Datacenters hebben vaak het stereotype beeld als zijnde een plek waar servers en storage staat. We zijn gelukkig al wat verder dan gedachtes die jaren geleden nog opportuun waren, waarbij we servers nog onder het bureau plaatsten. Het datacenter van de toekomst is in ontwikkeling en gaat in de richting van een flexibele omgeving waar capaciteit, bandbreedte en locatie nieuwe mogelijkheden bieden.
Het gaat steeds belangrijker worden in welk datacenter organisaties hun servers en storage laten hosten. Het is ook niet belangrijk meer dat je een datacenter hebt, maar hoe het is opgezet. Het bereiken van een lagere footprint, nieuwe koelingstechnieken, en een verbeterde energiebenutting brengen de tco voor een datacenter significant naar beneden. De opzet van een datacenter wordt belangrijker, dan het datacenter zelf. Organisaties gaan steeds meer eisen stellen aan de manier hoe de energie wordt geleverd (groen), hoe de koeling wordt gedaan en vooral hoe ze uitbreidingen kunnen bewerkstelligen zonder dat de kosten te hoog worden. Een modulaire structuur is hierin de oplossing.
Deze oplossing zorgt ervoor dat het gebouw waarin een datacenter wordt opgezet zich aanpast aan de uitbreiding van de capaciteit. Deze structuur geeft organisaties de mogelijkheid om on-demand capaciteit toe te voegen. Door middel van een datacenter-module toe te voegen, kan de capaciteit worden afgestemd op het gebruik en bezetting. Het belangrijke voordeel dat bereikt wordt zijn lagere overheadkosten, omdat alleen gebruikt wordt wat werkelijk nodig is. In het kader van de ontwikkelingen van cloud, is zo een structuur gereed voor die toekomst. Cloud heeft alles te maken met elasticiteit, capaciteit en beschikbaarheid. Het datacenter moet hierop inspelen. Connecties naar andere soorgelijke datacenters is daarom essentieel om de groei te kunnen bewerkstelligen.
Het datacenter van de toekomst ondergaat een nieuwe onwikkeling. Een datacenter dat zich aanpast aan de omstandigheden is de nieuwe trend. Een modulaire structuur is de oplossing in een steeds veranderende wereld waarbij een on-demand-cultuur de standaard is.
Klinkt als die reclame met draadloos stroom en dan bedoel ik dus niet de zwakstroom oplossingen. Schaalbaarheid van datacenter is uiteindelijk nog afhankelijk van de capaciteit aan stroom die geleverd kan worden. Dat je datacentra geclustered hebt – de data verspreidt – is wat anders dan de titel doet vermoeden.
Ook hier geldt trouwens een afhankelijkheid van infrastructurele capaciteit waarbij het niet alleen om stroom maar ook het netwerk gaat. In een geclusterde opstelling is de latency vaak uitermate belangrijk hoewel je natuurlijk steeds meer kunt doen met asynchrone replicatie. Maar voor wie zich Katrina nog kan herinneren, het licht ging uit bij veel datacentra en er was geen fail-over naar een andere locatie.
Elasticiteit, capaciteit en beschikbaarheid zorgen ervoor dat het allemaal 3 maal complexer wordt om het te beheren. Het kan allemaal maar wat mag het kosten?