Softwareleverancier Microsoft heeft tijdens de conferentie Build in San Francisco een update van besturingssysteem Windows 8.1 gepresenteerd. Met die nieuwste versie doet de leverancier een stapje terug in de hype van aanraakschermen. Windows 8.1 is volgens de leverancier namelijk geoptimaliseerd voor het gebruik van muis en toetsenbord. De leverancier heeft naar de kritiek geluisterd en de gebruikersschermen en menustructuur aangepast.
Vooral gebruikers in kantooromgevingen klaagden over de gebruiksvriendelijkheid van de tegelstructuur van Windows 8, de gebruikersschermen (interfaces) voeren volledig mee op de hype van touch-screens. ‘Hoewel het aantal pc’s met aanraakschermen flink stijgt hebben wij gemerkt dat veel van onze pc-gebruikers nog steeds met toetsenbord en muis werken’, aldus Joe Belfiori van het Windows-team van de softwareleverancier. ‘Met de Windows 8.1 Update verbeteren we de gebruikerservaring voor pc’s zonder touchscreen. De functionaliteiten zijn makkelijker te vinden met muis en toetsenbord. Daardoor is het schakelen tussen zoeken en installeren van apps eenvoudiger geworden’, aldus Belfiori.
In een instructie van het nieuwe besturingssysteem laat hij zien dat gebruikers weer kunnen opstarten vanaf een bureaublad en de gewraakte tegelstructuur (ook wel metro-stijl genoemd) kunnen omzeilen door nieuwe functies in de taakbalk. Eerder moesten apps uit de Windows-store gestart worden via een Windows-store widget (icoon), maar de gebruiker kan in de nieuwe Windows-versie de apps ook benaderen via de taakbalk.
Andere nieuwe gebruikersopties die de leverancier aankondigt, zijn een aan/uit-knop op het start- scherm en mogelijkheden om beter te schakelen tussen apps die het volledige scherm gebruiken. Apps die het volledige scherm gebruiken, komen nu ook in de taakbalk te staan, waardoor het makkelijk wordt te wisselen tussen deze apps. Tot nu toe moest met de muis van de bovenrand naar de onderrand van het scherm worden geveegd om een full screen app te sluiten. De leverancier heeft geluisterd naar gebruikers die dat niet intuïtief vonden. Windows 8.1 Update is vanaf 8 april 2014 beschikbaar.
Windows Phone 8.1
Microsoft introduceerde ook Windows Phone 8.1 en kondigde aan de groep hardware-partners uit te breiden. Het door Microsoft overgenomen Nokia kondigde aan drie Lumia-toestellen uit te rusten met Windows Phone 8.1. Het gaat om Lumia 630, Lumia 635 en de Nokia Lumia 930.
Volgens Microsoft maken Windows Phone 8.1 en Windows 8.1 Update voor ongeveer 90 procent gebruik van dezelfde code voor telefoon, tablet en pc. De leverancier: ‘Voor beide apparaten is ook het gebruik van IE11 beschikbaar. Deze features samen maken het mogelijk om dezelfde Windows app te gebruiken op verschillende Windows apparaten.’
Met de introductie van Windows 8 zocht Microsoft nadrukkelijk de concurrentie op met andere besturingssystemen voor mobiele apparatuur: iOS (Apple) en Android. De interface van Windows 8 was vooral gericht op tablets, wat op grote kritiek kwam te staan van gebruikers die het besturingssystemen in de kantooromgeving gebruiken. In Nederland waarderen zakelijke gebruikers Windows 8 met een mager zesje.
Expert op Microsoft Build 2014
Computable-expert Maarten Sikkema is op de Microsoft Build 2014 aanwezig. Gedurende de conferentie levert hij expertverslagen op de Computable-site. Meer weten wat zich in San Francisco afspeelt? Lees dan Verwachtingen Microsoft Build 2014 hoog, Microsoft Build trapt af met Cortana en Phone, Microsoft Build: aankondigingen uit de keynote en Microsoft Build: Azure en .NET.
Eindelijk?,….
maar wellicht een beetje te laat voor Windows 8?
Vertrouwen komt te voet, en vertrekt te paard!
Microsoft zou er goed aan doen om tijdens de setup van zijn (toekomstige) OS’sen voor desktops te testen welke Interface (IO) hardware is aangesloten, om vervolgens het karakter van de setup daarop aan te passen. Als er GEEN touchscreen aan de unit is verbonden, dan alle instellingen optimaliseren voor toetsenbord en muisgebruik. Het omgekeerde kan dan ook, een tablet zonder muis en keyboard,…. Lijkt me zo simpel!
Het is toch een beetje cosmetitiek tegen onjuiste beeldvorming, maar dat doen ze wel vaker. Ik werk altijd met toetsenbord en muis op W8 en 8.1 en vind het nu al veel beter werken dan Windows 7. De functonaliteit achter de startknop van Win7 is alleen full-screen geworden maar tegelijkertijd veel beter presterend en intuïtiever gemaakt. Onder Windows 7 gebruikte ik dezelfde functionaliteit nooit, maar tegenwoordig heb ik iedere applicatie met het intikken van de eerste letter op mijn 5 jaar oude notebookje razendsnel te pakken.
Hinken op twee gedachten, vlees nog vis. Ik geloof er niet in. Wat hierboven wordt gezegd wel: laat de software zich aanpassen aan het device. W8 werkt juist fijn en intuitief met touch. Als iemand met muis en toetsenbord wil werken biedt daar dan voorzieningen voor. Maar in vredesnaam niet door elkaar. Dat is killing. Ik denk dat 90% vd ontevredenheid komt door onbekendheid. Investeer dan in betere instructies.
