleverancier niet te veel aandacht voor het nieuwe besturingssysteem opeisen.
De letters XP staan voor het Engelse woord woord eXPerience. Een nieuwe interface moest de gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem vergroten. Bovendien werd XP, in tegenstelling tot eerdere Windows-versies voor consumenten, opgetuigd rond het zakelijke Windows NT. Dat maakte de software stabieler en veiliger dan Windows 95 en 98(SE), die hun wortels nog in MS-Dos hadden.
XP was ook Microsofts eerste volwaardige 32 bit-besturingssysteem. Voorgangers hadden een hybride vorm van 16 bit en 32 bit.
Ik begrijp de aandacht voor dit onderwerp, maar de ophef is blind en slimme commercie van Microsoft. Er is vanuit security perspectief namelijk helemaal geen aandacht voor het onderzoeken van alternatieven t.o.v. een haastige volledige system upgrade. Virtual patches o.b.v. host-based IPS technologie kan bijvoorbeeld op zijn minst een uitkomst bieden om de druk van de ketel te halen. Meteen een leuke business case voor host-based IPS technologie mocht deze nog niet voorhanden zijn. Of hebben alle security vendors ook te kennen gegevens geen virtual patches of rules uit te brengen voor Windows XP vulnerabilities voor hun HIPS technologie? Zo ja, dan heb ik die berichtgeving even gemist… Zelfs in een eco-systeem waarin ‘physical’ en ‘virtual’ patches nog tot de mogelijkheden behoord verschijnen de virtual patches veelal sneller in reactie op een zero-day vulnerability/ exploit. Ik begrijp dat er geupgrade moet worden, maar dat kan met het juiste inzicht in de problematiek doordacht en met tevens het oog op andere afhankelijkheden die onderbelicht worden bij een spoed operatie.
Roy,
Natuurlijk is er een alternatief Windows 8.1 ! want dat is het beste besturings systeem dat er is.. staat op de doos dus dan is het waar.
Als het om security gaat… ik die van de moderne ICT specialisten nog geen 1% een veilig systeem met openBSD opzetten.
“De letters XP staan voor het Engelse woord eXPerience. Een nieuwe interface moest de gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem vergroten”
Ik ging altijd direct zoveel mogelijk terug naar de W2K-look. Veel plezieriger dan al die grafische flauwekul.
Met o.a. foldersize geïnstalleerd (imho een echte basisoptie die 7 en 8 niet heeft) is XP nog altijd veel prettiger om mee te werken dan Win7 of Win8, waar allerlei zaken uit zijn gesloopt die XP wel had.
@m, Fluxbox en aanverwanten al eens geprobeerd ?
Als ik ’t goed begrijp, is dat voor Linux :).
Maar dan kan ik vast ook gelijk Xubuntu of Mint nemen.