De Rechtspraak heeft twee nieuwe it-managers aangetrokken. Anne Bakx komt in mei de Raad voor de Rechtspraak versterken als zogeheten uitvoerend chief information officer (cio) en Peter van Schaik wordt in juni directeur van Spir-it, de organisatie die computersystemen voor de Rechtspraak ontwikkelt, beheert en onderhoudt. Van Schaik is de opvolger van de afgelopen najaar naar het Kadaster vertrokken Ron Kolkman.
De Raad voor de Rechtspraak zocht een uitvoerende chief information officer (cio) die de huidige cio Kees Sterk ontlast met de regievoering. Sterk blijft als lid van de Raad van de Rechtspraak wel eindverantwoordelijk voor de ict binnen de rechtspraak en voor rechtspraakautomatiseerder Spir-it.
Anne Bakx gaat de nieuwe functie vanaf 6 mei vervullen. Zij krijgt tevens de leiding over het CIO-office bij de Raad – opvolger van de afdeling Regie IT -, dat onder meer beleidsbeslissingen op it-terrein voorbereidt. De precieze taakverdeling tussen Sterk en Bakx zal in de praktijk vorm krijgen. Anne Bakx heeft gewerkt in it-managementfuncties bij Schiphol en de NS.
Peter van Schaik wordt per 1 juni directeur van Spir-it, het ict-bedrijf voor de rechtspraak. Hij heeft de afgelopen jaren bij de TU Delft gewerkt, sinds 2008 als directeur Shared Service Center ICT. Van Schaik krijgt tot taak om niet alleen de dienstverlening van Spir-it op niveau te houden en waar mogelijk te verbeteren, maar ook om een bijdrage te leveren aan de digitalisering van de rechtspraak in Nederland.
KEI
Bij de Raad en de gerechten is een ambitieus programma, Kwaliteit en Innovatie (KEI), gestart voor de vereenvoudiging, versnelling en volledige digitalisering van de gerechtelijke procedures. In 2018 moet de operatie gereed zijn. Onderdeel is een grootschalige reorganisatie, omdat vooral de digitalisering zal leiden tot het verdwijnen van veel administratieve functies in de gerechten. Op it-gebied betekent KEI dat de rechtspraak gaat opereren met digitale dossiers, webportalen en het onderliggende systeem IRIS (Integraal Rechtspraak InformatieSysteem) waarbij ook derden, zoals de advocatuur, stukken elektronisch kunnen toesturen en ontvangen.
Tegen deze achtergrond heeft de Raad besloten de regie op it-gebied te versterken door de cio te laten ondersteunen door een uitvoerend cio. Als gevolg van KEI is het aantal onderwerpen dat de aandacht van de cio vraagt, te groot geworden, aldus de Raad.
Wie snapt het nog? Weer een mooi voorbeeld van rolvervaging in het domein van de ICT. Rolvervaging is een belangrijk oorzaak bij het mislukken van tal van ICT trajecten. Niet alleen rolvervaging tussen het domein van de business en dat van de ICT, maar ook binnen het ICT domein zelf.
Een uitvoerend CIO? Dat is toch een ICT manager?
@Michiel
Een “ICT manager” is een schaal of 2 lager dan een “uitvoerend CIO”, wed ik.
Weet niet hoe het komt maar krijg hier een ‘Too many chiefs, too little indians’ gevoel van.
Klinkt als hoe maak ik eenvoudige zaken ingewikkeld.
Over drie jaar wordt de structuur weer “gestroomlijnd” de basis is er nu al voor gelegd. 🙂 Vooruitziende blik…
Kijk naar de achtergronden, de lopende programma’s/projecten, de tijd dat deze en vergelijkbare projecten reeds lopen, de personen die die nu aan boord worden gehaald, lees tussen de regels door ……………… en je begrijpt wat er gaande is.
De vraag zou eerder inhoudelijk moeten zijn in de zin van dat men zich af zou moeten vragen welk gewicht dit trio zou dragen om van toevoegende waarde te kunnen zijn.
Wanneer je namelijk meer op de proceskant gaat inzetten om een non IT manager te ‘ontlasten’, en je hebt daar twee FTE’s voor nodig, dan kan het bijna niet anders dan dat je je andere vragen zou moeten stellen.
Met alle Respect voor beide nieuwkomers, gefeliciteerd uiteraard.
@Pewe
doe eens duidelijk? ik ben niet nieuwsgierig, maar wil graag veel weten 🙂