@Rob: dat gemakkelijk de applicaties te vinden zijn, is ook zo’n beetje het enige voordeel van de GUI (even de onderhuidse verbeteringen zoals performance buiten beschouwing gelaten). Ik zal je beschrijven hoe mijn werkzaamheden er onder Windows uit zien.
Ik heb Visual Studio open, meestal ook Excel en of Word, daarnaast meerdere instanties van Firefox met meerdere tabs, Spotify (of andere media), Outlook, en Lync. Vaak ook nog IE in een debug-sessie.
Het zou met metro-apps onmogelijk zijn om met al die applicaties tegelijkertijd te werken, alleen al wegens het gemis aan overzicht: wat heb ik aan een (half)beeldvullende mediaplayer? Zonde van een 24 of 27″ scherm! Ik wil mijn vensters allemaal tegelijk zien, uiteraard wel overlappend.
Ook hoef ik de applicaties niet “snel” te zoeken door te typen. In de taakbalk heb ik shortcuts naar mijn vijf meestgebruikte applicaties staan, en de rest vind ik net zo snel als onder Windows 8 door een keer op de Windows toets te drukken, en gewoon te typen. Dat kan al sinds Windows Vista.
Dus het kan zijn dat het voor jou prima werkt, maar voor mij (en ik spreek namens veel “technische kantoorwerkers”) is de metro-gui totaal onwerkbaar.
Overigens vind ik die GUI wel uitstekend werken op mijn Windows tablet!
En dan nog een inhoudelijke reactie. Ik vind het jammer dat ze een beetje afwijken van hun standpunt. Ik werk al een tijd met Windows 8.1 en na een gewenningsperiode is het prima bruikbaar en werkt het zelfs sneller dan Windows 7.
Natuurlijk wist Microsoft op het moment van lanceren ook wel dat een hoop mensen geen touch-based computer hadden. Ze hadden (denk ik) de verwachting dat die ontwikkeling wat sneller zou gaan dan dat deze gegaan is. Jammer dat de terughoudendheid van de mens nu ontwikkeling in de weg moet staan; ik denk dat niemand verwacht dat we over 50 jaar nog met een muis en toetsenbord werken (ik niet althans).
Vind de titel wat dat betreft ook weer onjuist. Ze laten touch niet los, aan de touch functionaliteit is niets veranderd (sterker nog, deze is links en rechts ook verbetert). Ze geven alleen toe aan de wens van de gebruikers om toch weer terug te gaan naar de manier waarom men gewend is te werken. Niet omdat dat beter is, maar omdat de mens natuurlijk gezien gewoon niet goed om kan (wil) gaan met verandering.
Belicht ook nog even andere dingen die in de keynote teruggekomen zijn: de aanpassingen aan Windows Phone 8.1, apps die draaien op alle platformen (later inclusief xbox), nieuwe nokia toestellen, allemaal veel interessanter wat mij betreft.
@Robert, ben ik volledig met je eens, maar het bureaublad is toch volkomen gelijkwaardig en even bereikbaar als de Metro-GUI? Met name voor de nieuwe touch screen notebooks en hybride notebook/tablets vind ik de huidige mix een uitkomst. Ik heb op zonder touch-screen geen enkele last van de Metro-GUI. Integendeel (maar ik gebruik hem op mijn oude notebook waarschijnlijk even weinig als jij).
@allen. Sorry, maar het gaat niet om jullie. Het gaat om die vele miljoenen laptops en workstations in gebruik door vele miljoenen niet-IT’ers in vele miljoenen bedrijven over de hele wereld.
Die mensen kunnen zich niet zo gauw aanpassen en de bedrijven willen niet biljoenen investeren in aanraakschermen en trainingen.
Heeeeeeeel dom van Microsoft en bewijst voor de zoveelste keer hoe weinig verbinding zij hebben met hun gebruikers.
@Jasper en anderen,
Touch werkt prima voor raadplegen van informatie. Maar je kunt er niet gemakkelijk een fatsoenlijke brief, document, tekening of een stuk programmeercode mee maken. Zolang onze communicatie nog voor een groot deel bestaat uit lettertjes, zijn toetsenborden nog een optimaal interface. Muis, spraak en touch zijn nog steeds niet geschikt voor een efficiënte en comfortabele manier van invoeren. En als je het toetsenbord onder je vingers hebt, zijn sneltoetsen ook voor navigatie sneller dan muis of touch. Muis en touch zijn intuïtiever en leren dus gemakkelijker, maar kunnen niet op tegen de efficiëntie van een toetsenbord voor frequent uitgevoerde handelingen.
Ik mis in dit verhaal dat alle huidige WP8 toestellen de update naar WP8.1 krijgen. Het lijkt nu alsof alleen de nieuwe toestellen WP8.1 krijgen.
Met deze update worden veel features die als gemist worden beschouwd, zoals een notificatie centrum en gescheiden volume instellingen toegevoegd.
@Erik: ik snap je punt niet. Windows 8(.1) forceert je niet om touch te gebruiken. Alles werkt ook in combinatie met een toetsenbord en muis. Ik durf te beweren dat ik met de verschillende snelkoppelingen (Windows toets + S is echt geweldig) sneller werk in 8.1 dan dat ik in 7 deed.
De aanpassingen die nu gemaakt worden hebben niks te maken met productiviteit, ze zijn alleen maar gebaseerd op het feit dat mensen niet kunnen of willen wennen aan de nieuwe interactie modellen van de interface. Of je nu code schrijft in Visual Studio of een brief tikt in Word, dat werkt in Windows 7 precies hetzelfde als in Windows 8.