Het aantal vacatures voor ict-professionals blijft sterk groeien, constateert detacheerder Yacht in zijn kwartaalanalyse van de vacaturemarkt. Na een groei van 20 procent in 2013 bedraagt de groei in het eerste kwartaal van 2014 13 procent. De vraag naar security officers groeit met 100 procent: een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. In het eerste kwartaal van 2014 werden ruim 15.400 nieuwe vacatures gepubliceerd.
De vraag naar hoogopgeleide ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars, laat over het eerste kwartaal van 2014 dus wederom een groei zien. Het aantal vacatures voor testers en informatieanalisten steeg met ruim 14 procent, de beheersmatige functies groeiden beperkt: 7 procent. De vraag naar softwareontwikkelaars blijft met 19 procent bovengemiddeld hoog. ‘Met name de schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer’, meent Erik Kolthof competence director Finance & ICT bij Yacht. ‘De mismatch op de arbeidsmarkt is hier debet aan.’
Security officers
Daarnaast ziet Yacht de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties, zoals security officers, stijgen met meer dan 100 procent als gevolg van een toenemende noodzaak it-systemen beter te beveiligen. De vraag naar deze specialisten is weliswaar in aantallen nog klein, maar laat wel een explosieve groei zien van 196 naar 421 gepubliceerde vacatures en zal volgens de detacheerder zeker nog verder toenemen in 2014. Kolthof: ‘Recente onrust over beveiliging speelt hierin zeker een rol.’
De vraag naar softwareontwikkelaars voor bijvoorbeeld Java, php en .Net ligt al jaren op een hoog niveau. De schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer door een aantal factoren die volgens Yacht samen een giftige cocktail vormen. ‘Het aantal schoolverlaters van hogescholen en universiteiten groeit’, aldus Kolthof, ‘maar nog onvoldoende. Het omscholen van ict’ers met verouderde kennis naar softwareontwikkelaars is kostbaar en tijdrovend. Als daarnaast werkgevers de huidige hoge eisen blijven stellen aan potentiële medewerkers, waarbij naast kennis, met name concrete werkervaring als harde eis wordt gesteld, is de giftige cocktail gemixt.’
Meer dan actueel
Kolthof onderschrijft de oproep in zijn arbeidsmarktmonitor 2013 van Nederland ICT, dat het oplossen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt belangrijk is. ‘Voor de nabije toekomst verwachten we namelijk aanzienlijke tekorten aan hoogopgeleide ict-professionals. Dit is begin 2014 al meer dan actueel geworden.’
Uit eigen ervaring weet ik wel dat er steeds nog elke week enkele malen er interesse in mijn CV getoond wordt. Maar of dit representatief is over de hele linie lijkt mij in tegenspraak met de hoge werkeloosheid van dit moment.
Wat dat betreft geloof ik deze cijfers pas als de lonen ook naar verhouding stijgen. Zo niet dan is het toch nog een storm in een borrelglaasje.
“Daarnaast ziet Yacht de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties, zoals security officers, stijgen met meer dan 100 procent…”
Als je vervolgens op de Yacht website gaat zoeken naar opdrachten / banen voor een security officer, dan komt daar niks op terug. Beetje vreemde opmerking dus.
Ik weet niet of Yacht de salarissen voor ontwikkelaars heeft gezien op bijvoorbeeld Monsterboard maar 2500 bruto is ongeveer minder dan een sleutelaar in de industrie verdient om maar iets te noemen dus het is niet verwonderlijk dat mensen geen interesse meer hebben in een carrèrer als programmeur.
Het omscholen van ict’ers met verouderde kennis is kostbaar. Dat klopt wel, maar als deze mensen ‘op de bank’ zitten zijn ze nog duurder. Ik ben van mening dat het actueel houden van kennis en kunde een zaak is van de medewerker, maar zeker ook van de werkgever. Die laatste probeert m.i. vaak onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen omdat de medewerker zijn uurtje-factuurtje uren moet maken. En om dan nog ’s avonds thuis aan de slag te gaan, daar heeft niet iedereen altijd zin in. Beiden wat toegeven, dan hebben ook beiden daar plezier van.
Daarnaast sluit ik me aan bij de reactie van Eric, de salarissen die soms geboden worden zijn niet erg van deze tijd.
Gewoon de markt zijn werk laten doen: salarissen omhoog! Als dat niet gebeurd is er blijkbaar geen echte schaarste.
Vorig jaar was er ook een dergelijk artikeltje. Ging over het moeilijk kunnen vinden van de juiste ICT’er. Dit lijkt er een beetje op.
Wellicht wil Yacht juist voorkomen dat er een mismatch ontstaat door nu al iets te zien wat er feitelijk nog niet is. Dan heb je over een paar jaar graag een aantal fris opgeleide schoolverlaters die je vlot aan de slag kunt helpen
Anderzijds: er zijn nu wel mensen beschikbaar , maar de mismatch nu is die tussen het bedrijfsleven en werkloze oudere programmeurs die onmiddellijk over het salaris beginnen te zeuren.
Dus werkloze programmeurs zijn nog niet lang genoeg werkloos, anders gingen ze wel voor die €2500,- aan de slag.
Of bedrijven zien nog steeds de toegevoegde waarde van praktijkervaring en -kennis niet, welke het hogere salaris compenseert.
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
Eerst geen stuiver over hebben voor IT’ers, en dan klagen dat er niet genoeg meer zijn. Betaal eerst maar weer eens normale bedragen voor IT’ers.
Leveranciers als Yacht suggereren ernstige tekorten met woorden als “giftige cocktail” omdat zij het liefst zouden willen zien dat de EU-eis van 1.5 maal het bruto salaris van de lidstaat vervalt zodat zij goedkope kenniswerkers uit het oosten kunnen importeren.
Ik proef hier de outsource lobby die al jaren op valse gronden euro greencards weet los te krijgen voor mensen uit het verre.
Ik heb recent 2 jaar als architect via een zusterbedrijf van Yacht gewerkt. Ik zag op hun site voor zzp’rs dat Yacht op zoek was voor meerdere architecten dus heb ik daarvoor ingeschreven. Ik kreeg niet eens een antwoord. Inmiddels ben ik aan het werk als architect via een andere bureau. Misschien liggen de problemen die Yacht meent te bespeuren wat dichter bij huis?