Het Cloud for Europe project, een initiatief van de Europese Commissie in het kader van de digitale agenda, was op 1 april neergestreken in Amsterdam voor de follow up na de kick off in Berlijn in November 2013. Wat is er gebeurd in de tussentijd en liggen hier kansen voor het mkb?
Eind vorig jaar heb ik de blog ‘Cloud For Europe promoot cloud computing‘ geschreven naar aanleiding van het Cloud for Europe initiatief, dat de kick off in November 2013 in Berlijn had. Voor degenen die het bericht daarover gemist hebben, in het kort: Het Cloud for Europe initiatief, gestart vanuit de digitale agenda van de Europese Commissie, heeft tot doel om Ccloud computing in de publieke sector te promoten en onderzoek te laten plaatsvinden naar de mogelijkheden voor veilig gebruik van cloud computing in die sector. Niet in de laatste plaats moet het initiatief ook een platform bieden om cloud-aanbieders in contact te brengen met de publieke sector. Het Fraunhofer instituut in Duitsland heeft dit project onder haar hoede gekregen.
Op 31 maart was het vervolg op de kick-off in Amsterdam. Een mooie gelegenheid voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf om zich hier te kunnen profileren. Vooraf had Cloud for Europe gevraagd of deelnemende organisaties position papers in wilden leveren die antwoord gaf op de volgende vragen:
– Welke barrieres zijn te identificeren die de omarming van Cloud computing in de publieke sector nog remmen;Waar voorziet Cloud computing nog niet in;
– Welke “Gaps” zegt men te identificeren die eigenlijk geen ‘Gaps’ zijn;
– Welke voordelen zijn te behalen voor de publieke sector als men Cloud gebruikt;
– Welke fasen zijn te onderkennen met de invoering van cloud computing.
Los van een paar kleinere bedrijven waren het vooral de grotere organisaties die de mogelijkheid te baat namen om hun visie op de gevraagde punten te geven. Wat een beetje tegenviel, was dat het vooral de open deuren waren die genoemd werden. Zo werd vaak big data, veiligheid, vertrouwen en certificering aangehaald.
Werkgroepen
Ken Ducatel, head of unit van DGConnect, het uitvoerende orgaan van de Digitale agenda, schetste een beeld waarbij uiteengezet werd wat het cloud for Europe initiatief inhoudt en welke andere groepen en instanties nog bezig zijn om de Europese commissie te ondersteunen in de vraagstukken die bij hen leven. Zo zijn er drie werkgroepen actief (certification, code of conduct en service level agreements) die hun adviezen hebben afgeleverd. Het zal niemand verbazen dat veel van de inhoud van deze adviezen te maken hebben met privacy, transparantie en data. Omdat de artikel 29 werkgroep (data protectie) zich hoofdzakelijk met deze materie bezig houdt, worden de adviezen momenteel getoetst bij deze werkgroep, om meer eenheid in het geheel te verkrijgen.
Verder werd uiteengezet hoe het pre commercial procurement programma eruit ziet. Wat vooral hierbij opviel en nogal wat vragen opriep bij de toehoorders, was dat men allocatie van fondsen in drie fasen verdeeld heeft, waarbij in de derde fase pas wordt bepaald of de organisatie en de bijbehorende oplossing in aanmerking komt voor een deel van dit fonds. De eerste twee fasen van het (ontwikkel)traject dient men zelf te bekostigen en qua format openbaar te maken. Als fondsen uiteindelijk kunnen worden gealloceerd, vindt bewaking en verantwoording plaats onder Italiaanse wetgeving. Waarom hiervoor gekozen is, werd niet duidelijk.
Wat wel duidelijk is, is dat het Cloud for Europe-project slechts een bescheiden bedrag beschikbaar heeft (9,5 miljoen euro) om die te kunnen alloceren aan de weinige partijen die het uiteindelijk tot fase drie kunnen schoppen, en daarmee de eerste twee fases kunnen bekostigen. Of dat met terugwerkende kracht gaat, werd niet helder. De algemene bewoordingen van met name de industrie gedurende de netwerksessie, was dat men hier niet op ging wachten. De startdatum is immers juni 2014 en het traject loopt tot november 2016. Het Cloud for Europe-project is een mooi initiatief maar laat helaas nog teveel onduidelijk om de industrie hier op dit moment enthousiast voor te krijgen. Daarnaast zullen voor met name het midden- en kleinbedrijf de startkosten die men zelf moet ‘voorschieten’ mogelijk te hoog zijn om hen actief in dit programma te kunnen laten participeren.
MKB heeft volgens mij momenteel meer voordeel van minder EU regels en meer consumentenvertrouwen.
Wie was voorzitter bij “Cloud for Europe project”.
Mladic, Putin, Karremans ?
Politics As A Service
Steeds weer wordt “Cloud” als verzamelbegrip gebruikt dat bepaalde uitspraken moeilijk plaatsbaar maakt.
In die zin kan het MKB baat hebben bij computers.