Erik Huizer, chief technology officer van Surfnet en hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht, is opgenomen als ‘Global Connector’ in de Internet Hall of Fame. Volgens de jury van het jaarlijks terugkerende evenement van de Internet Society, verdient Huizer deze plek vanwege ‘zijn bijdrage aan groei, connectiviteit en gebruik van het internet, zowel wereldwijd als in Nederland’. Huizer is naast Kees Neggers, Teus Hagen en Daniël Karrenberg de vierde Nederlander die opgenomen is in deze erelijst.
De Internet Hall of Fame is een initiatief van de Internet Society, een internationale belangenbehartigingsorganisatie voor een vrij en open internet. Het doel van de Internet Hall of Fame is het publiekelijk eren van een groep pioniers, visionairs en technici die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en verbetering van het wereldwijde internet. Aan de vooravond van het jaarlijkse evenement maakt de organisatie bekend wie tot de eregalerij mogen toetreden, verdeeld over de categorieëen ‘Pioneers Circle’, ‘Innovators’ en ‘Global Connectors’.
Huizer
Erik Huizer valt nu ook de eer te beurt om toe te treden tot de Internet Hall of Fame, categorie ‘Global Connector. Huizer bekleedde diverse leidende internationale functies in de ontwikkeling van internet. Hij was bijvoorbeeld bij de Internet Engineering Task Force, het standaardisatieorgaan van het Internet, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en standaardisatie van applicaties op internet zoals het www. Tevens was hij lid van de Internet Architecture Board, dat algemene richtlijnen voor de internetarchitectuur opstelt en voorzitter van de Internet Research Task Force die zich richt op langere termijn onderzoeksvragen over het internet.
Hij is op dit moment lid van het bestuur van de Public Interest Registry (.org) en lid van het Internet Governance Strategy panel van Icann. Ook nationaal zet Huizer zich in voor een geavanceerd, veilig en open internet. Momenteel is Huizer lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Instituut voor Informatierecht (Ivir), de adviesraad van Bits of Freedom en het Topteam Creatieve Industrie. Hij is tevens lid van het bestuur van Ecp.nl en voorzitter van de door het ministerie van Economische Zaken in het leven geroepen IPv6 Task Force. Huizer is initiatiefnemer van het Privacy- en Identity lab, een samenwerking tussen de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), Radboud Universiteit, Universiteit Tilburg en TNO.
Nederlanders
Naast Huizer staat Kees Neggers, emeritus directeur van Surfnet, sinds 2013 in de Internet Hall of Fame, als internetpionier. Neggers betrad de internationale wereld van onderzoek- en onderwijsnetwerken in 1984 toen hij EARN Director voor Nederland werd. Na eerst te hebben meegewerkt aan de oprichting van ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf was hij vanaf 1988 tot aan zijn pensionering in 2012 actief als directeur van netwerkdienstverlener Surfnet. Verder was hij initiatiefnemer en bestuurslid bij diverse organisaties die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het internet.
Ook Teus Hagen is sinds 2013 erelid. Hij nam in 1982 het initiatief voor de oprichting van EUnet, een pan-Europese computernetwerk. In 1986 werd hij voorzitter van stichting NLnet, de eerste commerciële ‘Internet Service Provisie’ in Nederland. De commerciële activiteiten van NLnet werden in 1997 verkocht en met de opbrengst ging stichting NLnet met Hagen als algemeen directeur verder als een charitatieve instelling die wereldwijd de ontwikkeling van het open internet stimuleert.
In 2012 werd de in Duitsland geboren Nederlander Daniel Karrenberg al opgenomen, als jongste van toen nog slechts vijf Europeanen. De tegenwoordig in Roermond woonachtige Karrenberg hielp in de jaren tachtig mee aan de uitbouw van EUnet. In 1989 was hij mede-oprichter van Ripe (Réseaux IP Européens), een Europees forum voor Internet-coördinatie. In de jaren negentig gaf Karrenberg leiding aan ’s werelds eerste ‘Regional Internet Registry’: de RIPE Network Coordination Centre (RIPE NCC) voor Europa, het Midden-Oosten en delen van Afrika en Azië.
De Nederlanders hebben in Internet Hall of Fame gezelschap van andere internetgrootheden als Vint Cerf en Jon Postel (grondleggers van het moderne internet), Linus Torvalds (de uitvinder van Linux), Tim Berners-Lee (uitvinder van het www), Mark Andreessen (Mosaic, Netscape), Richard Stallman (Free Software Movement, GNU), Bob Metcalff (Arpanet, Ethernet), Howard Frank (Arpanet) en Karen Banks (GnFido-gateway). In totaal maken er nu 87 mannen en vrouwen deel uit van de Internet Hall of Fame.
Naast Huizer zijn er nog diverse anderen genomineerd voor de Internet Hall of Fame. Zie hier het overzicht.