Het Europees parlement heeft ingestemd met een voorlopig wetsvoorstel voor netneutraliteit. Internetaanbieders mogen niet zomaar bepaalde diensten blokkeren, vertragen of voorrang geven. Ook wil het parlement voor 15 december 2015 een einde maken aan roaming, de kosten die telecomleveraniers in rekening brengen voor bellen, sms'sen en gebruik van mobiel internet in het buitenland. 'Door die besluiten komt één Europese telecommarkt een stap dichterbij', stelt een meerderheid van het parlement.
‘We hebben overeenstemming bereikt over netneutraliteit en de openheid van internet. Gebruikers moeten toegang hebben tot de applicaties en diensten van hun keuze zonder dat een internetaanbieder deze vertraagt of blokkeert’, stelt parlementslid `Pilar del Catillo Vera, die de overeenkomsten rapporteert. Het parlement wil tegengaan dat internetaanbieders bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld Skype kunnen afsluiten of vertragen en zo de concurrentiepositie van bedrijven beïnvloeden.
Het parlement vat samen dat het voor aanbieders mogelijk blijft om tegen een meerprijs verbindingen met een hogere kwaliteit aan te bieden. Voor bijvoorbeeld hoge breedbandsnelheden voor het streamen van video, versleutelde bedrijfsgegevens of opslagdiensten via cloud computing mag extra geld gevraagd worden. Maar die diensten mogen de verbinding van andere gebruikers, bedrijven of dienstverleners niet schaden.
Het parlement springt daarmee in op berichten dat netwerkaanbieders bepaalde diensten blokkeren of de snelheid afknijpen. Volgens de concept-wet die verder wordt uitgewerkt door nieuwe parlementsleden die in mei worden benoemd, mag een dienstverlener alleen na instemming van een rechter in een aantal uitzonderlijke gevallen bepaalde diensten blokkeren.
Roaming eind 2015 afgeschaft
Roaming, het in rekening brengen voor het bellen, sms’en of gebruik maken van mobiel internet in het buitenland wordt 15 december 2015 afgeschaft. Alleen bij misbruik kunnen providers kosten in rekening brengen.
omzet-roamingopbrengsten=constant…> hogere landelijke tarieven
Goed dat hier eindelijk actie tegen genomen wordt! Het is en blijft belachelijk dat er nog geen net-neutraliteit bestaat.